فیلترینگ فقط مسکن است
هموطن – محمد فواد رحمان سرشت- مدت زمان کوتاهی تا برپائی نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی است واین در حالی است که اقصی نقاط ایران عزیزمان میزبان کاندیداها و صدای بلند و تاکید آمیز اقدامات آینده شان در صورت موفقیت در انتخابات است ٬ در این میان هر یک برنامه هائی برای توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات دارند ٬ و مهندس مهر علیزاده هم یکی از آنها ست ٬ که با وی نیزدر این خصوص به گفتگو نشستیم که شرح آن در پی می آید :
آقای مهندس مهرعلیزاده برنامه های شما در حوزهICT برای ایران چیست ؟
برنامه های من شامل چهار محور است : محور اول گسترش و توسعه فناوری نوین ارتباطات و همچنین توسعه زیرساخت های نرم افزاری از طریق بستر سازی مناسب و ایمن برای انتقال و نگهداری داده ها و تولید یا بهره گیری از نرم افزارهای پایه در توسعه تجارت الکترونیک و نیز زیرساختهای سخت افزاری مانند : ارتباطات ماهواره ای ٬ فیبر نوری و ارتباطات بی سیم و ازجمله آنهاست .
محور دوم توسعه سیستم های خدمات رسانی الکترونیکی ٬ ایجاد مراکز اطلاع رسانی علمی و عمومی ٬ فروشگاه ها ٬ دانشگاه ها و از این قبیل ٬ به عبارت دیگه خدامات فراگیر الکترونیکی برای کاهش هرچه بیشتر مراجعات حضوری آحاد مردم جامعه را شامل می شود .
در محور سوم ضریب بهره گیری مردم در شهر ها و روستاها و امکانات ارتباطی همچون تلفن ثابت و همراه ٬ اینترنت ٬ تلویزیون و به خصوص اینترنت به عنوان مناسب ترین انتخاب با توجه به امکانات همراه آن مورد اهمیت بوده و بررسی خواهد شد.
و در نهایت محور چهارم اشاعه و توسعه فرهنگ ایرانی و اسلامی و زبان فارسی در بین کشورهای جهان می باشد .
آقای مهندس جهت گیری شما در توسعه IT چگونه است ؟
در این راستا لوایح قانونی برای قانونمند کردن توسعه زیرساخت های ارتباطی و بستر سازی سخت افزاری و نرم افزاری تهیه کرده و آن را برای تصویب جهت اجرا به مجلس می دهیم .
در ادامه با فرهنگ سازی وایجاد باور و شناخت جایگاه و اهمیت فناوری اطلاعات در مرحله اول در مدیریت کشور و به دنبال آن در سطح جامعه اهداف را به ثمر می رسانیم .
همچنین پیاده سازی و توسعه زیر بنائی ارتباطات و فناوری اطلاعات در سطح کشور مستلزم آن است که در ابتدا هر یک از دستگاه ها و زیر مجموعه نظام تا پایان سال 84 ملزم به تهیه طرح جامع و برنامه ریزی استراتژیک سیستم های اطلاعاتی خود شده و در نهایت طرح جامع ارتباطات و فناوری اطلاعات کل کشور تدوین شود .
بنابراین با این اقدامات دولت الکترونیکی و پایگاه های اطلاع رسانی به صورت یکپارچه و هماهنگ بنا خواهد شد.
در ضمن از مهم ترین کارهای من بومی سازی سیستمهای پایه ای نرم افزاری بویژه سیستم عامل خواهد بود .
آقای مهرعلیزاده IT تا چه حد می تواند بعنوان راهکار برای حل مشکلات فعلی کشور باشد ؟
افزایش رفاه عمومی و در نتیجه اشتغال زائی و کاهش فقر ٬ کوچک شدن واقعی دولت و کاهش هزینه های کشور از راهکارهائی است که توسعه فناوری اطلاعات آن را باعث گردیده و مهمتر از همه اینکه فناوری اطلاعات از دیدگاه علوم و فناوری مبنای توسعه اقتصادی و علمی به روز نمودن آخرین دستاوردهای علمی به صورت همزمان همگام با جهان است .
بنابراین بکارگیری صحیح فناوری اطلاعات نهایتا فرهنگ عمومی را ارتقاء می دهد.
آقای مهر علیزاده، بفرمائید شرایط تحقق دولت الکترونیک در ایران از نظر شما چگونه است و شما در این باره چه برنامه هائی دارید ؟
لازم است که یادآوری کنم با توجه به بستر فکری ٬ فرهنگی و فنی خوبی که در سالهای اخیر در کشور ایجاد شده ٬ زمینه مناسبی فراهم شده تا با یک برنامه مناسب بتوانیم سرعت کلیه خدمات دولتی را به صورت الکترونیکی در مدت زمان کوتاه و با رعایت اولویتهای مختلفی چون حجم تقاضا ٬اصول امنیت و صحت اطلاعات ٬ ارائه کنیم .
نظر شما در مورد فضای تجارت الکترونیک و طرح های تان برای تحقق آن در کشور چیست ؟
در مرحله اول باید با فرهنگ سازی عمومی شروع کرد و پس از آن با تعریف مناسب این فضا در ایران ٬ آن را به عضویت شبکه های جهانی پول الکترونیکی در آوریم .
بعد از آن با توانمند سازی سیستمهای تجاری و گمرکی کشور، برای حضور در داد و ستدهای الکترونیکی اقدام کرده و سپس فضای مناسب امنیتی و حقوقی را هم به منظور ایجاد ارتباط جهانی تامین کنیم و با تحول اساسی در نظام بانکی کشور و توسعه زیر ساختهای ارتباطی و نهایتا با تدوین سیاستهای تشویقی و حمایتی از بخش خصوصی، در راستای ارائه خدمات تجارت الکترونیکی گام های اساسی برداریم .
موضع ودیدگاه شما در مورد بودجه فناوری اطلاعات و ارتباطات که در برنامه چهارم توسعه پیش بینی شده ٬ چیست ؟
مهمترین مسئله این است که خرج کردن در راستای توسعه کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات نباید هزینه تلقی شود ٬ در حقیقت این هزینه ها سرمایه گذاری پرسودی برای سال های آینده کشور است و بطور مستقیم بر توسعه موثر بوده که با مدیریت و نظارت کارآمد زودتر به نتیجه میرسد.
در این میان بودجه تکفا هم به صورت پلکانی است ٬ یعنی در سالهای اول باید بودجه بیشتری برای اجرای پروژه ها تزریق کرد و در سالهای بعد با هزینه ها کمتر و بازدهی بیشتر همراه است.
در ضمن توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور نباید به علت مشکلات بودجه به تاخیر بیافتد چرا که کوچکترین تاخیر موجب عقب ماندگی و در نتیجه آن کشور زیان بسیار و جبران ناپذیری متقبل خواهد شد.
آیا در تحقق جامعه اطلاعاتی و پیوستن به جهان ارتباطات موفق بودیم ؟ در این خصوص طرح های شما چیست ؟
تا به حال روند مناسبی در پیوستن به جهان ارتباطات داشتیم که امیدوارم در سالهای آینده شاهد سرعت بیشتری در این زمینه باشیم ٬ اما آنچه که بسیار مهم است استفاده از ظرفیت های علمی و فنی موجود و توسعه ساختاری فناوری اطلاعات اعم از نیروی انسانی ٬ تکنولوژی ادوات الکترونیکی و از جمله آن است .
آقای مهرعلیزاده به نظر شما پیوستن به جامعه اطلاعاتی چه پیامدهائی برای ایران دارد ؟
پیوستن به جامعه اطلاعاتی جهانی در حقیقت عاملی برای ایجاد دهکده جهانی است ٬ بنابراین باید با نگاهی جامع همه تبعات مثبت و منفی آن را پذیرفت . تبعات مثبت بدیهی و غیر قابل انکار هستندکه در پاسخ به سوالات قبلی به نکته هائی از آن اشاره شد . اما مهمترین آنها امکان ارتقاء و پیشرفت و فرصتی تاریخی برای کم کردن و نهایتا از بین بردن فاصله میان کشورمان با کشور های توسعه یافته است که با واقع نگری می توانیم به اکثر اطلاعات جهان دسترسی پیدا کنیم .
اما بی تردید تبعات و پیامدهای منفی این حرکت هم باید با دقت و به صورت کارشناسانه بررسی شده و با شیوه ای صحیح کنترل شوند.
نکته دیگر اینکه پیامدهای منفی نپیوستن به این جامعه بسیار گسترده بوده و در نهایت کشور را به جزیره ای مبدل می کند که در اقیانوس عصر اطلاعات در تمامی زمینه ها به ویژه تجارت و اقتصاد به حاشیه رانده خواهد شد .
آقای مهندس مواضع شما درباره دسترسی برابر و آزاد به اطلاعات در کشور چگونه است ؟
باید بگم جامعه دانائی محور تنها یک شعار نیست ٬ البته دانائی نیاز به ابزار دارد و آن اطلاعات است و گرنه هر گونه ادعائی در داشتن رفتار عالمانه و بدون عمل و تهیه ابزار مردود است .
آقای مهندس در پایان بفرمائید ٬به نظر شما در خصوص اینترنت چگونه باید فرهنگ سازی کرد ؟
وجود اطلاعات و خدمات ارزشمند که مورد توجه مراجعه کنندگان باشد ٬ بهترین روش در ایجاد فرهنگ استفاده صحیح از اینترنت است ٬ اما به هر حال با برخورد انفعالی نمی توان فرهنگ سازی کرد .
همچنین مسدود کردن و فیلترینگ فقط یک مسکن است که با تمام شدن دوره اثرش ٬ درد شدیدتر بروز می کند ٬ بنابراین برای جلوگیری از اثرات مخرب سایت های ضد اخلاقی و امثال آنها همچون مواد مخدر ٬ ایدز و امثال آن باید جامعه را از اثرات منفی آنها آگاه کرد.