معاون راهبردی و توسعه بازار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از ضرورت ایجاد میز مشترک رگولاتورهای موثر در تحول دیجیتال در کشور به منظور هماهنگی بخشهای مختلف و تحقق اهداف تحول دیجیتال خبر داد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی علی محمد منتظری با اشاره به همکاری این سازمان با مرکز ملی رقابت برای تدوین دستورالعمل صورتحساب تلفن ثابت گفت: این سازمان در چهار سال گذشته ضمن ایجاد یک واحد مستقل برای توسعه همکاریهای فرابخشی با رویکرد زمینهسازی برای شکلدهی تحول دیجیتال در کشور، مطالعات و اقدامات خود را در این زمینه آغاز کرده است.
وی افزود: اتحادیه بین المللی ارتباطات ) (ITU نیز در سالهای اخیر روش سنجش عملکرد رگولاتورها را از چارچوب ردیاب رگولاتوری (ICT Regulatory Tracker) و تمرکز بر تنظیمگری بخش ICT به چارچوب رگولاتوری نسل پنجم (۵th Generation Regulation (۵G)) و تمرکز بر رگولاتوری مشارکتی (Collaborative Regulation)، توسعه همکاریهای فرابخشی و هدفگذاری برای رشد اقتصاد دیجیتال تغییر داده است.
منتظری با اشاره به اینکه ایران بر اساس چارچوب ردیاب رگولاتوری با کسب امتیاز ۸۶ در سال ۲۰۲۰ از مرز نسل سوم عبور و وارد نسل چهارم شده است، گفت: برای رسیدن به استانداردهای نسل چهارم رگولاتوری کسب حداقل ۸۵ امتیاز ضروری است اما با توجه به برخی محدودیتهای قانونی و ساختاری بویژه محدودیت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برای اعمال مقررات در حوزه خدمات محتوایی و پخش همگانی، ضعف شبکه تلفن ثابت در ارایه خدمت ترابردپذیری شماره، وجود برخی انحصارهای طبیعی و قانونی در بخش ارتباطی کشور و همچنین چالشها و محدودیتهای سرمایهگذاری خارجی، کسب امتیاز بیشتر از ۸۶ و رسیدن به بلوغ نسل چهارم رگولاتوری در چارچوب ردیاب رگولاتوری، نیازمند برخی تغییرات اساسی در این سازمان و بخش ICT کشور است که دستیابی به آنها در کوتاه مدت ممکن نیست.
وی تاکید کرد: بر همین اساس رگولاتوری ارتباطی جمهوری اسلامی ایران نیز مانند برخی از کشورها از جمله ژاپن، استراتژی جهش به نسل پنجم رگولاتوری و ارزیابی در چارچوب رگولاتوری نسل پنجم (۵G) را در پیش گرفته است.
معاون راهبردی و توسعه بازار رگولاتوری میزان مشارکت و همکاری فیمابین رگولاتور بخش ICT و رگولاتورهای حوزههای رقابت، مالی، حمایت از حقوق مصرف کننده، پخش همگانی و انرژی را اولین محور در ارزیابی ۵G عنوان کرد و افزود: این چارچوب همکاری ضمن حفظ استقلال رگولاتورهای تخصصی، به هم افزایی بین رگولاتورهای بخشهای مختلف و تسهیل کسب و کارها و رشد اقتصاد دیجیتال در کشور منجر میشود. بر همین اساس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، مشارکت و همکاری در تدوین مقررات و سند همکاری مشترک با رگولاتورهای تخصصی فرابخشی را در اولویت برنامههای خود قرار داده است.
منتظری تصریح کرد: با توجه به پیچیده شدن و درهم تنیدگی بخشهای مختلف اقتصادی کشور، نگاه جزیرهای به موضوعات و رویکرد تک بخشی نه تنها مناسب نیست بلکه مصداق فرصت سوزی است و هدر رفت منابع را در پی دارد و همکاریهای فرابخشی و بهره گیری از ظرفیت های قانونی هر یک از دستگاهها و نهادهای مختلف در کشور میتواند زمینه را برای تحول و بهبود مقررات گذاری و تسهیل کسب و کار فراهم کند.
وی با اشاره به همکاری بین سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و مرکز ملی رقابت در سال جاری گفت: شورای رقابت به عنوان تنظیم کننده امور رقابتی در کشور در قالب تصویب دستورالعمل صورتحساب تلفن ثابت، بستر قانونی جلب منابع لازم شرکت مخابرات ایران برای توسعه شبکه ارتباطی ثابت در کشور را فراهم و این اپراتور را به استقرار نظام بهای تمام شده، ارایه برنامه توسعه در راستای شبکه ملی اطلاعات و همچنین رعایت مقررات رقابتی شورای رقابت و کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات ملزم کرده است.
معاون راهبردی و توسعه بازار رگولاتوری افزود: با توجه به این که در دستورالعمل صورتحساب تلفن ثابت مصوب شورای رقابت بایستی حداقل اعتبار ماهیانه برای هر خط تلفن ثابت مشخص شود، سازمان با جمعآوری اطلاعات لازم از شرکت مخابرات ایران در حال تهیه پیشنویس لازم برای تصویب این مولفه در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات است.
وی در تشریح همکاری و مشارکت با سایر رگولاتورهای تخصصی کشور به همکاری سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با شرکت توانیر به عنوان یکی از رگولاتورهای حوزه انرژی در کشور در سال قبل اشاره کرد و افزود: در سال گذشته و پس از مذاکرات طولانی مجوز واگذاری امکانات مازاد شبکه برق کشور به شرکت توانیر به نمایندگی از وزارت نیرو اعطا شد. این مجوز میتواند علاوه بر تسریع در ایجاد شبکههای انتقال پرسرعت شهری، به نزدیکی بیشتر شبکههای ارتباطی و شبکه توزیع برق در کشور منجر شده و زمینهساز بهینهسازی مصرف انرژی در کشور شود.
منتظری با اشاره به اینکه بدون تعامل و مشارکت بخشهای مختلف مسئول در کشور نمیتوان انتظار تحقق اهداف تحول دیجیتال را داشت، تاکید کرد: تشکیل میز مشترک رگولاتورهای موثر در تحول دیجیتال در کشور یک ضرورت است و امیدواریم باتوجه به رویکرد مثبت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان رگولاتور ارتباطی کشور بتوانیم با سایر رگولاتورهای موثر در این زمینه مانند بانک مرکزی، سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر، مرکز ملی رقابت، سازمان بورس و اوراق بهادر، وزارت نفت و وزارت نیرو همکاریهای نزدیک و تنگاتنگی داشته و از ظرفیت بخش ارتباطی برای تحقق تحول دیجیتال در کشور حداکثر بهرهگیری را داشته باشیم.