اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

July 6, 2022
13:11 چهارشنبه، 15ام تیرماه 1401
کد خبر: 137310

موج تازه اختلالات اینترنتی

افت قابل توجه کیفیت اینترنت و کندشدن اینستاگرام در روزهای اخیر باعث اختلالات گسترده در کسب‌وکارهای کوچک و خانگی شده است. به نظر می‌رسد بخشی از اختلالات هفته گذشته ناشی از تلاش برای محدود‌سازی فیلترشکن‌ها بوده که باعث اختلال در پروتکل‌های رمزنگاری شده است. تداوم این وضعیت می‌تواند چالش‌های بسیاری در این حوزه رقم بزند.
 
اختلال توییچ(رنگ زرد) در اپراتورهای مختلف : منبع رادار آروان
 
موج تازه‌ای از اختلالات اینترنتی باعث گلایه بسیاری از کاربران اینترنت شده است. این موج جدید که توسط سایت‌های ارزیاب کیفیت اینترنت‌(مانند رادار آروان) هم قابل مشاهده است نشان‌دهنده افت قابل توجه کیفیت اینترنت در ماه‌های اخیر است.  همزمان گزارش‌ها حاکی از فیلترشدن مشهورترین سرویس استریم بازی و کند شدن اینستاگرام در روزهای اخیر است.
 
همچنین برخی خبرها نیز حاکی از «ایران اکسس» شدن بانک‌های ایرانی و عدم دسترسی به آنها از خارج از کشور است.  ترکیب این موارد در کنار حملات اینترنتی به سازمان‌های دولتی نشان‌گر وضعیت نامناسب بخش ارتباطات است. وزارت ارتباطات عمدتا در برابر انتقادهای کاربران بابت اختلال، آن را به مصرف کاربران نسبت می‌دهد یا در برابر پرسش درباره اختلالات عمدی از پاسخ مشخص سرباز می‌زند. در همین حال با توجه به فعالیت اقتصادی بسیاری از کسب‌وکارهای کوچک و خانگی روی شبکه‌های اجتماعی این اختلالات باعث نگرانی‌های بسیاری شده است.  همچنین به نظر می‌رسد بخشی از اختلالات هفته گذشته ناشی از تلاش برای محدود‌سازی فیلترشکن‌ها بوده که باعث اختلال در پروتکل‌های رمزنگاری شده است.  متخصصان هشدار می‌دهند که تغییر در این پروتکل‌ها که برای ارتباط امن به کار می‌رود می‌تواند منجر به چالش‌های بسیاری شود.
 
دسترسی به بانک‌های ایرانی فقط از داخل
از مدت‌ها قبل بسیاری از بانک‌های ایرانی دسترسی به سرویس‌های خود را برای کاربران ایرانی خارج از کشور مسدود کرده بودند، اما طی روزهای اخیر بانک‌های باقی‌مانده نیز خدمات خود را روی آی‌پی‌های غیر ایرانی بسته‌اند. به نظر می‌رسد یکی از دلایل این موضوع مقابله با نفوذ و حملات اینترنتی به بانک‌های ایرانی از طریق اینترنت است، اما متخصصان امنیتی معتقدند که مسدود کردن آی‌پی‌های خارجی دسترسی مشتریان را از خدمات مورد نیاز بانکی در خارج از کشور هم مسدود می‌کند. امیر‌رضا محدث، متخصص امنیت کامپیوتری معتقد است: ایجاد محدودیت آی‌پی برای بانک‌ها در سراسر جهان یک موضوع پذیرفته شده است و مسوولان امنیت بانک‌ها تلاش می‌کنند از این طریق جلوی نفوذهای مشکوک از لوکیشن‌های دیگر را بگیرند با این حال این تصور که محدودیت آی‌پی جلوی نفوذ به شبکه بانکی را می‌گیرد اشتباه است. با این حال تمامی بانک‌ها در سراسر جهان ممکن است محدودیت آی‌پی برای برخی از کشورها بگذارند.
 
مثلا با توجه به تحریم‌ها علیه ایرانیان، شبکه بانکی کشورهای دیگر اساسا روی آی‌پی‌‌های ایران مسدود است، اما همان بانک‌ها برای مشتریان‌شان در کشورهای غیر مبدا قابل دسترس است.
 
 محدث می‌گوید: بستن دسترسی به آی‌پی‌های خارج از ایران دسترسی همه مشتریان این بانک‌ها را از خارج از کشور هم مسدود می‌کند در حالی که ممکن است بسیاری از کاربران طی یک مسافرت نیاز به خدمات بانکی داشته باشند.
 
فیلترینگ توییچ
فیلتر شدن سرویس توییچ یکی دیگر از اخبار پرسروصدای این روزهاست. هرچند ممکن است این سرویس استریم ویدئو برای بزرگسالان ناشناخته باشد، اما نوجوانان و جوانان به خصوص علاقه‌مندان به گیم با این سرویس به خوبی آشنا هستند. توییچ یک شرکت متعلق به آمازون است که گیمر‌ها در هنگام بازی می‌توانند به صورت ویدئویی با دیگر کاربران ارتباط برقرار کنند یا بازی آنها را به‌طور زنده تماشا کنند یا صحنه‌های بازی خود را به‌طور زنده روی این شبکه استریم کنند.  یکی از ویژگی‌های توییچ منطبق شدن آن با پلتفرم‌های گیم است و همین موضوع آن را به شبکه اول گیمرها در جهان تبدیل کرده است. برخی خبرها نیز حاکی از اختلال در پلتفرم دیسکورد، یکی دیگر از پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی است.
 
هنوز هیچ خبر رسمی درباره فیلترینگ توییچ منتشر نشده، اما داده‌های رادار آروان نشان می‌دهد که توییچ در تمامی اپراتورها دچار اختلال است.  فیلترینگ توییچ با ایجاد شبکه اینترنت کودک توسط وزارت ارتباطات همزمان شده است. به گفته وزیر ارتباطات هدف از ایجاد این شبکه فراهم کردن محیطی سالم و امن برای دسترسی کودکان به اینترنت است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.