لبه تکنولوژی

November 23, 2022
18:22 چهارشنبه، 2ام آذرماه 1401
کد خبر: 140721

نگاهی به وضعیت ماهواره‌هایی که همراه با ماموریت “آرتمیس۱” پرتاب شدند

در ماموریت "آرتمیس۱"، ۱۰ ماهواره‌ مکعبی به سوی ماه پرتاب شدند که گروه‌های پژوهشی روی زمین سعی دارند آنها را ردیابی کنند.
 
به گزارش اسپیس، برخی از ماهواره‌های مکعبی موسوم به "کیوب‌ست"(cubesat) ماموریت "آرتمیس۱"(Artemis 1) پس از پرتاب به سوی ماه، در حال رسیدن به هدف هستند اما تعداد انگشت‌شماری از آنها نیز در اعماق فضا تقلا می‌کنند.
 
آرتمیس۱، نخستین ماموریت پروژه آرتمیس است که بامداد چهارشنبه ۱۶ نوامبر پرتاب شد. موشک بزرگ "سامانه پرتاب فضایی"(SLS) ناسا با موفقیت یک کپسول بدون سرنشین "اوریون"(Orion) را به همراه گروهی از کیوب‌ست‌ها با هدف انجام دادن ماموریت‌های علمی مختلف به اعماق فضا فرستاد.
 
یکی از دانشمندان این ماموریت گفت: مقامات ناسا از ۱۸ نوامبر تأیید کردند که کیوب‌ست‌های "آرگومون"(ArgoMoon)، "بیوسنتینل"(Biosentinel)، "EQUULEUS"، "LunaH-Map" و "OMOTENASHI" همگی عملیاتی هستند؛ اگرچه OMOTENASHI در روزهای پس از آن با مشکلاتی روبرو شده است و امکان دارد که آخرین فرصت خود را برای بررسی از زمین داشته باشد. بسیاری از کیوب‌ست‌های دیگر نیز از آن زمان بررسی شده‌اند اما برخی از آنها با مشکلاتی روبرو هستند.
 
ناسا برخی از باتری‌های کیوب‌ست‌ها را پس از بازگشت از یک ماموریت در ماه سپتامبر شارژ کرد اما به دلیل مشکلات طراحی یا دسترسی نتوانست به همه آنها دست پیدا کند. کیوب‌ست‌ها باید حذف می‌شدند و این امر باعث تاخیر بیشتر در پرتاب می‌شد.
 
ناسا هیچ به‌ روزرسانی رسمی مبنی بر شارژ یا عدم شارژ مجدد کیوب‌ست‌ها ارائه نکرده است؛ اگرچه ناظران فضایی در رسانه‌های اجتماعی و در انجمن‌ها، در مورد احتمالات این موضوع براساس اطلاعاتی که توانسته‌اند از افراد دخیل در ماموریت‌های مختلف جمع‌آوری کنند، بحث کرده‌اند.
 
توییت‌های حساب رسمی آرگومون، تصاویری دیدنی را از این کیوب‌ست منتشر کرده‌اند که هم ماه و هم زمین را نشان می‌دهد.
 
کیوب‌ست‌های EQUULEUS و Luna-H-Map هر دو در مسیر پرواز خود به سوی ماه بودند که حساب‌های رسمی توییتر آنها آخرین مرتبه به‌روزرسانی این دو کیوب‌ست را اعلام کردند.
 
حساب رسمی توییتر "لونار آیس‌کیوب"(Lunar IceCube) اعلام کرد که این کیوب‌ست پس از استقرار در ۱۷ نوامبر سالم بود.
 
حساب توییتر شخصی که روی یکی از دیش‌ها در کانبرا، استرالیا کار می‌کند، اعلام کرد که "کیوب‌ست مطالعه ذرات خورشیدی"(CuSP) از زمان پرتاب به صورت منظم تحت بررسی "شبکه فضایی عمیق"(DSN) ناسا قرار دارد.
 
در هر حال، فضاپیماهای دیگر با مشکل روبه‌رو هستند و از زمان پرتاب، تماسی با زمین برقرار نکرده‌اند.
 
کیوب‌ست OMOTENASHI از ضرب‌الاجل مورد انتظار خود برای بررسی فرود روی ماه عبور کرده و وضعیت آن در حال حاضر نامشخص است.
 
شرکت "تران اوربیتال"(Terran Orbital) که کیوب‌ست "LunIR" را مدیریت می‌کند، از زمان پرتاب آرتمیس۱ در ۱۶ نوامبر، به‌روزرسانی را در مورد استقرار این کیوب‌ست ارائه نکرده است. گزارش‌های کاربران در توییتر نشان می‌دهد که این کیوب‌ست ممکن است پس از پرتاب به فضا دچار ناهنجاری‌هایی شده باشد.
 
کیوب‌ست "NEA Scout" نیز از زمان پرتاب ساکت بوده است؛ اگرچه تلاش‌ها برای بازیابی آن با دیش‌های آنتنی شبکه فضایی عمیق ناسا ادامه دارد.
 
به گفته افرادی که وضعیت کیوب‌ست‌ها را در توییتر دنبال می‌کنند، هنوز ارتباطات رادیویی با کیوب‌ست "تیم مایلز"(Team Miles) برقرار نشده است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.