در پژوهشی جدید، دانشمندان توانستند با استفاده از امواج رادیویی برای اندازه گیری ضربان قلب و تنفس و با کمک هوش مصنوعی، احساسات افراد را پیش بینی کنند.
اگر نمی توانید اطرافینتان را به گفتن احساسات واقعی وادار کنید نگران نباشید، احتمالا در آینده ای نه چندان دور برنامه ای برای این کار وجود خواهد داشت. به گفته پژوهشگران، هوش مصنوعی می تواند احساسات فرد را حتی در غیاب هر نشانه بصری دیگری مانند حالات چهره تشخیص دهد. این فناوری می تواند برای کمک به آشکار کردن احساسات درونی افراد استفاده شود.
در گذشته، تشخیص احساسات بر ارزیابی سیگنال های قابل مشاهده مانند تغییر حالات چهره، گفتار، حرکات بدن یا حرکات چشم تکیه داشت. با این حال، این روشها می توانند غیرقابل اعتماد باشند، زیرا احساسات درونی فرد را به طور مؤثر دربر نمی گیرند.
گفتنی است در برخی روش ها، سیگنال های نوار قلب (ECG) فعالیت الکتریکی در قلب را شناسایی و ارتباطی بین سیستم عصبی و ریتم قلب ایجاد می کند. تا به امروز، اندازه گیری این سیگنال ها تا حد زیادی با استفاده از حسگرهایی که روی بدن قرار می گیرند، انجام می شد اما با پیشرفت فناوری، اخیراً از روش های غیرتهاجمی که از امواج رادیویی استفاده می کنند برای شناسایی و انداره گیری سیگنال های نوار قلب استفاده شده است.
محققان امیدوارند بتوانند از سیستم های موجود، مانند روترهای WiFi، برای آشکار کردن احساسات گروه های بزرگی از مردم، مانند کارمندان اداری، استفاده کنند. آنها همچنین قصد دارند با متخصصان مراقبت های بهداشتی و دانشمندان علوم اجتماعی در مورد پذیرش عمومی و نگرانی های اخلاقی در مورد استفاده از این فناوری جدید همفکری کنند.
احسن خان (Ahsan Khan) پژوهشگر دانشگاه کویین مری لندن و یکی ازارایه دهندگان این ایده درباره فناوری فوق گفت: این نوع رویکرد ما را قادر می سازد تا در حین انجام فعالیت های معمول، احساسات افراد را به صورت فردی طبقه بندی کنیم. علاوه بر این، هدف ما بهبود دقت تشخیص احساسات در یک محیط کاری با استفاده از تکنیک های پیشرفته یادگیری عمیق است. به گزارش سیناپرس، توانایی تشخیص احساسات با استفاده از سیستمهای بی سیم موضوعی است که همواره مورد علاقه محققان قرار داشته است.
این سیستم جدید یک جایگزین برای سنسورهای حجیم ارائه داده و می تواند به طور مستقیم در خانه و محیط های ساختمانی هوشمند آینده قابل استفاده باشد.
این پژوهشگر در ادامه میافزاید: طی این مطالعه، ما با استفاده از امواج رادیویی برای تشخیص احساسات و نشان دادن اینکه استفاده از تکنیک های یادگیری عمیق می تواند دقت نتایج ما را بهبود بخشد، کار کردیم.
این تیم برای یافتن چگونگی تقویت احساسات توسط یادگیری ماشینی آزمایشی انجام دادند. برای این آزمایش، از شرکت کنندگان خواسته شد ویدیویی را تماشا کنند که میتوانست یکی از چهار احساس اصلی: خشم، غم، شادی و لذت را در بیننده در برانگیزد. به گزارش سیناپرس،در همین حال، محققان سیگنالهای رادیویی بی ضرر، مانند سیگنال های وای فای را به شرکت کنندگان ارسال و سیگنال های بازگشتی از آن ها را اندازه گیری کردند. در ادامه، این تیم تحقیقاتی با تجزیه و تحلیل تغییرات این سیگنالها که در اثر حرکات جزئی بدن ایجاد میشوند، توانستند اطلاعات پنهان را در مورد ضربان قلب و تنفس افراد آشکار کنند.
پروفسور یانگ هائو استاد الکترومغناطیس دانشگاه کویین مری لندن و رهبر این پروژه میگوید: این تحقیق فرصت های زیادی را برای کاربردهای عملی باز می کند، به ویژه در زمینه هایی مانند تعامل با ربات های انسانی و مراقبت های بهداشتی و سلامت عاطفی، که در طول همه گیری کنونی کووید-۱۹ اهمیت فزاینده ای پیدا کرده است.
پروفسور هائو در انتها افزود: نتایج تحقیقات جدید نشان داد که این رویکرد میتواند احساسات را با دقت بیشتری نسبت به روشهای یادگیری ماشین سنتی تشخیص دهد. یادگیری عمیق و هوش مصنوعی به ما این امکان را می دهد که داده ها را به روشی مشابه با نحوه عملکرد مغز انسان ارزیابی کنیم، به لایه های مختلف اطلاعات نگاه کرده و بین آنها ارتباط برقرار کنیم. ما با یادگیری عمیق نشان دادیم که میتوانیم احساسات را به روشی مستقل از موضوع اندازه گیری کرده و از آن برای پیش بینی احساسات افراد خارج از محیط خود استفاده کنیم.
شرح کامل این پژوهش و یافته های آن در مجله PLOS One منتشر شده است.