پروژه توسعه شبکه فیبر نوری که اکنون از برنامههای مهم دولت سیزدهم به شمار میرود و به گفته مسئولانش سرعتی نزدیک به ۹۰۰ مگابیت بر ثانیه دارد، قرار است تا پایان سال جاری بین هشت تا ۱۰ میلیون خانوار را تحت پوشش قرار دهد.
فیبرنوری اکنون بخش مهمی از تجهیزات ارتباطی زیرساختی در جهان را تشکیل داده است؛ فناوری اصلی که طی سالهای گذشته در بخش ارتباطات ثابت ایران کمتر به کار گرفته شده بود اما در دولت سیزدهم مورد توجه ویژه دولت و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفته است به گونهای که وزیر ارتباطات اوایل هفته گذشته خبر از ایجاد حساب توسعه شبکه فیبرنوری با سرمایه اولیه هزار میلیارد تومان را داد.
وی معتقد است: این پروژه سرویس پایدارتر و با کیفیتتری را در اختیار مردم قرار میدهد و حتی مصرف انرژی فناوری مبتنی بر فیبر نوری بسیار کمتر از فناوریهای همراه است. فیبر نوری زیر ساخت توسعه سه چهار دهه آینده خواهد بود و بر مبنای این تحلیل و بر اساس مصوبات بالا دستی از جمله مصوبه شورای عالی فضای مجازی که تاکید دارد تا افق ۱۴۰۴ باید ۸۰ درصد خانوارها به سرعت میانگین ۲۵ مگابیت بر ثانیه دسترسی داشته باشند. همچنین زارع پور میگوید اینترنت ماهوارهای نمیتواند سرعت و کیفیت ارتباط مبتنی بر فیبر نوری را فراهم کند، برای همین همه کشورهای پیشرفته با شتاب در حال اتصال ساختمان هایشان با فیبر نوری هستند.
علاوه بر پروژه فیبر نوری، شبکه ملی اطلاعات هم از دیگر طرح های مورد توجه دولت سیزدهم است به گونه ای که در نخستین جلسه شورای عالی فضای مجازی در دور جدید آخرین وضعیت این پروژه را مورد بررسی قرار داد. اعضای جدید شورای عالی فضای مجازی در نخستین دوره جدید فعالیت این شورا ضمن بررسی گزارشی از آخرین وضعیت شبکه ملی اطلاعات، اولویت ها و نیازمندیها در راستای خدمات رسای بهتر به مردم و پیش نیازها و ظرفیت های لازم برای تحقق توسعه اقتصاد دیجیتال و نیز حمایت از سرمایه انسانی را بررسی کردند.
درحالی که ماه گذشته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درمورد افزایش تعرفه هزینه تلفن همراه گفته بود فعلا تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده است وی به تازگی در جلسه هیأت اعلام کرد این موضوع در حال بررسی است چراکه بهدلیل افزایش هزینهها، دستمزد، افزایش قیمت دلار و تجهیزات، پیشنهادهایی را اپراتورها مطرح کردند که در صورت نیاز اطلاعرسانی لازم دراینباره انجام خواهد شد. طبق گفته وی آخرین تعرفه بستههای اینترنتی مربوط به سال ۱۳۹۶ است و در دولت سیزدهم افزایش قیمت وجود نداشته است؛ از طرفی سال گذشته بستههای زیر کف قیمت حذف شد اما اپراتورها بستههای جدیدی معرفی نکردند، تلاش میکنیم فشار به مردم نیاید.
در هفته ای که گذشت لزوم توضیح وزیر ارتباطات درباره ابهامات بازار انحصاری پیامک انبوه درخواستی بود که رئیس فراکسیون راهبردی مجلس شورای اسلامی مطرح کرد. محمدرضا میرتاج الدینی با اشاره به مصوبه شماره ۲۱ شورای عالی فضای مجازی گفت: بر اساس این مصوبه و تفاسیر متفاوت در بخش مسئولیتهای زیرساختی بین وزارت ارتباطات و وزارت ارشاد، بیش از هشت سال است که یک بازار انحصاری سرویس پیامک انبوه بین هشت شرکت متمرکز شده است؛ زنجیره تامین پیامک انبوه بین تولیدکننده محتوا و اپراتور است و این هشت شرکت بیش از هشت سال است که به صورت انحصاری در زنجیره تامین بدون پرداخت هیچگونه حق لایسنس و حق تسهیم درآمد سالیانه به دولت به عنوان واسطه قرار گرفتهاند. در عمل هیچ زیرساخت تخصصی مخابراتی ایجاد نکردهاند و تنها نقش واسطهگر بزرگ اقتصادی – انحصاری با یک مجوز رایگان از وزارت ارشاد را در این زنجیره برعهده گرفتهاند.
همچنین در هفته ای که گذشت تعرفه مکالمات ویدیویی اعلام شد؛ تماس تصویری بر بستر شبکه نسل چهارم خدمتی نوین است که برای اولین بار توسط اپراتور اول تلفن همراه در کشور برای مشترکین برخی مدلهای گوشی فعال و ارائه میشود و مشترکان این اپراتور قادر خواهند بود بدون استفاده از اپلیکیشن یا برنامه واسطی با یکدیگر تماس تصویری برقرار کنند. در همین رابطه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در جلسه شماره ۳۴۲ مورخ ۱۴۰۱/۱۱/۰۲، تعرفه خدمت مکالمه ویدیویی را اعلام کرد. این کمیسیون سقف تعرفه یک دقیقه تماس تصویری برای سیمکارهای دائمی و اعتباری را ۱۵۰۰ ریال (۱۵۰ تومان) تعیین و ابلاغ کرده است.
این هفته اعلام شد که نخستین همایش و نمایشگاه صنعت پست، تجارت الکترونیک، لجستیک هوشمند و صنایع وابسته قرار است از تاریخ ۸ تا ۱۱ خرداد سال جاری در مصلای امام خمینی برگزار می شود. آشنایی زیست بوم صنعت پست با یکدیگر، تعامل شرکتهای داخلی با شرکتهای خارجی آشنایی با عرصههای مختلف پست برخی از مهم ترین اهداف برگزاری این همایش و نمایشگاه عنوان شده است. بنابراین روز سه شنبه محمود لیائی – مدیرعامل شرکت ملی پست- در نشست خبری این نمایشگاه اعلام کرد: متاسفانه در کشور ما سرانه پستی نسبت به دیگر کشورها پایین است اما حرکت جهادی را شروع کرده ایم و تلاش میکنیم تا سرانه را بالا ببریم. اگر بخواهیم مقایسه سرانه پستی بین کشور خودمان و سایر کشورهای پیشرفته انجام شود، تقریبا ۱۰ به ۶۰۰ است. در واقع با بررسیهای انجام شده به این عدد دست یافتیم که میانگین سرانه در کشورهای دیگر ۶۰۰ است و در ایران این عدد ۱۰ است.
وی بر این باور است در حال حاضر خوشبختانه بلوغ مردم در استفاده از خدمات پستی افزایش پیدا کرده است اما هنوز با ایده آل فاصله دارند. لیائی در حاشیه این نشست خبری درباره همکاری ایران و سوریه در زمینه پست به ایسنا گفت: در حال حاضر تعاملات پستی ما با سوریه بسیار کم است بنابراین پیشنهاد کردیم راه اندازی مرکز تجزیه و مبادلات سوریه، توسط توانمندیهای داخلی ایران انجام شود.