طبق تحقیقات و سایت های تحلیل گر دنیا، اکنون ایران جزو 10 قدرت برتر پهپادی قرار دارد به همین دلیل طی سال های اخیر علیه جمهوری اسلامی ایران تحریم های جدی تدوین شده است.
حامد سعیدی، مدیر مرکز نوآوری و شتابدهی سامانه های هوشمند بدون سرنشین در گفتگو با سیناپرس گفت: پرنده بدون سرنشین، وسیله ای است که توسط کامپیوتر و سیستم هوشمند از راه دور هدایت می شوند. اکنون انواع مختلفی پرنده بدون سرنشین وجود دارند که می توان به هواپیماها یا بال ثابت ها( که افقی پرواز می کنند)، بالگرد یا هلی کوپتر، مولتی روتر یا ربات های پرنده چند موتوره مانند کوادکوپتر( پرنده چهار موتوره ) و هگزا کوپترها(پهپاد 6 پر)، بالن و کشتی هوایی (airship) بدون سرنشین اشاره کرد.
دبیر کارگروه پهپاد اتحادیه صنایع هوایی و فضایی ایران افزود: هریک از این پرنده ها کاربردهای خاص خودشان را دارند. اغلب هواپیماهای بدون سرنشین برای برد بیشتر، مداومت پروازی بالاتر و ارتقاع پروازی بیشتر مناسب هستند اما نیاز به باند و زمین پرواز دارند. ربات های پرنده در هر مکانی می توانند نشست و پرواز داشته باشند اما مصرف انرژی و بردشان کوتاهتر از هواپیماست. در مقابل از کیفیت و دقت تصویربرداری بالایی برخوردار هستند.
عضو کارگروه پهپاد ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته اظهارداشت: بالگردها قطعات پیچیده تری نسبت به ربات های پرنده دارند. این پرنده ها بار بیشتری را می توانند تحمل کنند. مانور پذیری بیشتری نیز دارند. کشتی های هوایی نیز به دلیل استفاده از گاز سبک هلیوم، خاصیت شناوری دارند و می توانند روزهای متعددی در آسمان بمانند. این کشتی ها مصرف انرژی کمی دارند اما هنگام وزش باد، امکان انحرافشان وجود دارد.
عضو هیات موسس اتحادیه هوافضا بیان کرد: اغلب این پرنده ها مجهز به تجهیزاتی مانند دوربین های حرارتی، اپتیکی، فرابنفش، سنجنده های لیزری هستند و نیاز به فناوری های بالایی دارند.
وی یادآور شد: اکنون ایران دارای مجموعه قوی از پژوهشگران در زمینه الگورتیم پردازش تصویر، هوش مصنوعی یا یادگیری عمیق ماشین ها است که این افراد می توانند جاده ها، خطوط و دکل های آسیب دیده برق را در عرض 10 دقیقه به صورت هوشمند، با پردازش تصویر آنالیز و تحلیل کنند.
سعیدی گفت: دنیای آینده، دنیایی بر پایه دیتا سنترها، اینترنت اشیاء و سامانه بدون سرنشین است و صنایع به نوعی در خدمت این دنیای هوشمند و یکپارچه داده ها قرار می گیرند. بدون سرنشین ها و پهپادها، یکی از مولفه های بزرگ دنیای آینده هستند. هرچقدر هوش مصنوعی، سنجنده ها، سنسورها پیشرفت کنند، ما ربات های پرنده بسیار باهوش تری خواهیم داشت.
وی ادامه داد: اکنون ربات های پرنده سم پاش بسیار هوشمندی داریم که مجهز به رادارهای تشخیص مانع برای سیصد و شصت درجه هستند. این ربات های سم پاش با کمک این رادارها می توانند به راحتی گیاه را تشخیص دهند و با آنها برخوردی نداشته باشند. این فناوری ها اکنون با سرعت زیادی در دنیا در حال پیشرفت هستند.
وی به جایگاه ایران در ساخت و تولید پرنده های بدون سرنشین اشاره کرد و در این خصوص به سیناپرس گفت: طبق تحقیقات و سایت های تحلیل گر دنیا، اکنون ایران جزو 10 قدرت برتر پهپادی قرار دارد به همین دلیل طی سال های اخیر علیه کشورمان تحریم های جدی تدوین شده است.
به گفته وی، هم اکنون ایران در حوزه های غیر نظامی کشاورزی، کنترل راه، امداد و نجات، نقشه برداری و سینما جزو 10 تا 15 کشور پیشرو دنیا قرار دارد. کاملا ایده های برخی از تکنیک ها و کاربردهای پهپادها از ایران منتشر شده و به کشورهای دیگر رفته است. برخی از فناوری ها نیز که عملیات اجرای آنها حدودا 6 الی 7 سال پیش در ایران زده شده اخیرا در برخی از کشورهای پیشرفته دنیا در حال اجراست.
وی در پایان گفت: متاسفانه افزایش سرسام آور قیمت دلار و کاهش ریال، در اجرای این فرایند تداخل ایجاد کرده است. پرنده ای که حدودا یک دهه پیش با قیمت 5 میلیون تومان تهیه می شد اکنون باید برای تهیه آن پنجاه تا شصت میلیون تومان هزینه صرف کرد. اگرچه همچنان در اوج بحران کرونا و قیمت دلار قرار داریم اما بازهم خوشبختانه شاهد رشد افزاینده پهپادهای غیر نظامی در کشور هستیم.