سال گذشته دو موضوع در فضای مجازی فارسیزبان اهمیت چندانی پیدا کرد؛ یکی مساله آزار زنان در محیطهای کاری و دیگری خرید و فروش حیوانات ممنوعه. دیوار در راستای مسئولیتهای اجتماعی خود برای مقابله با این دو معضل، اقداماتی را انجام داده که در ادامه آنها را مرور میکنیم.
مقابله با آزار آنلاین زنان
بلافاصله پس از رواج اخباری مبنی بر آزار زنان در محیطهای کاری و انتشار تجاربی مستند در این زمینه، مدیران دیوار با چند فعالان حوزه زنان دیدار کردند تا بتوانند به راهکاری مشترک برای کم کردن آزارگری در محیطهای آنلاین برسند.
بررسیها نشان داد برخی از کاربران دیوار با انتشار آگهیهایی، به آزار جنسی زنان مبادرت میکنند و مدیران دیوار کوشیدند راهی برای مقابله با آن بیابند.
شهرزاد همتی، روزنامهنگاری که در حوزه زنان فعال است درباره این اقدام دیوار گفت: «دیوار در سال گذشته با برگزاری جلساتی با تعدادی از فعالان حوزه زنان، به دنبال یافتن راهکارهایی برای جلوگیری از آزارهای آنلاین بود و برخی از این راهکارها در بخشی مثل چت دیوار به کار گرفته شده است. استارتآپها باید بدانند که موظفاند برای کسانی که به آنها اعتماد میکنند ارزش قائل شوند و به مشتریانشان صرفا به عنوان ابزاری برای کسب درآمد نگاه نکنند.»
نوشین کشاورزنیا که یکی از زنان طرف مشورت دیوار بوده و مدرس کارگاههای آموزشی در زمینه مقابله با آزار زنان است، در این باره نوشته: «دیوار نشان داد خواهان فعالیت و آگاهیدهی عمومی در این حوزه است. به محض اطلاع از اینکه گروهی از مخاطبان زن بعد از درج آگهی در دیوار مورد آزارگری آنلاین قرار گرفتهاند از جمعی از فعالان زن کمک خواست. دیوار در دو بخش اقدامات عملی را در دستور کار قرار داد؛ ارتقای سیستمهای حفظ اطلاعات خصوصی آگهیدهندگان و مهمتر از آن انجام کارهای ترویجی برای آگاهیدهی در سطح عمومی. چرا که گردانندگان این مجموعه به این باور رسیده بودند که آزارگری آنلاین مساله خیلی مهمی است که نه تنها مخاطبان دیوار بلکه سایر زنان جامعه را نیز هدف قرار داده است.»
راهکارهای دیوار برای مقابله با خرید و فروش گونههای ممنوعه حیوانات
پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین مثل دیوار، صفحات اینستاگرامی و کانالهای تلگرامی همیشه مهمترین بسترهای خرید و فروش حیوانات غیرمجاز بودهاند، اما از چندی پیش مدیریت دیوار این موضوع را جدی گرفت و اکنون دیگر خریدوفروش گونههای ممنوعه حیوانات در دیوار مجاز نیست. این اپلیکیشن با دعوت از حامیان حوزه حیات وحش و مسئولان یگان حفاظت سازمان محیطزیست از آنها خواست با تکمیل فهرست سیاه گونههای ممنوعه یاریگر دیوار باشند.
در این فرآیند که ۳ ماه طول کشید بیش از ۹ هزار کلیدواژه ممنوعه به فهرست رباتهای نظارتی دیوار افزوده شد و تعدادی از افراد تیم نظارتی دیوار به طور ویژه در زمینه حیوانات آموزش دیدند. نتیجه این روند قطع امید قاچاقچیان از دیوار و کاهش حضور آنها در این پلتفرم بود.
احمد بحری، محیطبان در این باره گفت: «دیوار بعد از انتشار آگهی خرید و فروش حیوان ممنوعه، به کاربر پیامک میدهد و او را از ممنوعیت این کار آگاه میکند. این یک گام مثبت در جهت فرهنگسازی است.» البته به گفته بحری، برخی قاچاقچیان حیات وحش، حیوانات ممنوعه را با اسامی محلی یا به شکلی رمزگونه در دیوار آگهی میکنند و یکی از موضوعات جلسات هفتگی کارشناسان حیات وحش با مسئولان دیوار، بررسی همین موارد است. بحری معتقد است: «بسیاری از متعاملین در این حوزه از ممنوعیتها و قوانین قضایی در این زمینه مطلع نیستند. فرهنگسازی دیوار در این زمینه پسندیده و قابل تامل است. تعامل ما محیطبانان، دوستداران محیطزیست و افراد مسئول با پلتفرمی مثل دیوار میتواند الگویی باشد که بر اساس آن شیوههایی از پیشگیری از انتشار آگهی خرید و فروش حیوانات غیرمجاز در شبکههای اجتماعی و سایر پلتفرمها یافت.»
اهدای تبلت به دانشآموزان و کمپین رکاب سفید
بحران کرونا سبب شد آموزشوپرورش اقدام به آموزش آنلاین دانشآموزان در سراسر کشور کند. اما بچههای بسیاری از مناطق محروم کشور به گوشی هوشمند دسترسی نداشتند. کمپینهای بزرگی برای تهیه و ارسال گوشی به اقصی نقاط ایران شکل گرفت و دیوار هم با افتخار در آنها مشارکت کرد. دیوار از کاربرانش خواست با ارسال گوشی و تبلت به یاری دانش آموزان محروم بشتابند. در این کمپین ۱۳۸ دستگاه از سوی کاربران ارسال شد و مجموعه دیوار هم ۱۳۸ دستگاه نو خریداری کرد و و مجموعا ۲۷۶ دستگاه را بین دانشآموزان نیازمند «دهدشت» در استان کهگیلویه و بویراحمد و روستای «بزنج» از توابع شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی توزیع کرد.
همچنین مدتی است دیوار برای ترویج دوچرخهسواری و کمک به کاهش آلودگی هوا حامی کمپین «رکاب سفید» شده است. تاکید مدیران دیوار این است که اگر به هر دلیلی نمیتوانید دوچرخه نو بخرید، میتوانید دوچرخههای باکیفیتی را میان آگهیهای دیوار پیدا کنید. دیوار در راستای اهداف این کمپین چند دستگاه دوچرخه را به کودکان مناطق محروم هدیه کرده است.
زندگی راحتتر برای نابینایان
در جشنواره وب و موبایل سال ۹۹، دیوار به عنوان بهترین اپلیکیشن ایرانی برای افراد معلول انتخاب شد. دیوار وظیفه خود میدید استفاده از اپلیکیشن را برای حدود ۶۰۰ هزار کم بینا و ۱۵۰ هزار نابینا در کشور تسهیل کند. تیم تجربه کاربری دیوار با تکیه بر دستورالعملهای گوگل و کار بر روی جزییاتی رنگ عناصر، تایپوگرافی، و حتی جانمایی عناصر روی صفحه استفاده از دیوار را برای افراد کم بینا یا دارای اختلالات کوررنگی آسان کرد. تمام عناصر دیوار به گونهای تعریف شدهاند که برای نرمافزارهای صفحهخوان یا Screen Reader قابل خوانش باشند تا افراد نابینا بتوانند از آن استفاده کنند.
پوریا حاتمی، هنرمند نابینا و فعال اجتماعی درباره این اقدام دیوار گفت: «نابینایان هم جزو اجتماعاند؛ طبیعتا هم از دیوار بهره میبرند. نابینایی یا کمبینایی نباید مانع استفاده از یک اپلیکیشن شود. دیوار با توجه به امکاناتی که برای نابینایان اضافه کرده نیاز به حضور یک شخص بینا برای استفاده از امکانات دیوار را به حداقل رسانده است. حالا ما میتوانیم همه اطلاعات مورد نیاز از یکی کالا یا خدمات را خودمان به دست بیاوریم، از فیلترهای مختلف استفاده کنیم و حتی با آگهیگذارها چت کنیم.»
اهدای ونتیلاتور
اهدای ۴ ونتیلاتور (دستگاه تنفس مصنوعی) به بیمارستانهای امام حسین (ع)، بهارلو تهران، بعثت و توحید سنندج، و یک دستگاه برونوسکوپ به بیمارستان امیراعلم تهران در سالی که کرونا نفس ایران را گرفته بود جزو سایر اقدامات دیوار بوده است.