فناوری اطلاعات

July 10, 2023
15:10 دوشنبه، 19ام تیرماه 1402
کد خبر: 147369

هوش مصنوعی؛ سرطان مغز را حین جراحی رمزگشایی می‌کند

با ورود هوش مصنوعی به حوزه‌های گوناگون، شاهد تغییر و تحولات شگفت‌انگیزی هستیم. دانشمندان این حیطه با توسعه ابزارهای هوش مصنوعی سبب پیشرفت‌های مهمی در تشخیص سرطان و درمان آن شده‌اند.
 
 
ابزار جدید هوش مصنوعی تا اتاق عمل نیز آمده‌اند و با تشخیص نوع مولکول سرطان به جراحان و گروه پزشکی پیرامون تصمیم‌گیری صحیح و استفاده از داروهای موثر کمک شایانی می‌کنند.
 
تشخیص سرطان با هوش مصنوعی
دانشمندان هوش مصنوعی، ابزاری را طراحی کرده‌اند که می‌تواند DNA تومور مغزی را رمزگشایی کند تا هویت مولکولی آن در طول جراحی مشخص شود. اطلاع از نوع مولکولی تومور این امکان را برای جراحان و پزشکان فراهم می‌آورد تا در حین عمل، تصمیمات مهم و خطیری را اتخاذ کنند. این اطلاعات که توسط فناوری هوش مصنوعی قابل دستیابی است به‌ طور معمول استخراج آنها نیازمند مدت زمان طولانی‌ای است.
 
این ابزار، فراتر از قابلیت‌هایی که در طول عمل ارائه می‌کند، درباره تهاجمی بودن یا غیرتهاجمی بودن نوع مولکول تومور، پاسخ و رفتارهای مناسب برای آن، اطلاعاتی را در اختیار گروه پزشکی قرار می‌دهد.
 
گزارشی از این کار به رهبری محققان دانشکده پزشکی هاروارد به تازگی در مجله MED منتشر شده است.
 
کان هیسنگ‌یو، نویسنده ارشد این مطالعه گفته است که در حال حاضر حتی پیشرفته‌ترین روش‌های بالینی نیز نمی‌توانند تومورها را از نظر مولکولی در طول جراحی مشخص کنند. اما این ابزار توانسته‌ که بر این محدودیت‌ها غالب بیاید. همانطور که گفته شد، شناسایی نوع تومور در تصمیم‌گیری جراحان به شدت تاثیرگذار است و حتی باعث می‌شود که با استعمال داروهای موثر در زمان مناسب، درمان بیمار تسریع شود.
 
یکی از مهم‌ترین نکات و مزایای این ابزار، امکان به‌کارگیری آن جهت تشخیص سریع مولکولی تومور در مناطق کم‌برخوردار و محروم است. در این نواحی که امکانات و ابزار به‌طور کلی اندک است، استفاده از این فناوری برای تشخیص و درمان سرطان بسیار ارزشمند و موثر است.
 
غلبه هوش مصنوعی بر این چالش‌ها
CHARM، نام ابزاری است که در این مطالعه به آن پرداخته شده و به صورت رایگان در اختیار سایر محققان نیز قرار گرفته است. این گروه تحقیقاتی چنین مدعی شده است که فعلا این ابزار باید از لحاظ بالینی در محیط‌های واقعی آزمایش‌ شود و در صورت نتیجه‌بخش بودن و دریافت تائیدیه FDA برای استفاده از آن در سطح کلان و استقرار در بیمارستان‌ها آماده شود.
 
CHARM، با استفاده از ۲۳۳۴ نمونه تومور مغزی از ۱۵۲۴ فرد مبتلا به گلیوم، از سه جمعیت مختلف بیمار، طراحی شد و توسعه یافت. هنگامی که این ابزار روی مجموعه‌ای از نمونه‌های مغزی که تا کنون دیده نشده بود، آزمایش شد توانست با دقت ۹۳.۳ درصدی نوع مولکول تومورها را تشخیص دهد. این ابزار در مسیر موفقیت یک گام دیگر به جلو برداشت و توانست ویژگی‌های بصری بافت اطراف سلول‌های بدخیم را نیز ثبت کند و قادر به شناسایی نواحی مشخص با تراکم سلولی بیشتر و مرگ سلولی بیشتر در نمونه‌ها شد.
 
دانشمندان و متخصصان هوش مصنوعی، پیش از این مدل‌هایی را طراحی کرده بودند تا سرطان روده بزرگ، ریه و سینه را تشخصی دهد اما گلیوم‌ها به دلیل پیچیدگی مولکولی و تنوع بسیار زیاد در شکل و ظاهر سلول‌های تومور همچنان چالش‌برانگیز هستند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.