انگلیس سعی دارد به هابی برای صنعت فناوری در جهان تبدیل شود. در همین راستا قوانینی در حوزه دیجیتال و برای شرکت های فناوری وضع کرده تا علاوه بر حفاظت از کاربران، رقابت را نیز ترویج کند.
برگزیت نقطه عطفی در تاریخ انگلیس به حساب میآید. این کشور که تا قبل از برگزیت عضوی از اتحادیه اروپا بود، اکنون مستقل شده و سعی دارد جای پای خود را در بازارهای مختلف به عنوان کشوری مستقل محکم کند.
آنچه گفته شد بخشی از سخنرانی لیز تراس وزیر تجارت بین الملل انگلیس در ژانویه ۲۰۲۱ میلادی و در باره استراتژی تجاری دولت پس از فرایند برگزیت بود.
سخنرانی او نشان داد نگرانیهای مرتبط با فناوری مانند حفظ حریم خصوصی و حفاظت از مالکیت معنوی بخش مهمی از توافقنامه تجاری پس از برگزیت در انگلیس به حساب میآیند. به عبارت دیگر این کشور سعی دارد قوانین مدرنی را وضع کند که به زندگی افراد و تجارت دیجیتال و دادهها مربوط است.
به عبارت دیگر انگلیس پس از برگزیت تصمیم دارد خود را به عنوان یک هاب سرویسهای جهانی و فناوری در قلب اقتصاد جهان تثبیت کند برای این منظور لازم است قوانینی جهت حفظ امنیت اطلاعات کاربران و همین طور حفظ رقابت در بازار وضع کند.
شرکتهای بزرگ در رویارویی با قوانین دیجیتال جدید
در همین راستا سالهای آینده برای شرکتهای فناوری بزرگی که در انگلیس فعالیت میکنند چالش برانگیز خواهد بود زیرا قرار است انبوهی از قوانین جدید در این کشور اجرا شود.
طبق گزارش مؤسسه «استاندارد اند پور»، شرکتهای فناوری باید خود را با قوانین پس از برگزیت برای حفاظت از اطلاعات انطباق دهند. این درحالی است که به طور همزمان یک رژیم رقابتی نیز برای بازارهای دیجیتال و قوانینی برای بازبینی محتوا به طور محلی عرضه شده است.
قوانین پیشنهادی دولت انگلیس تعهدی برای شبکههای اجتماعی ایجاد میکند تا محتوای مخرب را حذف کنند و از سوی دیگر سعی دارد از طریق اشتراک گذاری دادهها و تحقیق بیشتر درباره عملیاتهای خرید و ادغام فرصت رقابت میان شرکتهای بزرگ و همتایان کوچکتر را فراهم کند.
در همین راستا انگلیس مشغول تهیه و تنظیم ۳ دسته قوانین در حوزه دیجیتال است که در جدول زیر میبینید:
قوانین انگلیس برای شرکتهای بزرگ
قانونی برای محافظت از کاربران انگلیسی در فضای آنلاین
یکی از بخشهایی که انگلیس در قوانین جدید خود هدف گرفته، محتوای مخرب در شبکههای اجتماعی است.
لایحه «آزارهای آنلاین» نخستین بار در سال ۲۰۱۸ میلادی رونمایی شد و به نظر میرسد یکی از اولویتهای اصلی دولت باشد که هر دو حزب نیز از آن پشتیبانی میکنند. این در حالی است که عموم مردم این کشور توجه خاصی به سلامت کاربران جوان در اینترنت نشان میدهند.
این لایحه برای سرویسهایی که محتوای تولید شده توسط کاربر را منتشر میکنند، تعهد قانونی ایجاد میکند. شرکتهای متعددی از فیسبوک و یوتیوب تا سرویسهای بازیهای رایانهای مشمول این قوانین و ملزم میشوند محتوای غیرقانونی را حذف کنند.
همچنین شرکتها باید اقداماتی در جهت گزارش دهی و حذف محتوای مخرب انجام دهند که لزوماً غیرقانونی به حساب نمیآیند. مانند محتوایی که افراد را به خودکشی ترغیب میکند.
در این میان «اداره ارتباطات انگلیس» ( OFcom) به عنوان نهاد ناظر بر این بخش از قوانین دیجیتال انگلیس انتخاب شده است. در حقیقت این سازمان تنظیم کننده و ناظر رقابت برای صنایع ارتباطات انگلستان به حساب میآید.
پیشنویس این قوانین در می ۲۰۲۱ میلادی رونمایی شده است و چند روز پیش نمایندگان پارلمان آمریکا تصمیم گرفتند قوانین پیشنهادی دولت در این زمینه را بررسی کنند.
طبق این قانون شرکتهایی خاطی که مغایر با قوانین رفتار کنند، با جریمهای تا سقف ۱۰ درصد درآمد جهانی خود یا ۱۸ میلیون پوند روبرو میشوند. علاوه بر جریمه در نظر گرفته شده ممکن است پلتفرم خاطی مسدود شود.
واحد بازارهای دیجیتال بر رقابت شرکتهای فناوری نظارت میکند
همچنین دولت انگلیس در اوایل ۲۰۲۱ میلادی اعلام کرد درباره وضع قانون جهت تعیین یک ناظر مخصوص برای شرکتهای بزرگ فناوری اقداماتی انجام میدهد. در همین راستا «واحد بازارهای دیجیتال» (DMU) در سازمان رقابت و بازارهای انگلیس(CMA) ایجاد شد که وظیفه آن اجرای قوانین برای شرکتهای دارای وضعیت استراتژیک در بازار است.
در همین رابطه دولت چند روز قبل پیشنهادات خود را برای افزایش رقابت در اقتصاد دیجیتال انگلیس منتشر کرد که قوانین مربوط به این بخش شامل فیسبوک، گوگل و چند شرکت بزرگ دیگر میشود. در حقیقت هدف از ارائه قوانین رقابت دیجیتال انگلیس، پر کردن شکافهای قانونی به خصوص در حوزه انتقال دادهها بین سرویسهای فراگیر و رقبای کوچکترشان در حوزههای مختلف از جمله شبکههای اجتماعی، تجارت الکترونیک و زیرمجموعههای آنها است.
به عنوان مثال قانون مذکور آمازون را ملزم میکند تا مخزن دادههای خود را درباره عادتهای خرید مشتریان آنلاین با شرکتهای تازه واردی که رقیب به حساب میآیند، به اشتراک بگذارد چراکه ممکن است این شرکت تازه وارد بدون دادههای دریافتی از رقیب بزرگتر برای دستیابی به مشتریان احتمالی یا تبلیغ برای آنها با چالش روبرو شود.
از سوی دیگر ممکن است این قانون فیسبوک را مجبور کند تا دادههای مربوط به پستهایی که کاربران نسبت به آنها واکنش بیشتری نشان دادهاند را به اشتراک بگذارد. همچنین ممکن است گوگل نیز طبق این قانون مجبور شود دادههای تاریخچه جستجوی کاربران را در اختیار موتور جستجوهای دیگر قرار دهد.
به گفته یکی از کارشناسان، گوگل، آمازون و فیسبوک دادههای مختلف و انبوهی را در اختیار دارند. اگر این اطلاعات در اختیار شرکتهای دیگر قرار گیرد، رقابت بهبود مییابد.
طبق این قوانین عملیاتهای خرید و ادغام شرکتها باید با اطلاع «سازمان رقابت و بازارهای انگلیس» (CMA) انجام شود.
پیشنهادهای مذکور نشان میدهند این کشور اروپایی تصمیم دارد یک نسخه هیبریدی از قانون سرویسهای دیجیتال اتحادیه اروپا و قانون بازارهای دیجیتال خود بسازد و رژیم قانونی سختگیرانهتری وضع کند.
بر اساس این پیشنهادات «واحد بازارهای دیجیتال» میتواند برای شرکتهای خاطی جریمهای تا سقف ۱۰ درصد درآمد جهانی آن وضع کند. علاوه برآن این رگولاتور اجازه دارد سرویس شرکتهای فناوری قانون شکن را مسدود یا تعلیق کند.
وضع مقررات عمومی حفاظت از داده مخصوص انگلیس
انگلیس قرار است در دسامبر ۲۰۲۱ میلادی از اتحادیه اروپا جدا شود. پس از برگزیت انگلیس دیگر شامل «مقررات عمومی حفاظت از داده اتحادیه اروپا» (GDPR ) نمیشود از همین رو این کشور نسخهای از آن را برای خود در ۲۰۱۸ تصویب کرده که از ۳۱ ژانویه ۲۰۲۰ میلادی اجرا شده است.
«مقررات عمومی حفاظت از دادههای اتحادیه اروپا» یکی از سختگیرانهترین قوانین در سراسر جهان به شمار میآید و تعهداتی را برای سازمانهایی که اطلاعات مربوط به مردم اروپا را جمع آوری میکنند، تعیین کرده است. این قوانین در می ۲۰۱۸ اجرایی شدند و طبق آن جریمههایی سنگین برای شرکتهای خاطی در نظر گرفته شد.
نسخه انگلیسی آن «قانون حفاظت از دادهها» (Data Protection Act) نام دارد و طبق این قانون هر فردی برای استفاده از دادههای خصوصی باید قوانین سختگیرانه ای را پیروی کند. دادههای افراد باید به طور عادلانه، قانونمند و شفاف به کار گرفته شوند. همچنین دادهها باید برای مقاصد خاص و روشنی فرآوری شوند.
دادهها باید به شیوهای مکفی، مرتبط و محدود به موارد مورد نیاز استفاده شوند. علاوه بر این موارد دادهها را نباید برای مدتی طولانیتر از حد ملزوم نگهداری کرد. این فقط بخشی از ملزومات قانون حفاظت از داده انگلیس است.
از سوی دیگر طبق همین قانون کاربر حق دارد بداند دولت و سازمانهای دیگر چه دادههایی را درباره او ذخیره میکنند.
برخی دیگر از موارد حقوق کاربر تحت این قانون عبارتند از:
*باید درباره شیوه استفاده از دادهها به کاربر اطلاع رسانی شود
*کاربر باید بتواند به دادههای شخصی دسترسی داشته باشد
*کاربر باید بتواند اطلاعات را پاک کند
*کاربر باید بتواند فرآوری دادهها را محدود یا متوقف کند
*باید به کاربر اجازه داده شود دادههای خود را دریافت و برای سرویسهای دیگر استفاده کند
قانون حفاظت از داده انگلیس جریمهای معادل ۱۷ میلیون پوند یا ۴ درصد درآمد جهانی سالانه شرکت برای شرکتهای خاطی در نظر گرفته است.