استارتاپ مانی اولین پلتفرم تولیدکننده تصویر هوش مصنوعی ایرانی است که توسط یک نفر ایجاد شده و قرار است توسعه پیدا کند.
استارتاپ مانی بهعنوان یک پلتفرم ایرانی تولید انواع تصویر با کمک هوش مصنوعی آغاز به کار کرد. با کمک این پلتفرم میتوان با توضیحی که خود کاربر ارائه میکند، تصاویری را از هوش مصنوعی دریافت کند. درحالحاضر ارائه اطلاعات به این مدل هوش مصنوعی باید به زبان انگلیسی باشد و پشتیبانی زبان فارسی آن درحال توسعه است.
مانی در تاریخ ایران بنیانگذار آیین مانوی است و برخلاف دیگران، کتابی که برای پیروان خود منتشر کرده بود، بهصورت نوشتاری نبود و مانی از قدرت تخیل و تبحر نقاشی خود استفاده کرد تا یک کتاب پر از نقاشیهای مفهومی به نگارش دربیاورد. نام مانی حالا روی اولین پلتفرم ایرانی تولید تصویر با کمک هوش مصنوعی ایرانی قرار گرفته است تا کاربران این پلتفرم بتوانند تخیل خود را به تصویر بکشند.
استارتاپی تک نفره برای خلق تصاویر با هوش مصنوعی
«محمدرضا حقیری»، بنیانگذار این استارتاپ، با توضیح اینکه «مانی» درحالحاضر یک استارتاپ تکنفره است، در پاسخ به این پرسش که چرا این استارتاپ درست شده، گفت: «بهمنماه سال 1400 بود که یکی از دوستانم در توییتر وارد حوزه AI Art شده بود و از روشهای خود برای تولید اثر هنری استفاده میکرد و باعث علاقهمندی و مطالعه من در این حوزه شد.» حقیری با توضیح اینکه بعد از مطالعه و بررسیهای انجامشده به مدلی که مبتنی بر ارائه متن و دریافت تصویر است، رسیده، گفت: «این کار در ادامه تبدیل به یک سرگرمی برای من شد. از آنجایی که بهعنوان برنامهنویس دوست نداشتم بهعنوان سرگرمی به آن نگاه کنم، سعی در پیادهسازی مدلهای مرتبط کردم.»
حقیری مانی را یک مدل Diffusion معرفی میکند که در آن در وهله اول یک فضای مبهم مثل برفک تلویزیون تشکیل میشود و تصویر ذره ذره توسعه پیدا خواهد کرد. بنیانگذار استارتاپ مانی با اشاره به اینکه بعد از پیادهسازی مدلهای ابتدایی مشاوره با فعالان حوزه تولید محتوا و گرافیک، امکان توسعه برنامه را پیدا کرده است، گفت: «مدلی را که به سلیقه خودم نزدیک باشد، ساختم و بعد از بازخوردهایی که از اطرافیان گرفتم، به این نقطه رسیدم که درحالحاضر مدلی میخواهم که بعد از ورود تعداد زیادی تصویر دچار مشکل نشود.»
او با اشاره به اینکه برخی مدلها بعد از اینکه ورودی زیاد میشود، دچار باگ میشوند، تأکید کرد سرویس مانی دچار این مشکلات نخواهد شد: «گوگل و برخی سرویسهای دیگر دنیا نیز در این راه قدم گذاشتهاند و من هم اقدام به جمعآوری گسترده تصاویر کردم. بعد از پایان این روند، 4 نسخه مختلف جلو رفت و در نسخه پنجم روشی استفاده شد که روش self struct نام دارد و دانشگاه استنفورد هم از آن استفاده میکند.»
او با توضیح اینکه یک اکانت میدجورنی برای ادامه توسعه کار خود تهیه کرده است، گفت: «حدود 500 تصویر تولید کردم و درنهایت یک بانک تصاویر برای خودم ساخته شد که مشکل حقوقی هم نداشته باشد.»
مدل درآمدی مانی
حقیری درباره مدل هزینهها و روند درآمدزایی گفت: «همه هزینهها بهطور شخصی پرداخت شد و درآمدزایی هم از طریق فروش بستههایی است که در هر بسته تعدادی اعتبار قرار دارد که بعد از هربار تولید تصویر (بسته به نوع تصویر) از اعتبار کم میشود. تصاویر 512 در 512 یک اعتبار، تصاویر مستطیلی که 512 در 768 بهشکل عمومی و افقی هستند دو اعتبار و در آینده هم تصاویر واید و پاناروما اضافه میشود که اعتبار مشخصی نیز برای آنها هم معین خواهد شد.»
بنیانگذار «مانی» در پاسخ به اینکه تحریمها چه تأثیری بر جریان کاری این استارتاپ داشته است، گفت: «تحریمها بسیار آزاردهندهاند. بخشی از اقدامات مهم کار این پلتفرم روی گوگل انجام میشود؛ هرچند Backend روی ایران سرور گذاشته شده است، اما تحریمها برای دسترسی به گوگل کلاد اذیتکننده هستند. همچنین روند پرداختها بسیار اذیتکننده است.» او همچنین تأکید کرد: «بهخاطر وجود سرورها در ایران و اختلالات اینترنتی موجود حال حاضر، روند توسعه کار با مشکلات عدیدهای مواجه شد و همچنان چالشهای زیادی بر سر راه توسعه مانی وجود دارد.»
حقیری در مورد تضمین امنیت کاربر و دیتاهای کاربران نیز اعلام کرد: «ممکن است با اطلاع کاربر، تصاویری را که کاربران تولید کردند، برای بهبود مدل جدید استفاده کنیم. درحالحاضر دیتا، ذهن کاربر و خروجی، ذهن کاربر است و تصمیم دیگری برایش نداریم.»
او با توضیح درباره مسائلی که ممکن است برای ایجاد تصاویر با هوش مصنوعی، چالش ایجاد کند (مسائلی مانند خشونت و موارد سیاسی و…) نیز گفت: «درحالحاضر فیلترینگ خاصی ندارد. تصاویر NFSW که شامل خشونت، نژاد پرستی، مسائل سیاسی و مسائلی از این دست است، اگر تولید شود در خروجیهای مانی گزارش دریافت خواهد شد تا فیلتر بهتری روی خروجیها انجام شود.»
کار هوشمندانه به جای کار سخت
حقیری باور دارد که جهان بهسمت هوش مصنوعی پیش میرود و باید از آن استفاده کرد. به باور حقیری، اگر یک کسبوکار از این امکانات استفاده نکند و کسبوکار دیگری از آن استفاده کند، طبیعی است که عقب بماند. او با تأکید بر اینکه کاهش هزینه نیروی انسانی و پیشروی در ابعاد مختلف نتیجه استفاده از هوش مصنوعی خواهد بود، گفت: «برای مثال، در یک سایت خبری اگر قرار بر این باشد که همچنان تحریریه سنتی به فعالیت ادامه دهد، همچنان مشکلات انسانی ادامه خواهند داشت.» به باور او، انسان خسته میشود و همیشه خلاقیت لازم را ندارد و درصورت عدم استفاده از امکانات جدید، از رقبا جا خواهد ماند.
حقیری با تأکید بر اینکه نیاز به هوشمندانه کار کردن یک ضرورت جدی است، گفت: «سالیان درازی است که انسانها برنامهریزی شدهاند که کار سخت انجام دهند و این موضوع همچنان در دنیای مدرن هم باقی مانده است. اگر بهعنوان یک برنامهنویس، 16 ساعت زمان صرف درستکردن باگهای یک برنامه کنم، قطعاً هوشمندانه رفتار نکردم. با هوش مصنوعی میتوان این زمان را به 2 ساعت کار کاهش داد و زمان را صرف امور دیگری کرد.» به گفته او، سخت کار کردن جای خود را به هوشمندانه کار کردن داده و این موضوع خوشحالکننده است.
حقیری در پاسخ به این پرسش که آینده مانی به چه سمتی خواهد رفت، گفت: «این موضوع در مرحله اول بستگی به این دارد که این حوزه به چه سمتی خواهد رفت. از سویی دیگر، درحالحاضر بهتنهایی کار «مانی» را پیش میبرم و تنها تصمیمگیر هستم و سعی میکنم ابزارهای هوشمندانه کار کردن را در اختیار کاربران خود قرار دهم.»