بانکداری و پرداخت الکترونیک

تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

January 29, 2022
14:54 شنبه، 9ام بهمنماه 1400
کد خبر: 132762

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی تفاوت رمز ریال با سایر رمزارزها را تشریح کرد: ابزاری برای پرداخت!

 
معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی اعلام کرد رمز ریال شباهتی به بیت کوین نداشته و صرفا ابرازی برای مبادله و پرداخت است. به گفته وی انتشار رمز ریال در انحصار بانک مرکزی بوده و بحث استخراج و سرمایه‌گذاری درباره آن معنایی ندارد.
 
«مهران محرمیان» با حضور در برنامه تلویزیونی به تشریح تفاوت رمز ریال با سایر رمزارزهای شناخته شده همانند بیت کوین پرداخت و گفت: «رمز ریال یک رمز ارز جهان روا مانند بیت کوین که پشتوانه ندارد، نبوده و همچنین خبری از استخراج آن نیست.»
 
به گفته وی انتشار رمز ریال همانند اسکناس در انحصار بانک مرکزی است و بحث سرمایه گذاری در آن وجود ندارد: «کسی روی پول سرمایه‌گذاری نمی‌کند، بلکه تنها یک ابزار پرداخت است.»
 
محرمیان با بیان اینکه مردم با مراجعه به بانک می‌توانند به ازای پولی که در بانک دارند، رمز ریال دریافت کنند، اعلام کرد سقف دریافت رمز ریال بسته به اینکه کیف پول الکترونیکی تجاری یا غیر تجاری باشد متفاوت است.
 
او در پاسخ به این سوال که رمز پول بانک مرکزی از چه زمانی در دسترس قرار خواهد گرفت، گفت:
 
«رمزریال از ابعاد فنی، اقتصادی، نظارتی، ارزی، ریالی و به خصوص حقوقی مورد بررسی قرار گرفته است. بعد از ابلاغ مصوبه رمزپول ملی به شورای پول و اعتبار ظرف چند ماه آینده آن را به صورت آزمایشی اجرا خواهیم کرد.»
 
معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در ادامه کاربرد رمز ریال را شفاف کرده و گفت:
 
«در حال حاضر کارت‌های بانکی ابزاری برای دسترسی به پولی است که در بانک قرار دارد. یعنی این کارت تنها دسترسی الکترونیکی به پول داخل بانک را ایجاد کرده و اگر روزی بانک مورد نظر ورشکست شود، افراد دیگر به پولشان دسترسی نخواهند داشت. در حالی که با رمز ریال، بانک به عنوان واسط حذف شده و افراد پولشان را در گوشی خود نگه‌داری می‌کنند.»
 
او با تاکید بر بحث نظارتی در پروژه رمز ریال، ردیابی پول را یکی از فواید آن برشمرده و اظهار داشت در صورت نفوذ به گوشی افراد و جا به جایی بدون اطلاع رمز ریال، امکان ردیابی پول وجود خواهد داشت.
 
محرمیان در ادامه اعلام کرد پروژه رمز ریال باعث تبدیل اسکناس به "open money" و پول قابل برنامه‌نویسی خواهد شد که فضای نوآورانه‌ای را ایجاد خواهد کرد:
 
«از مزیت‌های این اتفاق امکان رهگیری استفاده از تسهیلات بانکی است تا افراد و شرکت‌ها، وام را در جای دیگری خرج نکنند. همچنین با تعیین ضابطه هنگام بستن قرارداد و انتقال پول، می‌توان میزان جریمه فسخ قرارداد را تعیین کرد تا در صورت وقوع آن، مبلغ جریمه به طور خودکار از حساب طرف مقابل برداشت شود.»
 
رمز ریال، «استفاده از تکنولوژی در راستای حاکمیت پولی»
محرمیان درباره چرایی شکل‌گیری رمز ریال، آن را گرایشی جدید در حوزه پولی دانست که از تکنولوژی حال حاضر رمزارزها استفاده کرده که به حاکمیت پولی کشور آسیب نمی‌زند:
 
«فلسفه اصلی رمزارزها مبتنی بر تمرکززدایی است تا به جای بانک مرکزی هر کشور، ارزش رمزارز براساس اقبال عمومی تعیین شود. این موضوع لطمه بزرگی به بانک مرکزی هر کشور زده از همین روی اکثر کشورهای دنیا با آن مخالف بوده‌اند.»
 
او با تاکید بر اینکه بحث حاکمیت پولی خط قرمز هر کشور است اظهار داشت ارائه رمز پول بانک مرکزی با پشتوانه بوده و در حال حاضر 90 بانک مرکزی در دنیا، چنین پروژه‌ای را تعریف و برخی از آن‌ها مقررات مربوطه را تصویب کرده‌اند.
 
به گفته محرمیان بعد از بررسی‌های انجام شده، پروژه رمز ریال از سال 99 وارد فاز مقررات‌گذاری شده و دو هفته پیش در جلسه شورای پول و اعتبار مورد تصویب قرار گرفته است: «طبق این مصوبه بایستی تغییرات لازم اعمال شده و امیدواریم ظرف چند ماه آینده به صورت آزمایشی اجرا شود.»
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.