تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

December 25, 2022
16:13 یکشنبه، 4ام دیماه 1401
کد خبر: 141582

مدیرعامل پرداخت الکترونیک سداد: زنگ خطر برای شرکت‌های PSP در صورت اصلاح نشدن نظام کارمزدها به صدا درآمده است

محمدحسین کاشی مدیرعامل شرکت پرداخت ‌الکترونیک سداد معتقد است در شرایطی که درآمدهای شرکت‌های پرداخت الکترونیک ثابت مانده و هزینه‌های آنها دلاری و رو به افزایش است، نظام کارمزد در PSPها باید تغییر کند. در غیر این صورت شرکت‌های PSP به طور جدی دچار افت کیفیت خدمات می‌شوند.
گرچه شاپرک از مدت‌ها قبل وعده اصلاح نظام کارمزد در سه‌ماهه اول سال ۱۴۰۱ را داده بود، اما هنوز این موضوع حل نشده است و شرکت‌های پرداخت همچنان با درآمدی ثابت و هزینه‌هایی سنگین و متغیر مواجه‌اند.
 
در واقع مشکل ثابت ماندن کارمزدها و اصلاح نظام کارمزد مدت‌هاست در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد، اما هر بار به دلایل مختلف به تاخیر می‌افتد. موضوعی که کارشناسان این حوزه نیز بارها نسبت به آن تذکر داده‌ و اعلام کرده‌اند اگر تغییری در نظام کارمزدها رخ ندهد، شبکه پرداخت با مشکلات جدی روبه‌رو می‌شود. صورت‌های مالی شرکت‌های پرداخت الکترونیکی (PSP) و نداشتن سود کافی این شرکت‌ها نیز گواه دیگری بر این مدعاست.
 
حال مدیرعامل شرکت پرداخت الکترونیک سداد «محمدحسین کاشی» در این زمینه به پیوست می‌گوید: «رگولاتوری باید به تغییر و اصلاح نظام کارمزدها فکر کند و برای این کار راه چاره‌ای پیدا کند. برای مثال خود ما در سداد با ۸۰۰ هزار پذیرنده و پایداری ۲۴ ساعت در هفت روز هفته و در شرایطی که پنج سال است کارمزدهای شرکت‌های پرداخت تغییر نکرده است، در حوزه پایداری و ایستایی شبکه به مشکل برخورده‌ایم. با درآمد ثابت و هزینه‌های سنگین و متغیر دلاری چطور می‌توان تجهیزات و زیرساخت را به‌روز و ایمن نگه داشت؟ در واقع اگر در زمینه سیاست کارمزدها تغییری صورت نگیرد به طور حتم PSPها با مشکلات زیادی مواجه می‌شوند و خواسته یا ناخواسته دچار افت کیفیت در خدمات خود می‌شوند.»
 
کاشی همچنین در کنار بحث رگولاتوری و قانون‌گذاری‌های غیرمنطقی که از چالش‌های مهم آنهاست، مشکل کمبود منابع انسانی و حجم و گستردگی فعالیت‌های سداد را از چالش‌های مهم سداد در سال‌های اخیر برمی‌شمارد و می‌گوید: «مهاجرت به شدت روی حوزه فناوری و فین‌تک تاثیر گذاشته و شرکت‌های فناور در زمینه تامین سرمایه‌های انسانی با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو هستند.»
 
تمرکز سداد روی توسعه خدمت کیف پول
کاشی همچنین درباره توسعه خدمات کیف پول بانک ملی می‌گوید: «سرویس کیف پول ایوا جزو کیف پول‌های اولیه در کشور بوده و در حال حاضر ایوا به عنوان یک اپلیکیشن پرداخت و کیف پول همزمان در حال توسعه است، در واقع توسعه کیف پول بانک ملی هم در بحث پذیرندگی و هم تعامل با سایر کیف پول‌های مجموعه‌های دیگرِ خارج از مجموعه بانک ملی نیز متمرکز است.»
 
کاشی معتقد است بخشی از توسعه خدمت کیف پول در بانک ملی پیگیری شده و با توجه به ابزارهای مختلف ظرف چندماهه آینده با امکانات بیشتری در دسترس کاربران قرار می‌گیرد. او در این باره می‌گوید: «هم‌اکنون ارتباط فنی بین کیف پول بله و سایر کیف پول‌های دیگر داخل شبکه بانک ملی برقرار است. ضمن اینکه در کنار کیف پول ایوا، ما به ایوا به عنوان بازوی فین‌تکی بانک ملی نیز نگاه می‌کنیم و می‌خواهیم خدمات آن را به صورت وب‌سرویس یا API در اختیار فینوداد قرار دهیم تا فینوداد بتواند آن را به استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارهای دیگر ارائه بدهد.»
مدیرعامل پرداخت الکترونیک سداد معتقد است سداد روی توسعه کیف پول متمرکز شده است.
کاشی ایوا را از ابزارهای مهم پرداخت بانک ملی می‌داند و می‌گوید: «اگر بخواهیم خدمات ایوا به‌روز و چابک باشد، بهتر است ایوا به PSP و شرکت بزرگی مثل سداد وابسته نباشد و هیات مدیره و تیم مستقلی برایش تصمیم‌گیری کنند. ایوا محصولی زنده است و برای اینکه با کاربر در تعامل باشد و از سایر اپلیکیشن‌ها عقب نماند بهتر است به شرکتی مستقل تبدیل شود. ما در یک سال اخیر هم تلاش‌مان بر این بوده که خدمات غیرحضوری و خدمات الکترونیکی خود را با همکاری معاونت فناوری بانک و با تمرکز بر ایوا بیشتر کنیم علاوه بر اینکه با همکاری شرکت‌های سپرده‌گذاری بحث توثیق به انجام رسید. در واقع اول تابستان سرویس توثیق سهام را در ایوا رونمایی کردیم، سرویس نوآورانه و جدیدی که برای افرادی که در زمینه خرید قسطی یا تضمین دادگاه‌ها نیاز به ضمانت و تضمین داشتند، راهگشا بود.»
 
تمرکز سداد روی دفاتر استانی
کاشی یکی از مهم‌ترین برنامه‌های آینده شرکت پرداخت الکترونیک سداد را توسعه بیشتر دفاتر در حوزه پذیرنده‌‌‌ها عنوان می‌کند و می‌گوید: «ما می‌خواهیم دفاتر استانی را چابک‌تر و تقویت کنیم. در واقع روی پررنگ‌تر کردن حضور خود در استان‌ها متمرکزیم و با اینکه در بسیاری از استان‌ها هم از لحاظ رسوب و هم از لحاظ تعداد جزو سه PSP برتر کشوریم، می‌خواهیم در تمام استان‌ها نیز این اتفاق را عملی کنیم و در حوزه تراکنش‌های اینترنتی و موبایلی هم رشد بیشتری کسب کنیم.»
 
کاشی باور دارد شرکت پرداخت الکترونیک سداد برای جلب نظر سهامدار عمده خود یعنی بانک ملی باید چسبندگی بانک و PSP را حفظ کند. او در این باره می‌گوید: «برای بانک حفظ منابع مهم است و برای PSP تعداد تراکنش، و ما سعی کردیم توازن و تلاقی را به گونه‌ای حفظ کنیم که هر دو مجموعه دستاورد خوبی داشته باشند و به همین خاطر هم توانستیم در حوزه مبلغ و رسوب جایگاه سوم را تثبیت کنیم.»
 
خدمات بانک ملی فقط برای دولتی‌ها نیست
کاشی در زمینه تعدد مشتریان سداد توضیح می‌دهد: «ما یک سهامداری به اسم بانک ملی و یک مشتری بزرگ به اسم بانک ملی داریم. بانک ملی به عنوان بزرگ‌ترین بانک خاورمیانه با بیش از ۳۵۰۰ شعبه نیازهای مختلفی دارد که در لایه‌های B و G باید احصا شود. اما همه اینها به این معنی نیست که مشتریان بانک ملی تنها دولتی‌ها هستند. سداد متعلق به بانک ملی است و ۵۰ میلیون کارت بانک ملی در دست مردم است و این یعنی افراد به طور مستقیم و غیرمستقیم به نوعی مشتری بانک ملی و سداد هستند. در حقیقت اگر مشتریان سداد تنها دولتی‌ها بودند، ۸۰۰ هزار پذیرنده نداشتیم.»
 
کاشی در ارتباط با یکپارچه شدن اپ‌های بانک ملی هم معتقد است، آنها در سداد لبه‌های ارتباط با مشتری دارند که به طور کلی در خانواده سداد تقسیم می‌شود و ممکن است روزی بانک ملی و سداد به اپلیکیشنی یکپارچه فکر کنند. او در این باره می‌گوید: «اصولاً ما خدمات و سرویس‌هایی از جنس پیام‌رسانی و خدمات مالی را که بیشتر با کاربر در لایه C یا مشتری نهایی مرتبط باشند در بله متمرکز کرده‌ایم. اما محصول اختصاصی ما ایوا است که در کنار چهار خدمت ساده، خدمات و سرویس‌های پیشرفته نیز ارائه می‌دهد. شاید روزی به یکپارچه شدن اپلیکیشن‌های بانک ملی فکر کنیم؛ اما در حال حاضر روی توسعه هر اپ به شکل جداگانه متمرکزیم.»
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.