فناوری اطلاعات

December 22, 2022
15:57 پنجشنبه، 1ام دیماه 1401
کد خبر: 141471

هوش مصنوعی از آینده خبر می‌دهد

محققان دانشگاه «براون» در مطالعه اخیرشان اظهار کردند هوش مصنوعی می‌تواند به بشر در پیش‌بینی بلایا و بیماری‌های همه‌گیر در آینده کمک کند.
 
به گزارش اس اف، پیش‌بینی زمان و بزرگی بلایای طبیعی برای دانشمندان یک هدف اساسی است. با این حال، از آنجایی که رخداد آنها از نظر آماری بسیار نادر است، داده‌های کافی برای پیش‌بینی دقیق آنها وجود ندارد. اکنون، محققان دانشگاه براون و موسسه فناوری ماساچوست می‌گویند راه‌هایی برای پیش‌بینی این رخدادها با کمک هوش مصنوعی وجود دارد.
 
 در یک مطالعه جدید، آنها الگوریتم‌های آماری را که به داده‌های کمتری برای پیش‌بینی دقیق نیاز دارند با یک ابزار یادگیری ماشینی مبتنی بر هوش مصنوعی قدرتمند ترکیب کردند تا با موفقیت از نیاز به تکیه بر داده‌های بیش از حد چشم‌پوشی کنند.
 
"جورج کارنیاداکیس"(George Karniadakis) نویسنده این مطالعه و استاد ریاضیات کاربردی و مهندسی در دانشگاه براون گفت: باید متوجه باشید که اینها رویدادهای تصادفی هستند. شیوع یک بیماری همه‌گیر مانند کووید-۱۹، فاجعه زیست محیطی در خلیج مکزیک، یک زلزله و آتش سوزی‌های عظیم در کالیفرنیا و یک موج ۳۰ متری که یک کشتی را واژگون می‌کند اینها رویدادهای نادری هستند و چون نادر هستند، ما داده‌های تاریخی زیادی در دسترس نداریم. ما نمونه‌های کافی از گذشته برای پیش‌بینی بیشتر آنها در آینده نداریم. سوالی که در این مقاله به آن می‌پردازیم این است: بهترین داده ممکن که می‌توانیم از آن برای به حداقل رساندن تعداد داده مورد نیاز خود استفاده کنیم چه چیزهایی هستند؟
 
محققان این مطالعه دریافتند که استفاده از یادگیری فعال(روش نمونه گیری متوالی) راه حل این مسئله است. این الگوریتم‌ها می‌توانند داده‌های ورودی را تجزیه و تحلیل کنند و همچنین از آنچه ارائه شده است برای برچسب‌گذاری نقاط داده جدید که اهمیت برابر یا بیشتر از داده‌های گذشته دارند، بیاموزند. به عبارت دیگر، با حداقل اطلاعات می‌توان کارهای بیشتری انجام داد. مدل یادگیری ماشینی که آنها استفاده کردند DeepOnet نام دارد. DeepOnet نوعی شبکه عصبی مصنوعی است که از گره‌های به هم پیوسته و لایه‌ای استفاده می‌کند که می‌تواند اتصالات عصبی مغز انسان را تقلید کند.
 
شبکه‌های عصبی مصنوعی(Artificial Neural Networks – ANN) یا به زبان ساده‌تر شبکه‌های عصبی سیستم‌ها و روش‌های محاسباتی نوین برای یادگیری ماشینی، نمایش دانش و در انتها اعمال دانش به دست آمده در جهت بیش‌بینی پاسخ‌های خروجی از سامانه‌های پیچیده هستند. ایده اصلی این گونه شبکه‌ها تا حدودی الهام‌گرفته از شیوه کارکرد سیستم عصبی زیستی برای پردازش داده‌ها و اطلاعات به منظور یادگیری و ایجاد دانش می‌باشد.
 
این سیستم چگونه رویدادهای آینده را پیش‌بینی می‌کند؟
دو شبکه عصبی با این ابزار در یک شبکه کار می‌کنند و این امر آن را به یک منبع فوق‌العاده قدرتمند تبدیل می‌کند که می‌تواند داده‌ها را در هر دو شبکه پردازش کند. در نهایت، این امر اجازه می‌دهد تا مقادیر زیادی از داده‌ها به سرعت تجزیه و تحلیل شوند. در این کار، محققان توانستند نشان دهند که DeepOnet، همراه با تکنیک‌های یادگیری فعال، می‌تواند به‌دقت شاخص‌های یک رویداد فاجعه‌بار را بدون تعداد زیادی داده در دسترس پیش‌بینی کند.
 
کارنیاداکیس افزود: هدف این نیست که همه داده‌های ممکن را بگیریم و آنها را در سیستم قرار دهیم، بلکه باید به دنبال رویدادهایی باشیم که نشانه‌ای از رویدادهای نادر داشته باشند. ما ممکن است نمونه‌های زیادی از رویداد واقعی نداشته باشیم، اما ممکن است آن داده‌های اولیه را داشته باشیم. ما از طریق ریاضیات، آنها را شناسایی می‌کنیم.
 
محققان حتی دریافتند که روش آنها می‌تواند از مدل‌های معمولی بهتر عمل کند و اظهار کردند که چارچوب آنها ممکن است سابقه‌ای برای پیش‌بینی کارآمدتر رویدادهای طبیعی نادر داشته باشد.
 
یافته‌های این مطالعه در مجله "Nature Computational Science" منتشر شده است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.