لبه تکنولوژی

July 24, 2022
13:35 یکشنبه، 2ام مردادماه 1401
کد خبر: 137767

آسیب جدی به تلسکوپ جیمز وب در اثر برخورد با ریزشهاب‌سنگ

جیمز وب، بزرگ‌ترین و قدرتمندترین تلسکوپ جهان در اثر برخورد با یک سیارک در ماه مه میلادی، آسیب دید که به گفته ناسا، میزان این آسیب فراتر از پیش‌بینی‌ها بوده است.
به گفته محققان، آسیبی که به این تلسکوپ در اثر برخورد با یک ریزشهاب‌سنگ در ماه مه به وجود آمد، جیمز وب را در وضعیتی بدتر از آنچه که پیشتر تصور می‌شد، قرار داده و احتمالا این مشکل، درست‌شدنی نیست.
این محققان اعلام کردند: در حال حاضر، مهم‌ترین چیزی که نمی‌توان با قطعیت درباره آن اظهارنظر کرد، اثرات بلندمدت برخورد ریزشهاب‌سنگ است که می‌تواند به آرامی، موجب آسیب رساندن به آینه اصلی این تلسکوپ شود.
دانشمندان می‌گویند از زمان پرتاب جیمز وب به فضا، این تلسکوپ با شش ریزرشهاب‌سنگ برخورد داشته است. اگرچه پنج مورد از این ریزشهاب‌سنگ‌ها آسیب ناچیزی را به جیمز وب وارد کردند اما ریزشهاب‌سنگ ششم، منجر به بروز آسیبی جدی به این تلسکوپ شده است.
 
محققان با ارائه جزییات بیشتر در مورد این برخورد، گفتند: این ریزشهاب‌سنگ در بازه زمانی ۲۲ تا ۲۴ ماه مه ۲۰۲۲ به بخش C۳ جیمز وب برخورد کرد و باعث بروز تغییر قابل‌توجهی در شکل کلی این تلسکوپ شد. با این حال، این تاثیر در مقیاس کامل تلسکوپ، ناچیز بود چراکه تنها روی بخش کوچکی از تلسکوپ اثر گذاشت.
گفته می‌شود از آنجایی که این آسیب، روی یکی از پانل‌های این تلسکوپ بود، به هیچ وجه روی توانایی تصویربرداری جیمز وب تاثیری نخواهد داشت. با این حال، مهندسانی که این تلسکوپ را طراحی کردند می‌دانند که این آینه و سپر خورشیدی به طور اجتناب‌ناپذیر و به آرامی‌ در اثر برخورد ریزرشهاب‌سنگ‌ها از بین خواهند رفت.
 
افزون بر این، دانشمندان انتظار دارند که آشکارسازهای جیمز وب به تدریج توسط ذرات باردار آسیب ببینند؛ آنها معقتدند که محافظ خورشیدی و عایق پنج لایه نوآوانه آن، در اثر هوازدگی فضا، خاصیت خود را به تدریج از دست خواهد داد.
تلسکوپ فضایی جیمز وب که با بودجه تقریبا ۱۰ میلیارد دلاری طراحی و ساخته شد، در روز کریسمس ۲۰۲۱ به فضا پرتاب شد. ناسا در اوایل ماه جاری میلادی، اولین نمونه از عکس‌هایی را که توسط این تلسکوپ از اعماق کیهان ثبت شد، برای علاقه‌مندان به اکتشافات فضایی و عموم مردم به اشتراک گذاشت.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.