5G, 6G, vRAN, OpenRAN

اپراتورها

تلفن همراه

فناوری

July 7, 2023
16:31 جمعه، 16ام تیرماه 1402
کد خبر: 147195

کدام کشورها در ۵G پیشتازند؟

همزمان با گسترش اخبار نسل پنجم اینترنت در جهان و انتظار بسیار کاربران برای اجرای آن، اکنون با گذشت چهار سال از نخستین راه‌اندازی ۵G در کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا و با وجود اینکه در کشور هند به تازگی راه‌اندازی شده، روند توسعه آن همچنان ادامه‌دار است.
 
به گزارش ایسنا، بعد از اینکه در سال‌های گذشته با ورود نسل سوم و چهارم تلفن همراه در دنیا مواجه بودیم، چند سالی است که صحبت از ۵G یا همان نسل پنجم تلفن همراه مطرح می‌شود. با توجه به کارکردها و کاربردهای شبکه ۵G در ابعاد مختلف زندگی و بر اساس اعلام کارشناسان این حوزه، قرار است ۵G مشکلاتی مانند سرعت کم، تأخیر که در شبکه‌های نسل‌های قبل وجود داشت را به حداقل ممکن خود برساند و تأثیر بسزایی در رشد اقتصاد دیجیتال و اینترنت اشیاء داشته باشد.
 
5G-leader-winner-770x285.jpg
 
به همین منظور پیاده‌سازی اینترنت اشیاء، هوشمندسازی و ارائه سرویس‌های پهن باند و به‌طور کلی بخش عمده‌ای از تحول دیجیتال بر بستر ۵G صورت می‌گیرد و همین موضوع اهمیت پرداختن به آن در ابعاد مختلف فنی، مقررات‌گذاری و تجاری را نشان می‌دهد. برخی از کشورهای جهان در توسعه زیرساخت‌های لازم و برقراری آزمایشی و نهایی شبکه نسل پنجم اینترنت ۵G نسبت به سایر کشورها تمایل بیشتری از خود نشان داده‌اند تا با انعقاد قراردادهای همکاری با بزرگترین اپراتورهای مخابراتی، به کاربران و شهروندان خود امکان بهره‌مندی از خدمات اینترنت پرسرعت ۵G را اعطا کنند.
 
شبکه‌های ۵G یا نسل پنجم، سرعت بسیار بالاتری در مقایسه با نسل قبلی دارند و قابلیت‌های آینده‌گرا مانند رانندگی خودران را امکان پذیر می‌کنند و اشتراک های ۵G در سال ۲۰۲۷، به ۴.۴ میلیارد خواهد رسید. اکنون با گذشت چهار سال از نخستین راه‌اندازی ۵G در کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا و با وجود اینکه در کشور هند به تازگی راه‌اندازی شده، روند توسعه آن همچنان ادامه‌دار است.
 
اوپن‌سیگنال گزارش داده که کره جنوبی و پورتوریکو در دسترسی به ۵G در سراسر جهان پیشتاز هستند و نیمی از زمان کاربران این کشورها با اتصال فعال نسل پنجم صرف می‌شود اما ایالات متحده آمریکا که پرچمدار توسعه ۵G بود، در ادامه با برقراری دسترسی ۳۱.۱ درصدی در رتبه چهارم قرار گرفته است.
 
در مقام مقایسه، کویت با ضریب دسترسی ۳۹.۴ درصدی در رتبه سوم قرار گرفته است. از منظر جغرافیایی توسعه، در اروپا فنلاند با ۲۴.۲ درصد بالاترین ضریب دسترسی را دارد و فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا و بریتانیا به دنبال آن آمده‌اند و در آسیا و اقیانوسیه  نیز کره جنوبی توسط سنگاپور و تایوان (هر دو ۳۰ درصد ضریب دسترسی) تعقیب می‌شود.
 
فناوری نسل پنجم در دنیای واقعی، سرعت متوسط بسیار خوبی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد که چندین برابر سریع‌تر از متوسط سرعت دانلود ۴G است. در شش بازار جهانی هند، مالزی، سریلانکا، برزیل، کویت و گواتمالا متوسط سرعت دانلود ۵G بیش از ۱۰ برابر سرعت ۴G است البته این نرخ، در بیشتر بازارهای ۵G حدود ۳ تا ۶ برابر ۴G است.
 
با این حال کره جنوبی با متوسط سرعت دانلود ۴۳۲.۵ مگابیت در ثانیه، سریع‌ترین در جهان است و پس از آن سنگاپور با ۳۷۶.۸ مگابیت در ثانیه، برزیل با ۳۴۶.۴ مگابیت در ثانیه و مالزی با ۳۲۲.۷ مگابیت در ثانیه قرار دارند. در مجموع هفت بازار وجود دارد که سرعت متوسط ۵G در آنها به ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه می‌رسد.
 
اگر از نقطه‌نظر پیک یا  اوج  به مقوله سرعت نگاه کنیم، در اکثر بازارهای جهانی، کاربران حداکثر سرعت بیش از ۵۰۰ مگابیت در ثانیه را تجربه می‌کنند همچنین از نقطه‌نظر بالاترین اوج و پایین‌ترین فرود، بحرین  با سرعت ۱۱۶۳.۴ مگابیت در ثانیه و آرژانتین با سرعت ۱۵۱ مگابیت در ثانیه قرار دارد.
 
با این حال بهبودهای قابل توجهی در تجربه‌های پخش ویدیو و بازی از زمان ظهور ۵G به ارمغان آمده که بالاترین نرخ (انتقال از ۴G به ۵G) حوزه ویدیو ۳۷.۶ درصد در سریلانکا و در حوزه گیم ۳۱.۳ درصد در گواتمالا بوده است. مالزی و هند نیز در رتبه‌های بعدی در بالاترین سطح تجربه کاربری قرار گرفته‌اند.
 
مطابق با حدسی واضح، تجربه ۵G در دنیا همچنان در حال تکامل است و بازارهای بیشتری در حال راه‌اندازی این نسل از فناوری ارتباطی هستند. از آن جهت که طیف بیشتری در دسترس است و این طیف اضافی بر ظرفیت می‌افزاید که حاصل آن بهبود تجربه کاربران با سرعت‌های بالاتر و تجربه ویدیویی و بازی بهتر است، اپراتورهای ارتباطی نیز به زودی نسخه‌های جدیدتری از فناوری ۵G را به کار می‌گیرند که این نیز به نوبه خود ضامن ایجاد تجربه‌ای با کیفیت بالاتر است.
 
وضعیت ۵G در خاورمیانه و ایران
 
اگر بخواهیم نگاهی به وضع موجود این نسل از فناوری در منطقه خاورمیانه داشته باشیم، باید گفت که نخستین سرویس تلفن همراه تجاری ۵G سال ۲۰۱۹ توسط اتصالات در امارات متحده عربی معرفی شد. پیش از آن، اتصالات شبکه‌های پایلوتی را در مکان‌های منتخب ابوظبی و دبی در ژانویه ۲۰۱۸ راه‌اندازی کرده بود. به واسطه همین تجربه دولت امارات طیف فرکانسی ۳.۳ تا ۳.۸ گیگاهرتز با قابلیت پیاده‌سازی ۵G را سال ۲۰۱۸ به دو اپراتور Etisalat و Du تخصیص داد.
 
مطابق آنچه گفته شد در ۲۰۱۹ شبکه نسل پنجم اتصالات برای استفاده تجاری روی گوشی‌های تلفن همراه کاربران باز شد و تا فوریه ۲۰۲۳، سرویس‌دهی شبکه ۵G این اپراتور به تمام مناطق اصلی شهری و بسیاری از بزرگراه‌های متصل از جمله ابوظبی، دبی، شارجه، فجیره و… گسترش پیدا کرد.
 
با این حال عربستان سعودی بیشترین تعداد مشترک ۵G را با ۱۱.۲ میلیون اشتراک تا پایان سال ۲۰۲۲ به ثبت رسانده است. اما قطر و کویت بیشترین سهم مشترکان ۵G نسبت به کل مشترکان تلفن همراه را به ترتیب با ۵۱.۷ و ۴۴ درصد در منطقه خاورمیانه دارند.
 
در گزارش ارتباطات جهانی TeleGeography همچنین به وضعیت ایران به عنوان دارنده بیشترین تعداد مشترکان تلفن همراه با بیش از ۱۳۴.۸ میلیون مشترک نیز اشاره و گفته شده که ۱.۱ درصدِ سهم کل مشترکان به ۵G اختصاص دارد. به عبارت دیگر ایران در این گزارش با وجود بالاترین رتبه در تعداد مشترکان تلفن همراه، میزان کمتری از مشترکان نسل پنجم (۱.۱ درصد) را دارد.
 
با توجه به اینکه فناوری ۵G در حال حاضر تأثیری دگرگون‌کننده بر اقتصاد دارد و رشد اقتصادی را از طریق ایجاد صنایع، محصولات و مدل‌های تجاری جدید، بهبود بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها و بهینه‌سازی کیفیت خدمات رقم می‌زند و دارای مزایایی چون سرعت بسیار بالا، تأخیر بسیار کم، قابلیت اطمینان بیشتر و ظرفیت شبکه عظیم است، انتظار می‌رود متولیان و قانونگذاران حوزه ارتباطی با نگاهی دغدغه‌مندانه نسبت به این نسل از فناوری، زمینه توسعه هر چه سریع‌تر آن را در کشور فراهم کنند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.