تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

February 5, 2022
14:58 شنبه، 16ام بهمنماه 1400
کد خبر: 133000

«معامله شویی»، راهکار جدید کلاهبرداران بازار NFT

 
1587.png
بر اساس گزارشی که جدیدا توسط سایت تحلیلی Chainalysis  منتشر شده، بازار  NFT یا همان توکن‌های غیر قابل معاوضه، مملو از کاربرانی شده که برای بالا بردن قیمت NFT‌های خود، اقدام به خرید و فروش غیرقانونی آنها می‌کنند. به این عمل غیر قانونی wash trading یا «معامله شویی» گفته می‌شود. این پدیده در اصل فرآیندی است که به موجب آن، یک تاجر، اوراق بهادار را با اطلاعات گمراه‌کننده، چندین بار خرید و فروش می‌کند. این عمل اولین بار در وال استریت شناسایی شد و چند ده سالی از غیرقانونی اعلام شدن آن می‌گذرد. این پدیده اخیرا در بازار نو ظهور NFT‌ها دیده شده و فرصتی طلایی برای کلاهبرداران ایجاد کرده است.
 
در گزارش Chainalysis آمده است که در بازار NFT دیده شده که افرادی یک NFT به خصوص را چندین بار خرید و فروش می‌کنند (حداقل ۲۵ بار!) که این پدیده مصداق مشابهی از عمل غیر قانونی wash trading یا معامله شویی است. در این گزارش اعلام شده که تقریبا ۱۱۰ فرد، اقدام به معامله شویی NFT کرده‌اند که از این تجارت غیر قانونی، سود ۸.۹ میلیون دلاری کسب کرده‌اند. محققان همچنین مدارک مهمی از عمل پول شویی کشف کردند که در بازار NFT ها طی نیمه آخر سال ۲۰۲۱  انجام شده بود. بر اساس ادعای این وبسایت، طی سه ماه سوم سال ۲۰۲۱، ارزش معاملات غیر قانونی انجام شده در بازار NFT، بیش از ۱ میلیون دلار ارز مجازی اعلام شده است. تقریبا ۱.۴ میلیون دلار از فروش در این بازار طی سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۱، از طریق معاملات غیر قانونی به دست آمده است.
 
نویسندگان این گزارش اعلام کردند: « معامله شویی NFT در مناطق مبهمی از این بازار انجام شده که به سختی می‌توان غیرقانونی بودن این معاملات را ثابت کرد. قوانین مربوط به معامله شویی در حوزه‌هایی مانند بازار سهام، مشخص و واضح هستند اما در دنیای جدید NFT ها، قوانین زیادی توسط قانون گذاران معرفی نشده است.
 
NFT‌ها که به آنها توکن‌های غیر قابل قابل معاوضه گفته می‌شود، دسته جدیدی از توکن‌های دیجیتالی بلاک‌چین‌ها هستند که عموما توسط ارز مجازی Ethereum خرید و فروش می‌شوند. در دنیای مجازی، هر چیزی از اشکال دو بعدی گرفته تا گیف‌ها یا حتی یک آهنگ قابل معامله است. ارزش بازار NFT تقریبا مابین ۷ میلیارد دلار تا ۴۴.۲ میلیارد دلار تخمین زده شده است. محبوبیت این سرمایه‌های دیجیتالی، طی سال ۲۰۲۱ افزایش چشم گیری داشت و سلبریتی‌هایی مانند مارک کوبان، تام بریدی و ریس ویترسپون، حضور خود را در این فضا تایید کردند.
 
پیرامون NFT‌ها که حوزه‌ای نوظهور و جدید و البته محبوب محسوب می‌شوند، شک و شبهه و سوالات زیادی مطرح است ولی با این وجود، تمایل کاربران به این فضا در سال میلادی گذشته بستر مناسبی را برای سودجویان و فرصت طلبان ایجاد کرده است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.