شرایط ارایه اینترنت ماهوارهای در ایران فراهم میشود
ICTna.ir – در تابستان ۱۴۰۰ که ایلان ماسک اعلام کرد اینترنت ماهوارهای به زودی از نسخه بتا خارج شده و در دسترس عموم مردم قرار خواهد گرفت، همزمان با بالا گرفتن گلایه کاربران ایرانی به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی، نظرات ضد و نقیضی از دسترسی به اینترنت بدون فیلتر ماهوارههای استارلینک در ایران منتشر شد.
به گزارش آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا)، خبر عرضه اینترنت ماهوارهای توجه بسیاری از کاربران را به خود جلب کرد و این درحالی بود که او در کنگره جهانی موبایل ۲۰۲۱ تاکید کرده بود نباید استارلینک را رقیبی برای خدمات مشابه موجود دانست بلکه سرویسی است که میتواند تامین نیاز مشتری در مناطقی دورافتاده را به عهده بگیرد و کمبودهای 5G و فیبر نوری را در این نقاط پوشش دهد.
برای رسیدن به این هدف شرکت اسپیس ایکس بیش از ۱۵۰۰ ماهواره مستقر کرده و در بیش از ۱۰ کشور فعال است اما آنچه که در این میان بسیار مهم است، این است که راهاندازی و ارایه خدمات اینترنت ماهوارهای در همه کشورها به دریافت مجوز فعالیت در آن کشور نیاز دارد.
بررسی حقوق فضایی ایران در مجامع بینالمللی برای حضور اپراتورهای ماهوارهای
در همین راستا، پیش از این عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به سوال خبرنگار ایستنا درخصوص تدوین مقررات دریافت خدمات باند پهن ماهوارهای و عرضه آن در ایران گفت: باید در این راستا بحث حقوق فضا و حفظ حقوق سرزمینی ایران را در مجامع بینالمللی دنبال کنیم.
او افزود: در این راستا کارهایی هم در گذشته صورت گرفته که فعالیت خدماتگیرندگان ماهوارهای را در کشور داشته باشیم.
تصویب حقوق سرزمینی ارایه خدمات ماهوارهای در ایران
در همین راستا، صادق عباسی شاهکوه، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به خبرگزاری مهر گفته است: آماده تدوین مقررات جامع در صورت ابلاغ شورای عالی فضای مجازی هستیم. کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات سال ۹۹ با هدف رعایت الزامات مقرراتی از سوی دارندگان شبکههای ماهوارهای، مقررات حاکم بر حقوق سرزمینی ارائه خدمات ماهوارهای در ایران را تصویب کرد. در این مصوبه، به شرایط خدماتی که اپراتورهای ماهوارهای ارائه میدهند نیز اشاره شده است.
او افزوده است: در راستای تکلیفی که توسط شورای عالی فضای مجازی برای تنظیم مقررات کاربری منظومههای ماهوارهای در کشور به وزارت ارتباطات سپرده شده است، ما آمادگی داریم این مقرراتگذاری را انجام دهیم و هنوز مصوبه شورا برای اجرا ابلاغ نشده است و در صورت ابلاغ این تکلیف و تعیین شرایط برای مدل مقرراتگذاری، تدوین این سند در دستور کار این سازمان قرار میگیرد.
گفتنی است، شورای عالی فضای مجازی در آخرین جلسه خود در ۳۰ آذرماه سال جاری طرح الزامات و اقدامات مرتبط با کاربری منظومههای ماهوارهای در فضای مجازی را بررسی کرده و مقرر شد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نسبت به تنظیم مقررات فعالیت ارائهکنندگان خدمات مزبور در کشور اقدام کرده و مقررات حاکم بر حقوق سرزمینی در ارائه خدمات ارتباطی ماهوارهای را تدوین، تصویب و به ارائهکنندگان بینالمللی این خدمات و سازمانهای بینالمللی ذیربط، اعلام کند.