اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

هوش مصنوعی

March 2, 2022
14:40 چهارشنبه، 11ام اسفندماه 1400
کد خبر: 133820

هوش مصنوعی در خدمت ناشنوایان

 
با توجه به افزایش تعداد افرادی که با بالا رفتن سن دچار اختلال در شنوایی می شوند، مطالعه ی کم شنوایی به عنوان یک حوزه مهم از تحقیقات علمی، به سرعت رو به رشد است. این موضوع دانشمندان را به سوی بهبود سیستم های تشخیص گفتار با کمک هوش مصنوعی سوق داده است.
 
 برای درک این که کاهش شنوایی، چگونه بر افراد تأثیر می گذارد، محققان توانایی اشخاص در تشخیص گفتار را مورد مطالعه قرار می دهند.  بررسی ها نشان می دهند که در صورت وجود پژواک، اختلالات شنوایی، یا سر و صدای زیاد پس زمینه، مانند صدای ترافیک یا چندین بلندگو، تشخیص گفتار برای افراد دشوارتر خواهد بود.
 
آن ها اغلب از الگوریتم های شنیداری برای بهبود تشخیص گفتار انسان استفاده می کنند. برای ارزیابی چنین الگوریتم‌هایی، محققان آزمایش‌هایی را انجام می‌دهند که هدف آن تعیین نسبت سیگنال به نویز است.به گزارش سیناپرس، اما با وجود زمان بر و هزینه بر بودن چنین آزمایش هایی، تنها تعداد خاصی از کلمات یعنی به طور معمول حدود 50 درصد آن ها تشخیص داده می‌شوند. 
 
حالا طبق یافته های یک مطالعه علمی منتشر شده در مجله انجمن شنیداری آمریکا، محققان آلمانی درحال بررسی و کشف یک مدل تشخیص گفتار انسان مبتنی بر یادگیری ماشین و شبکه‌های عصبی عمیق هستند.
 
این محققان از دانشگاه کارل فون اوزیتسکی اظهار داشته اند: مدل ما پیش‌ بینی‌های خوبی را برای انواع نویز با پیچیدگی های متفاوت، برای افراد کم شنوا ارائه می کند و علاوه بر آن، هم خطاهای کم تر و هم همبستگی بالاتری با داده‌های اندازه‌گیری شده دارد.
 
این مطالعه شامل 8 شنونده ی عادی و 20 کم شنوا بود. آن ها در معرض انواع صداهای پیچیده ای که گفتار را نامفهوم می کردند، قرار گرفتند. شنوندگان دارای اختلالات شنوایی به سه گروه با سطوح مختلف کم شنوایی مرتبط با سن تقسیم شدند و آزمایش های لازم روی آن ها انجام شد.
 
این مدل، محققان را قادر ساخت تا عملکرد تشخیص گفتار شنوندگان با درجات مختلف کم شنوایی را برای انواع پوشش ‌دهنده ‌های نویز بررسی کرده و شباهت آن به گفتار واقعی را پیش‌بینی کنند. به گزارش سیناپرس،نتایج بدست آمده باعث تعجب پژوهشگران شد، چرا که پیش بینی ها برای همه ی انواع نویزها به خوبی جواب گو بودند.
 
پیش بینی های این مدل برای شنوایی یک طرفه ارائه شده است.  لذا در آینده، محققان در صدد هستند که یک مدل دوطرفه ایجاد کرده و مورد ارزیابی قرار دهند، زیرا درک گفتار، تحت تأثیر شنوایی هر دو گوش قرار دارد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.