فناوری اطلاعات

July 5, 2023
12:51 چهارشنبه، 14ام تیرماه 1402
کد خبر: 147154

زارع‌پور: عدم تجمیع شبکه اینترنت توسط مخابرات باعث اشباع شبکه و ایجاد مشکل می‌شود/ پلتفرم‌های خارجی برای حضور در ایران درخواست نداده‌اند

وزیر ارتباطات با اشاره به برخی کم‌کاری‌ها از سوی شرکت‌های خصوصی، از جمله شرکت مخابرات، خواستار ورود مرکز ملی فضای مجازی به موضوع حاکمیت شرکتی شد.
 
 
 
 
عیسی زارع‌پور در حاشیه نشست امروز، چهاردهم تیر ماه، هیئت دولت با اشاره به دستور رئیس جمهور در راستای تشکیل کارگروهی برای بررسی مشکل کندی سرعت اینترنت از تشکیل شدن این کارگروه زیر نظر مرکز ملی فضای مجازی خبر داد و گفت:
 
«هفته پیش آقای رئیس جمهور در جلسه شورای عالی فضای مجازی دستور صادر کردند که کارگروهی برای بررسی گلایه‌های هموطنان در بحث اینترنت تشکیل شود. ما نمایندگان خودمان را برای حضور در این کارگروه به مرکز ملی فضای مجازی معرفی کردیم.»
 
او با اشاره به مسئولیتی که مرکز ملی فضای مجازی برای بررسی این موضوع عهده‌دار شده است، ابراز امیدواری کرد که از ظرفیت‌های این مرکز برای رفع مشکلاتی استفاده شود که خارج از اراده و اختیار وزارت ارتباطات است:
 
«امیدواریم مرکز ملی فضای مجازی از ظرفیت‌های خود در دوره جدیدی استفاده کند تا نسبت به گذشته نقش مؤثرتری را ایفا کند و از نقش فرادستگاهی این مرکز برای برطرف کردن مشکلاتی که خارج از اراده وزارت ارتباطات است استفاده شود.»
 
مقصود وزیر از مسائل خارج از اراده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هم موضوعات دنباله‌دار و چالش‌های مربوط به شرکت مخابرات ایران است و هم مسئله فیلترینگ. او درباره مسائل مربوط به شرکت مخابرات گفت:
 
«در حوزه حاکمیت شرکتی و نقشی که شرکت‌های خصوصی در شبکه دارند که بنا به دلایلی مأموریت خود را به درستی انجام ندادند. برای مثال، شرکت مخابرات ایران در لایه تجمیع و شبکه داخل شهرها و استان‌ها وظایفش را به درستی انجام نداده است.»
 
زارع‌پور با بیان موضوع عدم تجمیع شبکه تلویحاً توپ اختلالات و مشکلات شبکه اینترنت را در زمین شرکت مخابرات انداخته و توضیح داد: «شبکه در حالت اشباع است و در بعضی ساعت‌ها برای بعضی استان‌ها مشکلاتی را ایجاد کرده است. باید در مرکز ملی فضای مجازی به این موضوعات رسیدگی شود.»
 
موضوع اختلافات میان وزارت ارتباطات و شرکت مخابرات ایران یک جدال قدیمی است که از سال گذشته شدت گرفته است. وزارت ارتباطات پیش از این اعلام کرده بود که هرچند مخابرات شرکت دولتی نیست اما وزارتخانه به دنبال حل مشکلات آن، به‌ویژه در موضوع پرداختی‌های بازنشستگان این شرکت است.
 
عصر دیروز هم اختلاف‌نظر رگولاتوری با مخابرات بر سر تمدید پروانه شرکت مخابرات ایران به وجود آمد که ماجرای تازه‌ای را میان دولت و این شرکت خصوصی پیش کشید. ماجرا از این قرار است که سازمان تنظیم مقررات درخواست تمدید پروانه مخابرات را به دلیل انجام‌ نشدن مفاد مصوبات کمیسیون و تعهدات پروانه‌ی یادشده اعم از ارائه‌ی به‌روز تلفن و دیتا در شهرها، اجرای مصوبه‌ی بیت‌استریم، تفکیک ترافیک، خروج از PCM و شکایت ثبت‌شده در سامانه‌ی ۱۹۵ و تبدیل وضعیت ایثارگران را نپذیرفت و رد کرد.
 
البته شرکت مخابرات ایران هم با بیان این که نامه سازمان تنظیم مقررات دارای «خلاء‌های قانونی و حقوقی زیادی» است اعلام کرد به موارد مطرح شده در این نامه به‌صورت «مستدل و مستند» پاسخ خواهد داد.
 
هیچ‌یک از پلتفرم‌های خارجی برای حضور در ایران درخواست نداده‌اند
مسئله فیلترینگ هم به‌عنوان پرسش همیشگی خبرنگاران از وزیر ارتباطات بار دیگر هم مطرح شد و همان پاسخ همیشگی را هم گرفت: «فیلترینگ خارج از چارچوب تصمیم‌گیری دولت است.» زارع‌پور گفت این موضوع در کمیته مربوط به فیلترینگ بررسی می‌شود و دولت هم سهم چندانی در این کمیته و تصمیم‌گیری‌هایش ندارد.
 
البته وزیر ارتباطات از ۶ ماه پیش تا کنون می‌گوید که نظر تخصصی وزارت ارتباطات برداشته شدن محدودیت پلتفرم‌هایی است که دلیلی برای فیلتر بودن آن‌ها وجود ندارد اما این محدودیت‌ها هم‌چنان برقرارند. او امروز هم همین مسئله را عنوان کرده و گفت برخی پلتفرم‌ها مانند گوگل‌پلی، برخی بازی‌های پرکاربرد و برخی سرویس‌هایی که مردم به آن‌ها نیاز دارند بلاوجه فیلتر شده‌اند.
 
البته این موضوع شامل حال شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها نمی‌شود. زارع‌پور درباره این پلتفرم‌ها این طور توضیح داد: «در خصوص پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی تابع تصمیمات مراکز بالاتر هستیم که باید تابع قوانین داخلی کشور باشند.»
 
شرطی که دائماً برای رفع محدودیت شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها اعلام می‌شود، حضور نمایندگی آن‌ها در ایران است. وزیر ارتباطات امروز هم در این خصوص اعلام کرد: «از فعالیت هر پلتفرم خارجی، چه غربی چه شرقی، که ضوابط جمهوری اسلامی را قبول کند و حقوق مردم را تضمین کند، استقبال می‌کنیم.»
 
البته هیچ‌یک از پلتفرم‌های خارجی تا امروز درخواستی برای حضور در ایران و راه‌اندازی دفتر نمایندگی در کشور ما نداشته‌اند. وزیر ارتباطات این موضوع را اعلام کرده و گفت: «البته در این موضوع ما متولی نیستیم، مرکز ملی فضای مجازی تصمیم‌گیر است. ولی تا جایی که من خبر دارم، درخواستی نداده‌اند.»
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.