فناوری اطلاعات

April 2, 2023
15:38 یکشنبه، 13ام فروردینماه 1402
کد خبر: 144272

چت‌بات‌ها پا به عرصه‌ پزشکی می‌گذارند

چت‌بات‌های هوش مصنوعی مانند چت جی‌پی‌تی(ChatGPT) به زودی می‌توانند نقش مهمی در حوزه‌ی پزشکی ایفا کنند.
 
به گزارش آی‌ای، چت‌بات‌های پیشرفته‌ی مدل‌های زبانی بزرگ به اختصار LLM مانند «چت جی‌پی‌تی» اطلاعات پزشکی دقیق و شگفت‌آوری ارائه می‌کنند.
 
بر اساس گزارشی که توسط مجله‌ی ساینتیفیک امریکن(Scientific American) منتشر شده، چت‌بات‌های هوش مصنوعی به زودی می‌توانند به متخصصان مراقبت‌های بهداشتی کمک کنند.
 
سیستم‌هایی مانند  چت‌ جی‌پی‌تی متعلق به شرکت OpenAI، آخرین نسخه‌ی موتور جستجوی مایکروسافت بینگ(Bing) و هوش مصنوعی Med-PaLM متعلق به شرکت گوگل اطلاعات پزشکی دقیق و شگفت‌آوری را بسیار بهتر از آنچه که در جستجوی گوگل یافت می‌شود، ارائه می‌کنند.
 
برخی از کارشناسان ادعا می‌کنند که در طی سال‌ها، یک مرکز پزشکی بزرگ با چت‌بات‌های مدل‌های زبانی بزرگ وارد همکاری خواهد شد. هوش مصنوعی با بیماران تعامل می‌کند و بیماری را تشخیص می‌دهد.
 
بنجامین تولچین(Benjamin Tolchin)، متخصص مغز و اعصاب در دانشگاه ییل، به ساینتیفیک امریکن گفت که دستکم دو بیمار پیش از این به او گفته‌اند که از چت‌ جی‌پی‌تی برای تشخیص علائم یا بررسی عوارض جانبی داروها استفاده می‌کنند.
 
وی افزود: این موضوع بسیار چشمگیر است و از نظر پتانسیلش در آینده بسیار دلگرم کننده است.
 
اما همه چیز بی نقص نیست. چت‌بات‌ها مشکلات زیادی دارند، از جمله‌ی آنها می‌توان به دقت نامشخص اطلاعاتی که به مردم می‌دهند، نگرانی‌های مربوط به حریم خصوصی و تعصبات نژادی و جنسیتی اشاره کرد.
 
چت‌بات‌ها پیش از این نیز در حوزه پزشکی مورد استفاده قرار گرفته‌اند. نسخه‌های ساده‌تر این سیستم‌ها توسط پزشکان برای انجام وظایفی مانند برنامه‌ریزی وقت ملاقات و ارائه اطلاعات عمومی سلامت به مردم استفاده می‌شود. نینا سینگ(Nina Singh)، دانشجوی پزشکی در دانشگاه نیویورک که هوش مصنوعی را در پزشکی مطالعه می‌کند، به ساینتیفیک امریکن گفت: این یک فضای پیچیده است زیرا به سرعت در حال تکامل است.
 
با این وجود چت‌بات‌های پیشرفته‌تر می‌توانند ادغام پزشک و هوش مصنوعی را به مرحله‌ی جدیدی ببرند. اندرو بیم اپیدمیولوژیست از دانشگاه هاروارد و همکارانش مطالعه‌ای را با چت‌ جی‌پی‌تی -۳ انجام دادند که نشان داد سه تشخیص بالقوه برای چندین بیماری توسط این هوش مصنوعی در ۸۸ درصد مواقع صحیح بوده است. در مقابل باید گفت که پزشکان در ۹۶ درصد موارد به نتایج مشابهی دست یافتند.
 
نگرانی‌ها زیاد است
به‌رغم این نتایج مثبت، بیم  ابراز نگرانی کرد که چت‌بات‌ها می‌توانند در معرض اطلاعات نادرست قرار گیرند، زیرا الگوریتم‌های آن‌ها بر متون آنلاین تکیه می‌کنند که ممکن است اهمیت یکسانی برای اطلاعات یک موسسه پزشکی شناخته‌شده و یک رشته متن معمولی در فیس‌بوک قائل شوند.
 
یکی از راه حل‌ها این است که از چت‌بات‌های پزشکی بخواهید که شما را به منبع اطلاعات خود پیوند دهند. به گزارش ساینتیفیک امریکن، این موضوع همچنان پیچیده است، زیرا چت ربات‌بات‌های‌ پیشرفته در اختراع منابع و مشروع جلوه دادن آنها عملکرد خوبی دارند.
 
صرف نظر از این نگرانی‌ها، نمی‌توان جلوی پیشرفت را گرفت و به احتمال زیاد چت‌بات‌ها در آینده‌ی نزدیک نقش بیشتری در پزشکی ایفا خواهند کرد. وقتی این اتفاق بیفتد، هم بیماران و هم پزشکان باید با احتیاط عمل کنند زیرا اشتباهات پزشکی ممکن است به قیمت جان انسان‌ها تمام شود.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.