دیجیکالا همزمان با تولد 15 سالگی خود از سایت جدیدش رونمایی کرد. هدف از این تغییر، بهبود عملکرد وبسایت و ارائه بستری مناسب برای پاسخگویی به نیازهای مشترک کسبوکار دیجیکالا و کاربران این پلتفرم بوده است.
از نظر تیم تکنولوژی دیجیکالا، نسخه پیشین وبسایت میتوانست تبدیل به چالشی شود که در آینده مانع از رشد این سایت و بهبود عملکرد آن شود. از همین رو با رصد رفتار کاربران و بررسی نیازهای آنها و البته توجه به نیازهای کسبوکار و محدودیتهای تکنولوژی، تصمیم گرفتند تا سایت دیجیکالا را از اول بازنویسی کنند.
این پروژه از سوی مدیران تکنولوژی دیجیکالا با عنوان «بازنویسی یا همان Rewrite وبسایت دیجیکالا» یاد شده که تغییر بزرگی از نظر آنها است؛ البته تغییری که در دنیای تکنولوژی آن چنان هم دور از ذهن نیست.
هرچند تغییرات سایت جدید دیجیکالا ممکن است برای کاربران حرفهای و علاقهمندان به تکنولوژی شفاف و قابل درک باشد، اما با توجه به اینکه نتیجه این تغییرات در دسترس همه مخاطبها قرار گرفته، در ادامه به زبان ساده به توضیح اتفاقات صورت گرفته و دلیل این تغییر میپردازیم.
بررسی بازنویسی سایت دیجیکالا از نظر فنی
بازنویسی جدید سایت دیجیکالا، چه تغییر در تکنولوژی و چه بهبودهای صورت گرفته در طراحی آن، بیشتر از هرچیز به دلیل نیازهای مشترک کسبوکار دیجیکالا و کاربران این پلتفرم انجام شده است.
بازدید بسیار زیاد کاربران از دیجیکالا و حضور همزمان آنها در این پلتفرم، به ویژه در زمان برگزاری کمپینها و جشنوارههای بزرگ، یکی از اصلیترین چالشهای تیم تکنولوژی دیجیکالا بوده است. از همین روی آنها به دنبال افزایش توانایی خود از نظر فنی برای پاسخگویی بهتر به این حجم از کاربران بودهاند.
در نتیجه با هدف رفع این چالش و البته بهبود تجربه کاربری و عملکرد وبسایت دیجیکالا، نسخه وب بازنویسی شده است. از جمله اثرات آن میتوان به عملکرد بهتر پلتفرم در کمپینها و جشنوارههای فروش، افزایش سرعت توسعه رابط کاربری و افزایش سرعت لودینگ پلتفرم و انتقال سریعتر بین صفحات اشاره کرد.
البته دستاوردهای این تغییرات را نمیتوان فقط محدود به اثرگذاری مثبت در تجربه کاربران دانست؛ اکنون مدیریت منابع در تیمهای مختلف، به صورت بهینهتر و معنادارتر انجام میشود. البته بنابراعلام مدیران تکنولوژی دیجیکالا قرار نیست این بهبودها به همینجا ختم شود، بلکه این تغییر مسیر را برای بهبودهایی در آینده هم هموارتر میکند و فرایند توسعه و مقیاسپذیریشان را سرعت میبخشد.
بازنویسی دوباره سایت دیجیکالا با توجه به محدودیتهای سمت تکنولوژی قدیمیشده سایت دیجیکالا، امری اجتنابناپذیر بود. به همین دلیل و در مسیر ایجاد بستری قابل توسعهتر و بهبودهای فنی، با تغییر تکنولوژی و بازنویسی وبسایت دیجیکالا از کتابخانه ریاکت (React) استفاده شده است.
به این ترتیب با کمک رابطهای کاربری که به صورت کامپوننت نوشته شدهاند، میتوان به سادگی، سرعت و مقیاسپذیری رابط کاربری در وبسایت دیجیکالا کمک کرد. لازم به توضیح است که کامپوننتها ابزارهایی هستند که برای پیشگیری از نوشتن کدهای اضافی در دنیای برنامهنویسی استفاده میشوند.
تغییرات ظاهری سایت جدید دیجیکالا
فرایند بازنویسی دیجیکالا که همان تغییر کدهای قدیمی در نسخه دسکتاپ و موبایل وب است (که از این به بعد هر دو یکی در نظر گرفته میشوند)، با تغییراتی در طراحی هم همراه بوده است.
تیم فنی دیجیکالا با تغییراتی کوچک در سمت طراحی و با هدف دسترسی سریعتر به سرویسها از سمت کاربران، بازنویسی صفحه اصلی و دستهبندی کالاهای وبسایت را انجام داده و تلاش کردهاند تا کاربران بتوانند سریعتر به آنچه که میخواهند دست پیدا کنند.
در این مسیر در حال حاضر، در صفحه اصلی میتوانید بنرهای اسلایدر و سرویسهای گروه دیجیکالا مثل دیجیکالا جت، دیجیاستایل، دیجیکالا مهر و پیندو به علاوه خدماتی مانند دیجیکلاب، دیجیپلاس و آخرین کمپینهای در حال برگزاری را مشاهده کنید.
اگرچه هدف اصلی این پروژه، بازنویسی سایت دیجیکالا و تغییر تکنولوژی آن با هدف بهبود عملکرد بوده است اما تیم تکنولوژی از این فرصت برای باز طراحی مجدد بعضی از صفحات و اصلاح رابط کاربری استفاده کرده است.
این تیم یکی از مهمترین اهدافی که در پروژه بازنویسی دیجیکالا دنبال کرده، ایجاد یکپارچگی شکل و ظاهر در اپلیکیشن و وبسایت دیجیکالا با هدف اثرگذاری مثبت در تجربه کاربری بوده است. پس در کنار تغییر تکنولوژی، به تغییراتی در طراحی هم پرداخته و با کمک کامپوننتهای مشترک توانستهاند هماهنگی کل وبسایت با اپلیکیشن را افزایش داده که روی تجربه کاربران هم تاثیر مثبتی میگذارد.
تشابه شکل ظاهری موبایل وبسایت دیجیکالا با اپلیکیشن به خصوص برای گروهی از مخاطبهای ios که در نصب اپلیکیشن دیجیکالا با مشکل روبهرو هستند هم این فرصت را فراهم میکند تا بتوانند از طریق دیجیکالای جدید، تجربه بهتری در بازدید و خرید داشته باشند.
گفتنی است بیشتر از 20 نفر در تیمهای مختلف واحد تکنولوژی دیجیکالا به مدت 10 ماه برای اجرای این پروژه تلاش کردهاند. پروژهای که میتواند زمینهساز تغییرهای بیشتر در آینده دیجیکالا باشد. چون این پروژه به عنوان یک ابزار به کمک زیرساخت دیجیکالا آمده تا تغییرات آینده پلتفرم دیجیکالا هم بر همین اساس پیش برود.