مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی با بیان اینکه در عملکرد سال ۱۴۰۲ همه اقدامات مودیان براساس صورت حسابهای الکترونیک در سامانه مودیان قابل پایش است، گفت: براساس دستور العمل سازمان، ادارات کل مالیاتی مکلف به کسر میزان مالیات براساس اسناد خواهند بود.
شاهین مستوفی مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی در پاسخ به سوالی در مورد چگونگی امکان اعتراض مودیان و کاهش ضرایب سود گفت: با توجه به ماده 97 قانون مالیاتهای مستقیم، هر تصمیمیکه در خصوص مالیات مودیان گرفته میشود براساس اسناد و مدارک خواهد بود مگر اینکه مودی اسناد و مدارک را در اختیار سازمان قرار ندهد.
وی افزود: در صورت عدم ارایه مدارک، سازمان امور مالیاتی از ضرایبسودآوری استفاده میکند. قطعا با شرط چانهزنی این کار انجام نمیشود.در تاریخ 26 خرداد ماه امسال مدیر کل سازمان امور مالیاتی نامهای در این خصوص به کلیه ادارات کل مالیاتی ابلاغ کرد.
براین اساس در صورت ارایه اسناد و مدارک از سوی مودی مبنی بر اینکهاقلام، اقلام درآمدی نیست و یا حاشیه سود آنها واقعا کمتر از حاشیهسودی بوده است که برای آنها در نظر گرفته شده است، ادارات کل مالیاتیما مکلف به کسر میزان مالیات براساس اسناد و مدارک خواهند بود. در نتیجه موضوع شفاهی نبوده و به تمام مدیران کل مالیاتی به صورت کتبی اعلام شده و تصمیمات حتما باید مستند به اسناد و مدارک باشد.
• رویکرد سخت کنترلی سازمان امور مالیاتی
مستوفی در خصوص اسناد و مدارکی که باید در این خصوص به سازمان امور مالیاتی ارایه شود، گفت: به طور مثال مودی اعلام میکند که کارت کشیده شده مربوط به درآمد نبوده و مربوط به وام بوده است. وقتی ما وارد حسابهای مودی میشویم این مساله را بررسی میکنیم. در اینحالت میبینیم که میانگین تراکنشهای مودی بین 100 هزار تومان تا یک میلیون تومان بوده است اما ناگهان در یک مقطع 50 میلیون تومان گردش پیدا کرده است.
وی گفت: درادامه حساب مقصد را نیز کنترل میکنیم که این وجه به همان فردی که کارت کشیده است پرداخت شده باشد. با این رویکرد کنترلیاعتراضات مورد قبول قرار میگیرد. مسیر دیگر این است که مودیاسناد و مدارکی را ارئه کند که نشان دهنده کاهش سود باشد. به طور مثال در بحث موبایل فروشیها، اتحادیه مربوطه مبلغ را با ضرایب سود پایینتر اعلام کرده است که این موارد قطعا مورد توجه قرار گرفته است.
مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی در خصوص عدم توان برخی مودیانبرای پیگیری اعتراض و ارایه اسناد و مدارک گفت: قطعا تمامیمودیانبه سبب فعالیت اقتصادی انجام میدهند دانش لازم را دارند اما ممکن است وقتی یک مودی حساب و کتاب میکند ببیند که واقعا چنین سودینداشته است و اسناد مدارک دارد. به این ترتیب مودی میتواند بگوید که مبلغ فروشش آن چیزی نبوده است که ملاک عمل سازمان قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه به همین واسطه نیز مودیان به سازمان امور مالیاتی مراجعه میکنند، گفت: سازمان امور مالیاتی در سال جاری و پس استقرار دولت مردمیفعالیت و روند شفافسازی و اطلاعرسانی را افزایش داده است و مودیان را نسبت به اطلاعات در اختیار سازمان آگاه کرده است.
مستوفی ادامه داد: ما هیچ وقت به مودیان اعلام نمیکردیم که چه اطلاعاتی از آنها در اختیار داریم اما در سال 1401 برای عملکرد سال 1400 به مودی اعلام کردیم که چه اطلاعاتی در اختیار داریم. بنابراینمودی از موضوع اطلاع دارد و به واسطه اطلاعات امکان پیگیری دارد.
• پایش کامل اطلاعات مودیان در سال آینده
وی تاکید کرد: با پیادهسازی سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی که پیادهسازی آن از ابتدای آبان برای شرکتهای بورسی و از ابتدای دی ماه برای شرکتها دولتی آغاز شده است. در سال 1402 نیز کلیه مودیانبراساس فراخوانهایی که صادر خواهد شد به سامانه مودیان مراجعه میکنند و کلیه معاملات خود را از این طریق انجام خواهند داد.
مدیرکل دفتر حسابرسی مالیاتی با بیان اینکه برای عملکرد سال 1402 همه اقدامات ما براساس اطلاعات کامل براساس صورت حسابهایالکترونیک در سامانه مودیان قابل پایش است، گفت: به این ترتیبدیگر سود و زیانها از حالت حدس و گمان خارج خواهد شد و هر آنچه اطلاعات در سامانه ثبت شود ملاک عمل سازمان امور مالیاتی برایتعیین میزان مالیات بردرآمد و مالیات برارزش افزوده مودیان خواهد بود.