بانکداری و پرداخت الکترونیک

تجارت الکترونیک

رگولاتوری

فناوری اطلاعات

July 10, 2023
18:20 دوشنبه، 19ام تیرماه 1402
کد خبر: 147384

مهاجرت امضای الکترونیکی بانک مرکزی از مرکز نماد به مرکز میانی

مدیر اداره توسعه و تدوین مقررات نظام‌های پرداخت بانک مرکزی معتقد است مرکز میانی بانک مرکزی تابع سیاست‌های کلی مرکز ریشه خواهد بود و با اعطای مجوز مرکز میانی به بانک مرکزی از سوی شورای سیاست‌گذاری گواهی الکترونیکی، مهاجرت از مرکز نماد بانک مرکزی به مرکز میانی ذیل مرکز ریشه آغاز خواهد شد.
 
به گزارش پیوست، شورای سیاست‌گذاری گواهی الکترونیکی(مرکز ریشه) به بانک مرکزی اجازه اعمال سیاست‌گذاری در مرکز میانی خود را داده است. به نظر می‌رسد با موافقت اولیه شورای سیاست‌گذاری اختلاف ۱۲ ساله بانک مرکزی و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بر سر ایجاد مرکز ریشه امضای الکترونیکی به پایان برسد.
 
معاون اول رئیس‌جمهور در آبان‌ماه ۱۴۰۰ در مصوبه‌ای تمام دستگاه‌های اجرایی را ملزم به پیاده‌سازی امضای الکترونیکی کرد و استفاده از امضاهای صادرشده از مراکز میانی دارای مجوز مورد تاکید قرار گرفت. این مصوبه آغازی بر پایان اختلاف ۱۲ ساله بانک مرکزی و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بر سر امضای الکترونیکی بود.
 
آمنه نادعلی‌زاده مدیر اداره توسعه و تدوین مقررات نظام‌های پرداخت بانک مرکزی در گفت‌وگو با پیوست درباره اجازه شورای سیاست‌گذاری گواهی الکترونیکی به بانک مرکزی برای سیاست‌گذاری در مرکز میانی خود گفت: شورای سیاست‌گذاری گواهی الکترونیکی به بانک مرکزی این اجازه را داد تا در مرکز میانی خود یک سند سیاست‌گذاری مخصوص خود داشته باشد، اما بانک مرکزی تابع مرکز ریشه باشد. یعنی اعتراضات بانک مرکزی در این سال‌ها بالاخره شنیده شد و این اجازه به بانک مرکزی داده شد تا یک سند سیاست‌گذاری تنظیم کند و این سند سیاست‌گذاری را به شورای سیاست‌گذاری گواهی الکترونیکی کشور ارائه کرد.
 
نادعلی‌زاده درباره مرکز میانی بانک مرکزی افزود: در بهمن سال گذشته سند سیاست‌گذاری در شورای سیاست‌گذاری گواهی الکترونیکی طرح شد و به نوعی مورد تصویب شورا قرار گرفت. بر این اساس، بانک مرکزی، مرکز میانی خود را تابع مرکز ریشه ایجاد خواهد کرد.
 
مدیر اداره توسعه و تدوین مقررات نظام‌های پرداخت درباره تفاوت مرکز میانی بانک مرکزی با دیگر مراکز میانی گفت: فقط تفاوت این مرکز با سایر مراکز میانی در این است که بانک مرکزی سند سیاست‌گذاری بانکی خواهد داشت. چراکه نظام بانکی از حساسیت زیادی برخوردار است و بانک مرکزی برای این که بتواند سیاست‌ها و نظارت‌ خود را اِعمال کند، متمایل بود که یک سند سیاست‌گذاری خاص خود داشته باشد که خوشبختانه این شنیده شد.
 
او معتقد است در مرکز میانی بانک مرکزی اصل تعامل‌پذیری با دیگر مراکز میانی برقرار خواهد بود. نادعلی‌زاده عنوان کرد: شرایط تعامل‌پذیری را باید مرکز ریشه فراهم کند و به محض اینکه این شرایط فراهم شود، بانک مرکزی هم مشابه سایر مراکز این شرایط را می‌پذیرد. ضمن اینکه ما این مسئله را سند سیاست‌گذاری خودمان هم اعلام کرده‌ایم.
 
مدیر اداره توسعه و تدوین مقررات نظام‌های پرداخت درباره روندی که تاکنون برای صدور امضای الکترونیکی در بانک مرکزی برقرار بوده، گفت: بانک مرکزی به آن صورت برای مشتری بانکی امضای الکترونیکی صادر نکرده است. در واقع، تاکنون امضای الکترونیکی از طریق سامانه هامون صورت می‌گرفته است. امضای الکترونیکی هامون نیز سمت مرکز نماد بانکی مرکزی بوده است. یعنی ما قبل از اینکه مرکز میانی بشویم، یک مرکز نماد داشتیم که امکان صدور امضای الکترونیکی را برای بانک مرکزی فراهم می‌کرد.
 
نادعلی‌زاده از تکمیل اقدامات فنی برای ایجاد مرکز میانی ذیل ریشه خبر داد و گفت: ما الان در مقدمات راه‌اندازی مرکز میانی هستیم و جلسات بسیار خوب و فشرده‌ای با مرکز ریشه داریم. تقریباً اقدامات فنی ما تکمیل شده است و ما منتظر این هستیم که مجوز به ما ارائه شود.
 
مدیر اداره توسعه و تدوین مقررات نظام‌های پرداخت افزود: هر زمان شورای سیاست‌گذاری به بانک مرکزی مجوز مرکز میانی ارائه کند، ما هم مرکز میانی خودمان را راه‌اندازی می‌کنیم و از این طریق برای مشتریان بانکی می‌توانیم امضای الکترونیک صادر کنیم.
 
این مدیر بانک مرکزی از پایان فعالیت مرکز نماد با راه‌اندازی مرکز میانی خبر داد و گفت: به محض اینکه مجوز ایجاد مرکز میانی به بانک مرکزی اعطا بشود، طبق مقرراتی که در جلساتمان با مرکز توسعه تجارت الکترونیک داشتیم، فعالیت مرکز نماد مختومه اعلام می‌شود و از امضای الکترونیکی در مرکز نماد به مرکز میانی ذیل مرکز ریشه مهاجرت می‌کنیم.
 
او درباره زمان راه‌اندازی مرکز میانی بانک مرکزی عنوان کرد: طبق بررسی‌هایی که خود مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و مرکز ریشه کشور دارد، به محض این که مجوز به یک مرکز میانی داده می‌شود، آن مرکز میانی، شش ماه فرصت دارد تا امکانات فنی را برای استقرار مرکز میانی و سایر تمهیدات لازم را فراهم کند و اگر در این ۶ ماه نتواند این کار را انجام بدهد، یک مقدار شرایط بغرنج می‌شود. ما منتظر هستیم که به ما مجوز اعطا بشود و بعد که مجوز را بدهند، ما در آن فاصله زمانی که قانونی است، اقدامات خودمان را انجام می‌دهیم.
 
مدیر اداره توسعه و تدوین مقررات نظام‌های پرداخت با تاکید بر موافقت اولیه شورای سیاست‌گذاری با بانک مرکزی گفت: در شورای سیاست‌گذاری گواهی الکترونیکی با مرکز میانی بانک مرکزی موافقت اولیه شده است. یعنی شورا موافق نظر بانک مرکزی در استقرار مرکز میانی بوده است. در واقع، شورای سیاست‌گذاری گواهی الکترونیکی، سند سیاست‌گذاری بانک مرکزی را بررسی کرد و یک سری اصلاحات را به ما اعلام کرد. ما نیز این اصلاحات را انجام داده‌ایم و الان سند خودمان را مجددا برای طرح در جلسه شورای فرستاده‌ایم.
 
در آخر نادعلی‌زاده عنوان کرد: من فکر می‌کنم گام‌های بلندی برداشته شده و اختلاف‌ها رفع شده و طرفین با هم هم‌کلام شده‌اند و این موفقیت‌ بزرگی است. من این عزم جدی را از سمت مرکز ریشه هم می‌بینم که متمایل است که بانک مرکزی بتواند مرکز میانی خود را با توجه به سند سیاست‌گذاری بانکی راه‌اندازی کند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.