فناوری اطلاعات

June 21, 2023
14:13 چهارشنبه، 31ام خردادماه 1402
کد خبر: 146539

جایگزینی برای GPS؛ اولین آزمایش سیستم مسیریابی بی‌سیم با پرتوهای کیهانی انجام شد

این سیستم مسیریابی به‌جای امواج رادیویی از پرتوهای کیهانی استفاده می‌کند و محدودیت سیستم جی‌پی‌اس را ندارد.
 
 
 
 
جی‌پی‌اس سیستم فوق‌العاده‌ای است که برای انجام امور مختلف به بخشی از زندگی روزمره ما تبدیل شده، اما نقاط ضعف خاص خودش را دارد. حالا محققان ژاپنی یک سیستم مسیریابی بی‌سیم جدید را ساخته‌اند که به‌جای امواج رادیویی به پرتوهای کیهانی یا میون متکی است. آن‌ها برای اولین‌بار آزمایش موفق این سیستم را انجام داده‌اند و امیدوارند که روزی بتوانند به‌عنوان جایگزین جی‌پی‌اس از آن استفاده کنند.
 
یکی از نقایص سیستم جی‌پی‌اس عدم امکان عبور امواج رادیویی از ساختمان‌ها، سنگ‌ها یا آب است. ازاین‌رو، دانشمندان دانشگاه توکیوی ژاپن با کمک میون‌ها فناوری جدیدی موسوم به «سیستم موقعیت‌یابی میومتریک» (muPS) را طراحی کرده‌اند که حتی می‌تواند در زیر زمین، در داخل ساختمان‌ها و زیر آب کار کند. پرتوهای کیهانی به‌طور یکسان در سراسر کره زمین پخش هستند و بدون در نظر گرفتن ماده‌ای که از آن می‌گذرند، همیشه سرعت یکسانی دارند.
 
پژوهشگران اولین‌بار در سال 2021 آرایه‌ای از حسگرهای زیرآبی میون را آزمایش کردند. آن‌ها توانستند با این سیستم از تونلی که در عمق 45 متری دریا قرار داشتند، تصویربرداری کنند. در ادامه نسخه جدیدی از این سیستم با نام «سامانه مسیریابی بی‌سیم میومتریک» (MuWNS) ساخته شد که برخلاف مدل‌های اولیه بدون سیم کار می‌کرد و از ساعت‌های کوارتز بسیار دقیق بهره می‌برد تا زمان ایستگاه‌های زمینی را با گیرنده هماهنگ کند. در این روش، ایستگاه‌های ارجاع و ساعت‌های هماهنگ‌شده اجازه می‌دهند تا موقعیت گیرنده را پیدا کنیم.
 
دقت سیستم مسیریابی با پرتوهای کیهانی چقدر است؟
در آزمایش اخیر، ایستگاه‌های زمینی روی طبقه ششم یک ساختمان قرار گرفته بودند و فردی که دستگاه گیرنده را حمل می‌کرد، در راهروهای زیرزمین ساختمان راه می‌رفت. درنهایت، از اندازه‌گیری‌های این سیستم برای محاسبه مسیر حرکت دستگاه گیرنده و موقعیت آن استفاده شد.
 
«هیرویوکی تاناکا» از دانشگاه توکیو می‌گوید دقت سیستم MuWNS بین 2 و 25 متر و رنج آن حداکثر 100 متر است: «این سیستم اگر نگوییم بهتر، اما به‌خوبی سیستم‌های تک‌نقطه‌ای جی‌پی‌اس در مناطق شهری است. منتها این سیستم هنوز فاصله زیادی تا کاربردی‌شدن دارد. مردم نیازمند سیستمی با دقت یک‌متری هستند و کلید دستیابی به این مهم همگام‌سازی زمانی است.»
 
یکی از راه‌های بهبود MuWNS استفاده از ساعت‌های اتمی تجاری است که نسبت به ساعت‌های کوارتز دو برابر دقت بیشتری دارند. ولی این ساعت‌های اتمی درحال‌حاضر بسیار گران هستند. تاناکا پیش‌بینی می‌کند که با افت قیمت این فناوری در آینده بتوان از آن‌ها استفاده کرد و این سیستم را به گوشی‌های همراه آورد. نتایج این پژوهش در مجله iScience منتشر شده است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.