فناوری اطلاعات

April 10, 2023
18:28 دوشنبه، 21ام فروردینماه 1402
کد خبر: 144537

با این 4 روش تصاویر ساخت‌شده با هوش مصنوعی را از عکس‌های واقعی تشخیص دهید

ساخت تصاویر جعلی و دیپ‌فیک توسط هوش مصنوعی جنجال‌های زیادی ایجاد کرده است؛ اما چگونه می‌توانیم آن‌ها را تشخیص دهیم؟
 
 
تصاویر دیپ فیک «دونالد ترامپ» و «پاپ فرانسیس» که توسط هوش مصنوعی ساخته شده‌اند، اخیراً در فضای مجازی حواشی زیادی ایجاد کرده‌اند. یکی از این تصاویر که توسط هوش مصنوعی Midjourney ساخته شده است، پاپ را در یک کت سفید شیک و یک صلیب جواهرنشان نشان می‌دهد. حواشی مربوط به این تصاویر باعث شده است تا کارشناسان نسبت به ساخت تصاویر جعلی توسط هوش مصنوعی هشدار دهند و به همین دلیل در این مطلب می‌خواهیم روش‌هایی را برای شناسایی تصاویر ساخته‌شده توسط هوش مصنوعی به شما آموزش دهیم.
 
Midjourney که سال گذشته معرفی شد، براساس توضیحات متنی کاربران می‌تواند تصویر ایجاد کند و علاوه بر پاپ، از آن برای ساخت تصاویر جعلی از «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور سابق ایالات‌متحده، درحال دستگیرشدن نیز استفاده شده است. به همین دلایل، آزمایش رایگان Midjourney فعلاً به حالت تعلیق درآمده.
 
 
اما ابزارهای هوش مصنوعی دیگری مانند Dall. E 2 و Stable Diffusion نیز وجود دارند که می‌توان از آن‌ها با اهداف مشابهی استفاده کرد. «هنری آژدر»، کارشناس و مجری هوش مصنوعی که در شورای مشورتی اروپایی واحد Reality Labs متا حضور دارد، در این رابطه می‌گوید:
 
«در گذشته، تنها راهی که می‌‌شد مانند دنیای امروزه محتوای فیک واقع‌گرایانه خلق کرد، در استودیوهای هالیوود وجود داشت. اما اکنون بسیاری از مردم به قدرتی مانند یک استودیوی هالیوودی دست پیدا کرده‌اند.»
 
راه‌های تشخیص عکس‌های دیپ فیک
 
 
 
 
 
همان‌طور که آژدر توضیح می‌دهد، استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی برای ساخت تصاویر جعلی از افراد مشهور مانند سیاستمداران، می‌تواند عواقب بزرگی را به‌همراه داشته باشد. به همین دلیل در ادامه به چندین راه برای تشخیص تصاویر فیک ساخته‌شده توسط هوش مصنوعی اشاره خواهیم کرد.
 
ظاهر پلاستیکی
یکی از نشانه‌هایی که به‌خوبی می‌توان از طریق آن متوجه شد که تصویر توسط Midjourney ساخته شده، ظاهر پلاستیکی آن‌هاست. بااین‌حال، مشکل اشاره‌شده ممکن است در طول توسعه Midjourney برطرف شود.
 
به‌دنبال تناقضات زیبایی‌شناختی باشید
به گفته آژدر، برنامه‌های هوش مصنوعی به‌طور کلی در برخی موارد مانند نور، اشکال و ظرافت‌ها مشکلاتی به‌همراه دارند. برخی از این مشکلات شامل انتشار نادرست نور روی یک فرد، بزرگ‌بودن بیش از اندازه سر انسان یا حتی ابروها و ساختار استخوانی بیش‌ازحد اغراق‌آمیز می‌شود.
 
هرچند نمی‌توان گفت که تمام عکس‌ها دارای این علائم خواهند بود، اما گزینه‌های مناسبی برای تشخیص عکس‌های دیپ فیک محسوب می‌شوند.
 
 
زمینه در تشخیص دیپ فیک بسیار مهم است
عوامل زیبایی شناختی همیشه برای شناسایی عکس‌های جعلی کافی نیستند؛ به‌خصوص با توجه به اینکه ابزارهای هوش مصنوعی شروع به پیچیده‌تر شدن کرده‌اند.
 
آژدر در این رابطه می‌گوید:
 
«باید آگاه باشیم که اگر چیزی در این تصاویر غیرمتعارف یا شورانگیز به‌نظر می‌رسد، احتمال زیادی وجود دارد که تصویر نادرستی باشد.»
 
او توصیه می‌کند که پیش از پذیرفتن این تصاویر، بهتر است سؤالاتی از قبیل «چه کسی آن را به اشتراک گذاشته؟» یا «در کجا به اشتراک گذاشته شده؟» را که عملاً تصاویر را راستی آزمایی می‌کنند، درباره آن‌ها مرور کنید.
 
جستجوی عکس معکوس را امتحان کنید
اگر در راه‌های بالا شکست خوردید، آژدر پیشنهاد می‌کند تا درنهایت ابزارهای جستجوی معکوس عکس را امتحان کنید. این ابزارها مانند گوگل لنز یا قابلیت جستجوی تصویر Yandex می‌توانند نمونه‌های مشابه به عکس‌های آپلود‌شده کاربران را در سراسر اینترنت پیدا کنند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.