سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

November 6, 2022
19:14 یکشنبه، 15ام آبانماه 1401
کد خبر: 140122

اینتل می‌خواهد تا سال ۲۰۳۰ به دومین تراشه‌ساز بزرگ جهان تبدیل شود

ظاهراً اینتل برنامه‌های بزرگی برای گسترش فعالیت‌های خود در حوزه‌ی ساخت قراردادی تراشه دارد و تصمیم گرفته است تا سال ۲۰۳۰ با پشت‌سرگذاشتن سامسونگ به دومین تراشه‌ساز بزرگ جهان تبدیل شود.
در اوایل سال ۲۰۲۱ و زمانی‌که اینتل بخش خدمات تراشه‌سازی خود را راه‌اندازی کرد، به‌وضوح مشخص بود که نیاز دارد واحد تراشه‌سازی قراردادی خود را ازنظر مقیاس با رقبایی مثل سامسونگ و TSMC مطابقت دهد. این هدف از همان ابتدا بلندپروازانه به‌نظر می‌رسید و تیم آبی اکنون قصد دارد فعالیت‌هایش را در این حوزه افزایش دهد و تا سال ۲۰۳۰ به دومین کارخانه‌ی بزرگ تراشه‌سازی جهان تبدیل شود.
 
جاه‌طلبی‌های بزرگ اینتل
راندیر تاکور، رئیس خدمات تراشه‌سازی اینتل، در مصاحبه‌ای با Nikkie Asia گفت:
 
هدف ما این است تا پایان دهه‌ی جاری به دومین کارخانه‌ی بزرگ تراشه‌سازی جهان تبدیل شویم و انتظار داریم که فناوری‌های پیشرو را در این صنعت ایجاد کنیم.
 
اینتل برای رسیدن به جایگاه دومین تراشه‌ساز قراردادی بزرگ جهان باید Samsung Foundry را شکست دهد؛ رقیبی که سال ۲۰۲۱ بیش از ۲۰ میلیارد دلار درآمد داشته است و همچنان به گسترش فعالیت‌هایش در این صنعت ادامه می‌دهد. واحد تراشه‌سازی سامسونگ از سه‌ماهه‌ی اول ۲۰۲۲ حدود ۱۶٫۳ درصد از درآمد جهانی ریخته‌گری را کنترل کرد که بسیار کمتر از TSMC با سهم ۵۳٫۶ درصدی بود؛ اما درمقایسه‌با نزدیک‌ترین رقبایش ازجمله UMC (با سهم ۶٫۹ درصدی) و GlobalFoundries (با سهم ۵٫۹ درصدی) عملکرد بسیار بهتری از خود نشان داد.
 
همچنین، واحد تجاری IFS اینتل تاکنون ۵۷۶ میلیون دلار درآمد داشته است. هنگامی‌که قرارداد خرید Tower Semiconductor در اوایل سال ۲۰۲۳ بسته شود، درآمدزایی بخش تراشه‌سازی تیم آبی در هرسال ۱٫۵ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت. دستیابی به این رکورد باعث خواهد شد IFS در جایگاه هفتم یا هشتم بزرگ‌ترین تراشه‌سازان قرادادی جهان قرار گیرد؛ اما حتی در چنین شرایطی بسیار عقب‌تر از واحد تراشه‌سازی سامسونگ خواهد بود.
 
اینتل برای تبدیل‌شدن به دومین سازنده‌ی تراشه‌ی قراردادی جهان، باید استراتژی‌ای چندوجهی اتخاذ کند که شامل بخش‌های زیر است:
 
توسعه‌ی فناوری‌های فرایندی پیشرو که ازنظر قدرت، بازدهی، عملکرد و زمان عرضه به بازار با فناوری‌های Samsung Foundry و TSMC رقابت کنند.
ایجاد ظرفیت تولید پیشرفته و کافی برای مشتریان IFS: این شرکت اساساً باید تا اواخر دهه‌ی ۲۰۲۰، ظرفیت تولید بیشتری از Samsung Foundry ایجاد کند.
حفظ موقعیت رقابتی Tower Semiconductor با نوآوری در‌زمینه‌ی فناوری‌های بالغ و عملیاتی.
ترغیب مشتریان TSMC ،Sumsung Foundry ،GlobalFoundries و SMIC به استفاده از خدمات IFS.
 
نیاز به اقدامات بزرگ
نقشه‌‌راه اینتل در صنعت تراشه‌سازی تا این‌لحظه بسیار درخورتوجه بوده است. به‌نوشته‌ی TomsHardware، برنامه‌های این شرکت شامل تولید انبوه تراشه‌های 18A (به‌معنای ۱۸ انگستروم یا فناوری کلاس ۱٫۸ نانومتر) در سال ۲۰۲۵ می‌شود و درصورت امکان، از ابزارهای لیتوگرافی فرابفنش High-NA برای ساخت این تراشه‌ها استفاده خواهد کرد.
 
طرح فرایند تولید اینتل بسیار گستر‌ده‌تر از Samsung Foundry و TSMC است؛ زیرا دو رقیب تیم آبی قصد دارد تا سال ۲۰۲۵، ساخت تراشه‌های کلاس ۲ نانومتری (کلاس ۲۰ انگستروم) را آغاز کنند و این یعنی سیستم-روی-چیپ‌های مذکور در اواخر سال ۲۰۲۵ یا اوایل ۲۰۲۶ دردسترس خواهند بود.
 
برنامه‌های اینتل در بخش ظرفیت‌های تولید نیز چشمگیر به‌نظر می‌رسند. این شرکت در حال ساخت دو کارخانه در آریزونا است که امکان تولید تراشه‌های 20A را فراهم می‌کنند. از دیگر برنامه‌های این شرکت می‌توان به ساخت دو ماژول با قابلیت تولید تراشه‌های 18A/20A در سایت اوهایو، ساخت تأسیسات ۳٫۵ میلیارد دلاری برای عملیات‌های پیشرفته، تکمیل ماژول جدید در سایت ایرلند و نهایتاً ساخت کارخانه‌ای کاملاً جدید در آلمان اشاره کرد.
 
به‌طورکلی، تیم آبی قصد دارد در سا‌ل‌های آینده، حدود ۱۰۰ میلیارد دلار برای ساخت تأسیسات تراشه‌سازی خود سرمایه‌گذاری کند. درمقابل، سامسونگ نیز برنامه‌هایی برای گسترش فعالیت‌هایش در صنعت نیمه‌هادی دارد. درحالی‌که اینتل در سال ۲۰۲۲ هزینه‌های سرمایه‌گذاری خود را در حوزه‌ی تراشه‌سازی از ۲۷ به ۲۵ میلیارد دلار کاهش داد، سامسونگ در سال جاری بیش از ۳۳ میلیارد دلار برای افزایش ظرفیت تولید تراشه‌های جدید سرمایه‌گذاری خواهد کرد و سال آینده نیز بودجه‌ی خود را درهمین سطح حفظ خواهد کرد.
 
بااین‌همه، مشخص نیست که چقدر از این هزینه‌ها در تأسیسات تولید حافظه‌های 3D NAND و DRAM سرمایه‌گذاری خواهد شد و چقدر از آن برای گسترش ظرفیت Samsung Foundry در نظر گرفته شده است. به‌هرحال، به‌وضوح می‌بینیم که سامسونگ برای گسترش فعالیت‌هایش در حوزه‌ی تراشه‌سازی بسیار جدی است؛ بنابراین، اینتل در مسیر رسیدن به هدفش برای پشت‌سر‌گذاشتن رقیب کره‌ای، کار بسیار سختی در پیش خواهد داشت.
 
ربودن مشتریان TSMC و Samsung Foundry نیز برای اینتل کار سختی خواهد بود؛ زیرا نام‌های بزرگی مثل انویدیا یا کوالکام قراردادهای چندساله‌ای با دو تراشه‌سازی مذکور منعقد کرده‌اند. علاوه‌براین، باید دید آیا کارخانه‌های اینتل در اروپا و آمریکا می‌توانند همان قیمت‌های کارخانه‌های TSMC و Samsung Foundry را ارائه دهند یا خیر.
 
مزیت جغرافیایی
اینتل در حال افزایش ظرفیت تولید تراشه در ایالات‌ متحده و اروپا است؛ ولی تاکنون هیچ برنامه‌ای برای ساخت تأسیسات جدید در تایوان یا کره‌‌جنوبی ارائه نداده است؛ البته این شرکت به بهره‌برداری از کارخانه‌ی تراشه‌سازی Tower در ژاپن ادامه خواهد داد. درحالی‌که کارکرد کارخانه‌های تولیدی در اروپا و آمریکا پرهزینه‌تر از کارکرد آن‌ها در تایوان یا کره‌‌جنوبی است، ساخت تأسیسات جدید در ایالات‌ متحده و اروپا هم ازنظر ارتباط با مشتری و هم از دیدگاه سیاسی‌جغرافیایی منطقی به‌نظر می‌رسد.
 
مشتریان ایالات‌ متحده به‌دلیل تدارکات و مدیریت ریسک و عوامل دیگر به استفاده از محصولات کارخانه‌های آمریکایی تمایل دارند. شرکت‌های طراح تراشه‌ی زیادی در اروپا وجود ندارد که به فناوری‌های تولید پیشرو نیاز داشته باشند. باوجوداین، سبد محصولات اینتل در حال گسترش است؛ بنابراین، برای تأمین نیازهای خود نیز به محصولات جدیدی احتیاج دارد. طبق اعلام این شرکت، بسیاری از مشتریان بالقوه‌ی IFS از مزیت‌های کارخانه‌های مستقر در آمریکا یا اروپا اطلاع دارند.
 
تاکور در گفت‌وگو با Nikkei Asia گفت:
 
ازآن‌‌جاکه از زمان راه‌اندازی IFS با مشتریان مختلفی سروکار داشته‌ایم، کاملاً مشخص شده است که بسیاری از این شرکت‌ها ازنظر جغرافیایی به زنجیره‌ی تأمین تراشه‌سازی انعطاف‌پذیرتر و متعادل‌تر نیاز دارند.
 
ناگفته نماند TSMC و Samsung Foundry نیز در حال ساخت کارخانه‌های پیشرفته‌ی جدید در آریزونا و تگزاس هستند؛ ازاین‌رو، شاید مزیت‌های جغرافیایی کارخانه‌های تراشه‌سازی جدید اینتل در آمریکا چندان دندان‌گیر نباشند. این نکته را نیز مدنظر قرار دهید که سیاست‌مداران اروپایی و آمریکایی قصد دارند زنجیره‌ی تأمین صنعت نیمه‌هادی داخلی خود را ایجاد کنند تا کمتر به تایوان وابسته باشند؛ به‌همین‌دلیل، آنان تمایل دارند برای احداث کارخانه‌های جدید تراشه‌سازی با اینتل همکاری و بخشی از سرمایه‌ی موردنیاز برای انجام این کار را تأمین کنند.
 
اولویت اینتل افزایش حجم تولید استکارخانه تراشه سازی اینتل
واحد تراشه‌سازی اینتل راهی برای افزایش سریع حجم تولید و دستیابی به سطح درآمد TSMC و سامسونگ است. ایجاد جریان درآمد جدید برای تیم آبی اهمیت زیادی دارد؛ اما افزایش حجم تولید از اولویت بیشتری برای این شرکت برخوردار است. بنابراین، اگر اینتل موفق شود سفارش‌های بیشتری از مشتریان نیازمند به فناوری‌های پیشرفته‌ی تراشه‌سازی دریافت کند، به‌خودی‌خود برای این شرکت موفقیت‌آمیز خواهد بود؛ زیرا امکان سرمایه‌گذاری روی فرایندهای تولید پیشرو و ساخت کارخانه‌های گران‌قیمت جدید را فراهم خواهد کرد. اگرچه اینتل به‌دنبال تبدیل‌شدن به دومین تراشه‌ساز قراردادی بزرگ جهان در سال ۲۰۳۰ است، افزایش حجم تولید همچنان برایش اهمیت بیشتری دارد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.