وزیر ارتباطات با انتشار ویدئویی به مرور بخشی از مهمترین دستاوردهای یک ساله صنعت فضایی کشور در یک سال منتهی به ۱۴۰۱، پرداخت.
«عیسی زارعپور» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، با انتشار ویدئویی در صفحات مجازی خود به مرور بخشی از مهمترین دستاوردهای یک ساله صنعت فضایی پرداخت.
پرتاب ماهواره ققنوس با ماهوارهبر سیمرغ و آزمون موفق حمل و جدایش همزمان 3 ماهواره (دیماه 1400)
دیماه سال 1400 پرتاب ماهوارهبر سیمرغ به فضا، یکی از مهمترین خبرهایی بود که رسانههای ایران به آن پرداختهاند. در همین خصوص رسانههای ایرانی معتقد بودند که این مأموریت فضایی برای نخستین بار سه محموله تحقیقاتی را به صورت همزمان به ارتفاع 470 کیلومتری و با سرعت 7350 متر بر ثانیه پرتاب و محقق کرد.
پایش آنلاین پهنههای آبی کشور با استفاده از تصاویر ماهوارهای؛ تحویل 3 سامانه کاربردی پایش ماهوارهای به نهادهای بهرهبردار (بهمنماه 1400)
پهنه های آبی بدون شک از مهم ترین اکوسیستم های طبیعی کره زمین است. لذا پایش و نظارت بر سلامت آن ها، یکی از اولویت های اصلی مدیران ارشد منابع طبیعی هر کشوری محسوب می شود. پایش مستمر پهنه های آبی با روش های متداول و سنتی، امری دشوار و هزینه بر است؛ از طرفی به کارگیری فناوری های نوین مانند تصاویر ماهواره ای سنجش از دور در بسیاری از کاربردها مفید، سریع و کم هزینه ظاهر شده است. یکی از مهم ترین کاربردهای تصاویر سنجش از دور، پایش کمی و کیفی پهنه های آبی است.
تزریق مداری موفق ماهواره نور2 توسط ماهوارهبر قاصد (اسفندماه 1400)
دومین ماهواره نظامی ایران با نام نور2 توسط ماهوارهبر قاصد نیروی هوافضای سپاه به فضا پرتاب و با موفقیت در مدار 500 کیلومتری زمین تزریق شد. این دومین ماهواره نظامی ایران است که در مدار نزدیک زمین (LEO) قرار میگیرد؛ پیش از این ماهواره نور1 در سوم اردیبهشتماه 1399 توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و به وسیله ماهوارهبر سه مرحلهای و سوخت ترکیبی قاصد به فضا پرتاب شده بود و در مدار 425 کیلومتری زمین تزریق شده بود که کماکان در مدار زمین قرار دارد.
پرتاب نمونه کیفی ماهواره ناهید1 با ماهوارهبر ذوالجناح (خردادماه 1401)
پرتاب ماهواره خیام با ماهوارهبر سایوز (مردادماه 1401)
ماهواره خیام که مالکیت آن در اختیار سازمان فضایی ایران است، با سنجندههای دقیق در طیفهای مختلف، زیرساختی مناسب برای هوشمندسازی بخشهای گوناگون کشور خواهد بود.
ماهواره خیام یک ماهواره 600کیلوگرمی است که در مدار 500کیلومتری قرار میگیرد تا بهمدت 5 سال از دادهها و تصاویر ارسالی آن در حوزههای کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، منابع آبی، معادن و پایش مرزها و مدیریت حوادث غیرمترقبه استفاده شود. ماهواره خیام یک ماهواره سنجش از دور است و تمامی فرامین مربوط به کنترل و بهرهبرداری از این ماهواره توسط کارشناسان ایرانی مستقر در پایگاههای فضایی متعلق به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در خاک جمهوری اسلامی ایران انجام و صادر خواهد شد.
آغاز عملیات عمرانی پایگاه فضایی چابهار، بزرگترین پایگاه پرتاب ماهواره در غرب آسیا (شهریورماه 1401)
پایگاه فضایی چابهار نام پایگاه ملی پرتاب ماهوارهٔ ایران است. این پایگاه در ابعاد 5 در 5 کیلومتر ایجاد میشود. براساس مصوبات شورای عالی فضایی ، مدیریت کلان این پایگاه بر عهدهٔ سازمان فضایی است و در حال حاضر نقطهیابی و فعالیت آمایش سرزمینی تأسیس پایگاه ملی پرتاب انجام و نقطهٔ نهایی انتخاب شدهاست.
افتتاح مرکز کنترل و عملیات ماهوارههای سنجش از دور (مهرماه 1401)
نخستین مرکز کنترل و عملیات ماهوارههای سنجش از دور در مهرماه سال 1401 با عنوان ساختمان خیام در سازمان فضایی ایران در ماهدشت با حضور «عیسی زارع پور»، وزیر ارتباطات و «حسن سالاریه»، رئیس سازمان فضایی ایران، به بهرهبرداری رسید.
پرتاب موفق زیرمداری بلوک انتقال مداری سامان (مهرماه 1401)
سازمان فضایی ایران با تلاش متخصصین پژوهشگاه فضایی ایران و با همکاری سازمان صنایع هوا فضای وزارت دفاع، نمونه آزمایشی «بلوک انتقال مداری سامان» که برای جابهجایی ماهواره در بین مدارهای مختلف زمین استفاده میشود، با یک فروند کاوشگر زیرمداری با موفقیت پرتاب و مورد آزمون قرار داد.
اتمام طراحی و ساخت نمونه کیفی کپسول زیستی (آبان ماه 1401)
تثبیت عملکرد بهینه و اتمام فرآیند کالیبراسیون ماهواره خیام؛ دستیابی اولینبار کشور به تصاویر رنگی ماهوارهای با قدرت تفکیک یکمتر (آبان ماه 1401)
آزمون موفقیتآمیز زیرمداری ماهوارهبر قائم100 (آذرماه 1401)
آزمایش پروازی این ماهوارهبر با موتور سوخت جامد مرحله اول رافع با موفقیت انجام شد و قائم 100 اولین ماهوارهبر سه مرحلهای سوخت جامد ساخت کشور است که توسط دانشمندان نیروی هوافضای سپاه ساخته شده است.
امضای تفاهمنامه همکاری مشترک با آژانس فضایی روسیه (آذرماه 1401)
رئیس سازمان فضایی جمهوری اسلامی در آیین امضای این تفاهم نامه اظهار کرد: این سند همکاری شامل موضوعات متنوعی از جمله همکاری در ساخت ماهواره های سنجشی، مخابراتی و ایجاد زیرساخت های آزمایشگاهی، مونتاژ، پایگاه پرتاب و تست ماهواره است.
ثبت ماهواره خیام در سازمان ملل متحد (آذرماه 1401)
تکمیل نمونه پروازی ماهواره سنجشی طلوع3 (دی ماه 1401)
تکمیل نمونه کیفی ماهواره مخابراتی ناهید2 (دی ماه 1401)
تکمیل 3 سامانه کاربردی پایش ماهوارهای محصولات استراتژیک (دی ماه 1401)
تصویب و ابلاغ برنامه دهساله صنعت فضایی کشور در دومین جلسه شورای عالی فضایی در دولت سیزدهم (دی ماه 1401)