تلفن همراه

فناوری

July 27, 2022
11:09 چهارشنبه، 5ام مردادماه 1401
کد خبر: 137855

شناسایی پشه‌ها با تلفن همراه!

شاید یک مدل جدید هوش مصنوعی که روی تلفن همراه هوشمند نصب می‌شود، بتواند پشه‌های ناقل بیماری و کشنده را شناسایی کند.
به گزارش نیو ساینتیست، هوش مصنوعی که برای شناسایی پشه‌های زنده و مرده آموزش‌ دیده است، می‌تواند به ردیابی سه گونه پشه کمک کند که مسئول انتقال بیماری‌ هستند.
 
پشه‌ها بیش از هر حیوان دیگری، انسان را از بین می‌برند زیرا می‌توانند بیماری‌هایی مانند تب دنگی، مالاریا و تب زیکا را منتقل کنند. استفاده از هوش مصنوعی برای شناسایی خودکار گونه‌های مختلف پشه می‌تواند ردیابی حضور آنها در سراسر جهان را آسان‌تر کند اما هوش مصنوعی برای رسیدن به چنین قابلیتی، به تصاویر زیادی از پشه‌ها و یادگیری در مورد آنها نیاز دارد.
 
"سونگ کوان اونگ"(Song-Quan Ong)، پژوهشگر "موسسه زیست‌شناسی و حفاظت از مناطق استوایی"(ITBC) مالزی و همکارانش، سه داوطلب را برای کمک به تصویربرداری از "پشه‌های عامل تب زرد"(Aedes aegypti)، "پشه‌های ببری"(Aedes albopictus) و پشه‌های "ﻛﻮﻟﻜﺲ ﻛﻮﺋﻴﻨﻜﻔﺎﺳﻴﺎﺗﻮس"(Culex quinquefasciatus) استخدام کردند. پژوهشگران، دو عکس از هر پشه‌ای گرفتند که روی دستان داوطلبان فرود می‌آمد؛ یکی درست پس از فرود آمدن و دیگری پس از کشته شدن.
 
برخی از پشه‌ها داوطلبان را پیش از کشته شدن، نیش زدند اما برخی دیگر پیش از اینکه فرصت نیش زدن پیدا کنند، کشته شدند. اونگ گفت: هدف ما ایجاد تصاویری شبیه به زندگی واقعی است.
 
پژوهشگران در مجموع، ۱۵۰۰ عکس گرفتند که نیمی از آنها، پشه‌های زنده و نیمی دیگر، پشه‌های کشته‌شده را نشان می‌دادند.
 
سپس پژوهشگران، از این مجموعه داده برای آموزش دادن دو مدل هوش مصنوعی مختلف استفاده کردند تا پشه‌ها را روی پوست انسان تشخیص دهند. هوش مصنوعی پس از بهبود عملکرد خود توانست گونه‌ها را در حدود ۸۰ درصد از مواقع به درستی حدس بزند. در نهایت، این هوش مصنوعی آموزش‌دیده را می‌توان روی یک اپلیکیشن تلفن همراه هوشمند به کار گرفت تا مردم از آن برای شناسایی پشه‌ها استفاده ‌کنند و پژوهشگران را برای ردیابی این حشره‌ها یاری دهند.
 
همچنین، تلاش‌های دیگری نیز برای شناسایی خودکار پشه‌ها انجام شده است. یک گروه پژوهشی پیشتر یک مدل هوش مصنوعی را آموزش دادند تا پشه‌ها را براساس جنسیت و گونه آنها طبقه‌بندی کند. گروه دیگری، یک مدل هوش مصنوعی را برای شناسایی ۶۷ گونه مختلف پشه آموزش دادند.
 
"جانل کورت"(Jannelle Couret)، پژوهشگر "دانشگاه رود آیلند"(University of Rhode Island) آمریکا گفت: هرچه تصاویر بیشتری از پشه‌ها در دسترس باشد، بهتر است.
 
این پژوهش، در مجله "Scientific Data" به چاپ رسید.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.