اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

November 16, 2021
14:20 سه شنبه، 25ام آبانماه 1400
کد خبر: 130468

ناسا می خواهد یک فضاپیما را به یک سیارک بکوبد

 
 
 
 
 
 
hero-image.fill_.size_1248x702.v1636649613-780x470.jpg
ناسا این روزها ماموریتی تاریخی را برای منحرف کردن مسیر حرکت یک سیارک دنبال می‌کند. این آژانس فضایی اعلام کرد که به زودی یک فضاپیما را به سمت این سیارک با ابعادی برابر با هرم بزرگ مصر، پرتاب خواهد کرد تا با آن برخورد کند و مسیر حرکتی آن را تغییر دهد.
 
این ماموریت که مشابه آن را در فیلم‌های علمی-تخیلی دیده‌ایم، تحت عنوان دارت (DART) دنبال می‌شود و طبق گفته ناسا، فضاپیمای مذکور قرار است به زودی و در تاریخ ۲۳ نوامبر سال جاری (۲ آذر) به فضا پرتاب شود.
 
اقدامی که به عنوان اولین تلاش بشر برای منحرف کردن یک سیارک از مسیر حرکتی آن محسوب می‌شود. اگرچه این هدف صخره‌ای که دیمورفوس (Dimorphos) نام دارد، تهدید برای زمین محسوب نمی‌شود، اما محققان ناسا این ماموریت را برای پی بردن به این امر که چگونه می‌توان مسیر یک سیارک تهدیدآمیز در حال حرکت به سمت زمین را تغییر داد، دنبال می‌کنند.
 
بنابراین، این ماموریت ناسا که هزینه ۳۳۰ میلیون دلار به آن اختصاص یافته، برای بشریت و آینده این سیاره آبی بسیار حیاتی است. مارکوس وایلد، از محققان علوم فضایی موسسه فناوری فلوریدا معتقد است که ما در حال حاضر، در برابر هرگونه سیارکی که سمت زمین حرکت می‌کند، بی‌دفاع هستیم.
 
کوبیدن یک فضاپیما به سیارک دیمورفوس ممکن است دراماتیک به نظر برسد. اما هدف، وارد کردن یک ضربه کوچک و تغییر مسیر جزیی این سیارک است. به طور طبیعی، این تغییر مسیر کوچک، ممکن است سال‌ها و یا ده‌ها سال طول بکشد. اما این تغییر مسیر جزیی می‌تواند منجر به تغییری بزرگ در مسیر نهایی این سیارک شود.
 
اما پیاده‌سازی این ماموریت، نیازمند اطلاعات دقیقی پیرامون سیارک هاست. خوشبختانه، ستاره‌شناسان تاکنون بیش از ۲۷ هزار شی نزدیک به زمین را شناسایی کرده‌اند و از سال ۲۰۱۵ تاکنون، در سال حدود ۱۵۰۰ شی را شناسایی می‌کنند.
 
اما در دهه‌های پیش رو، می‌بایست تحقیقات و شناسایی‌های بیشتری در این زمینه صورت گیرد. بر اساس برآوردهای محققان، هزاران سیارک با عرض بیش از ۱۲۰ متر هنوز ناشناخته باقی ماندند و در نزدیکی زمین حضور دارند.
 
در این بین، سیارک و شی‌های کوچک‌تر هم می‌توانند بر برخی مواقع، برای زمین بسیار خطرناک باشند. برای مثال، حدود ۵۰ هزار سال پیش یک سیارک ۳۰ تا ۵۰ متری به زمین اصابت کرد و دهانه‌ای به عمق ۱۸۰ متر را برجای گذاشت.
 
دیوید کرینگ، از پژوهشگران علوم فضایی در این خصوص می‌گوید که اگر چنین برخوردی از سوی سیارکی با اندازه مشابه اتفاق افتد، می‌تواند شهری به اندازه کانزاس سیتی را نابود کند.
 
کتی پلسکو، دانشمند آزمایشگاه ملی لوس آلاموس که تحقیقات گسترده‌ای را پیرامون سیارک‌ها انجام داده و در ماموریت اخیر ناسا یعنی «دارت» نیز حضور دارد، اعلام کرد که ما باید خیلی زود این سیارک‌ها را شناسایی و پیدا کنیم.
 
طبق اطلاعات منتشر شده، فضاپیمای دارد در روز یکم اکتبر سال آینده میلادی (۹ مهر ۱۴۰۱) با سیارک دیمورفوس در فاصله ۶.۸ میلیون مایلی زمین برخورد خواهد داشت. گفتنی است دیمورفوس حول یک سیارک بزرگ‌تر به نام دیدموس (Didymos) می‌چرخد که این مسئله، دیمورفیس را به یک هدف ایده‌آل برای برخورد فضاپیما با آن تبدیل می‌کند.
 
حال محققان امیدوارند که با وارد آمدن این ضربه به دیمورفوس، مدار ۱۲ ساعته آن به دور دیدیموس را چند دقیقه یا حتی ۱۰ دقیقه کاهش دهند. به گفته ناسا، فضاپیمای ناسا تقریبا ۱۰ روز قبل از اصابت با این سیارک، یک ماهواره CubaSat را رها خواهد کرد که محققان با کمک این ماهواره می‌توانند نحوه برخورد و اتفاقات بعد آن را رصد کنند.
 
اگر ناسا بتواند با موفقیت مسیر حرکتی دیمورفوس را تغییر دهد، می‌توان از آن به عنوان دستاوردی بسیار بزرگ برای بشریت یاد کرد. به عبارتی دیگر، با این موفقیت می‌توان از آینده از این شیوه دفاعی برای محفاظت از سیاره زمین بهره برد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.