اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

May 21, 2023
11:21 یکشنبه، 31ام اردیبهشتماه 1402
کد خبر: 145515

راهکار معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری برای وضعیت اینترنت؛ تبعیض‌آمیز و بی‌ثمر

معاونت علمی‌فناوری ریاست جمهوری می‌گوید اینترنت حرفه‌ای خواسته‌ برخی از اهالی استارتاپ‌ها است؛ درحالی‌که کسب‌وکارها قبلا مخالفتشان را اعلام کرده‌اند.
 
دهقانی فیروزآبادی ۳۰ اردیبهشت در روز رویداد روابط عمومی در مورد بحث اینترنت طبقاتی که خود آن را اینترنت حرفه‌ای خوانده، گفت: «این راهکار و راهبرد میانی است که امیدوارم بتوانم انجامش دهم.»
 
دیجیاتو در توییتر بخشی از صحبت‌های معاونت علمی را منتشر کرده که در آن دهقانی فیروزآبادی با اشاره به مهاجرت برخی از فعالان و شرکت‌های حوزه‌ی فناوری به خاطر محدودیت‌های اینترنت گفته حداقل باید بتوانیم در همین کارخانه نوآوری آزادی اینترنتی به بچه‌ها بدهیم که متفاوت باشد: «مثل اینترنت دانشگاه. من دانشگاه که می‌روم، به موارد و دیتابیس‌هایی دسترسی دارم که اینترنت خانه‌ام به آن‌ها دسترسی ندارد. یا از قدیم سرعت اینترنت در دانشگاه بهتر از اینترنت خانگی بوده؛ موضوع سرعت بیشتر در دانشگاه هم در خیلی جاهای دنیا همین‌طور است.»
 
او در ادامه گفته به هر حال در شرایط فعلی نمی‌توانیم به ۱۰۰ برسیم: «یا باید بگوییم صفر و بمیریم، یا می‌توانیم بگوییم بیایید به ۲۰ یا ۴۰ برسیم و برای بچه‌هایی که اینترنت برای آن‌ها مهم است تلاش کنیم. این‌ها را از خودم در نیاورده‌ام. همین بچه‌هایی که شاید الان بعضی‌هایشان اینجا باشند، می‌آیند پیش من می‌گویند نمی‌توانی برای ما کاری بکنی، لااقل ما اینجا [کارخانه نوآوری آزادی] بتوانیم اینترنت درست و حسابی داشته باشیم؟ این دغدغه‌ها از خود بچه‌ها منتقل می‌شود. این یک راه‌کار و راه‌برد میانی است که امیدوارم بتوانم انجامش دهم.»
 
دهقانی فیروزآبادی پیش از این هم در اواسط اردیبهشت در نشست خبری با رسانه‌ها گفته بود که معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری از پیشنهاددهندگان ارائه‌ی «اینترنت خاص و حرفه‌ای» بوده و با وزیر ارتباطات نشست‌هایی برگزار کرده‌اند تا حداقل در تهران و استان‌های بزرگ مراکز هم‌آفرینی و نوآوری ایجاد شود و علاقه‌مندان به‌صورت «حرفه‌ای» از «شبکه‌ی ارتباطی قوی» استفاده کنند.
 
معاونت علمی در شرایطی از اینترنت طبقاتی دفاع می‌کند و آن را خواسته‌ی استارتاپ‌ها و شرکت‌ها می‌داند که حدود ۱۰ روز پیش یک کارزار مردمی در مخالفت شدید با طرح اینترنت طبقاتی به راه افتاده که کاربران با امضای آن مخالفت خود را با این موضوع تبعیض‌آمیز اعلام کنند.
 
امضاکنندگان تصمیم گرفته‌اند حتی اگر به واسطه‌ی شغل یا موقعیتشان از اینترنت بدون محدودیت برخوردار شدند هم از آن استفاده نکنند. در این بیانیه آمده است: «ما نسبت به خطرات و تبعات استفاده از مواهب این آپارتاید نوین هشدار می‌دهیم و آن را نوعی رانت جهت تطمیع نخبگان و متخصصان جامعه می‌دانیم.»
 
آن‌ها همچنین تأکید کرده‌اند: «هیچ کس حق ندارد با رویکردی قیم‌مآبانه تصمیم بگیرد که چه کسی حق استفاده از چه محتوا و خدماتی را دارد یا ندارد.»
 
اگرچه دهقانی فیروزآبادی گفته که «بچه‌های استارتاپی» درخواست «اینترنت حرفه‌ای» داشته‌اند اما بسیاری از فعالان این حوزه مخالفت جدی خود را با این طرح بارها اعلام کرده‌اند. سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور هم به‌عنوان خانه‌ی کسب‌وکارهای این حوزه با اینترنت طبقاتی و تبعیض‌آمیز مخالفت کرده و پیشنهاد استفاده از چنین رانتی را رد کرده است.
 
دی ماه سال گذشته رئیس نصر کشور در این باره نوشته که طرح‌هایی مانند اینترنت طبقاتی بستر افزایش رانت را فراهم می‌کنند و به‌مرور هم بی‌اثر می‌شوند: «در کنار مخالفت قطعی با فلسفه اینترنت طبقاتی، یقین داریم چنین پلتفرم‌هایی بدون امکان استفاده قانونی عموم کاربران، برای یک صنف خاص هم مزیت‌آور نخواهد بود و اتفاقاً می‌تواند لطمه سنگینی به اعتبار صنفی وارد کند.» همچنین سازمان نصر تهران هم اعلام کرده که اینترنت و vpn طبقاتی را ذره‌ای قبول ندارد. در کنار این سازمان، انجمن تجارت الکترونیک تهران هم در مخالفت با این طرح، آن را راهبردی غیرمنطقی، غیراخلاقی و بی‌ثمر دانست.
 
کسب و کارها از زمانی که فیلترینگ اینترنت در شهریور سال گذشته شدت گرفت با ارائه‌ی مستندات زیان‌هایی که از محدودیت‌ها دیدند، از مجاری مختلف درخواست رفع محدودیت‌ها را مطرح کردند. اما این درخواست‌ها از سوی مسئولان به دسترسی متفاوت تعبیر شد که پیش از این هم برایش برنامه‌ریزی کرده بودند.
 
مخالفت با اینترنت طبقاتی برای بسیاری از کسب‌وکارها فقط بعد اخلاقی و حرفه‌ای ندارد، وقتی آن‌ها دسترسی داشته باشند و عموم مردم مجبور به سر و کله زدن با محدودیت‌ها شوند، کسب‌وکارها هم متضرر خواهند شد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.