سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

August 4, 2023
13:36 جمعه، 13ام مردادماه 1402
کد خبر: 148144

چین صادرات دو فلز مهم تراشه‌سازی را محدود کرد

چین در واکنش به تحریم‌های شدید آمریکا اعلام کرده است صادرات دو فلز مهم صنعت قطعات نیمه‌هادی را محدود می‌کند.
 
 
 
به‌روزرسانی: براساس گزارش خبرگزاری Nikkei Asia، چین محدودسازی صادرات گالیم و ژرمانیم را رسما شروع کرده است. از امروز به بعد، شرکت‌های چینی برای صادرات این دو فلز و هرگونه محصول مبتنی‌بر آن‌ها باید مجوز مستقیم از دولت دریافت کنند.
 
چین ۹۴ درصد از تولید جهانی گالیم و حدودا ۶۰ درصد از تولید جهانی ژرمانیم را در اختیار دارد. محدودسازی صادرات این دو فلز، تأثیر مهمی روی صنعت تراشه‌سازی ژاپن خواهد گذاشت. ژاپن ۴۰ درصد از کل نیازش را ازطریق چین تأمین می‌کند.
 
خبر اصلی (۱۳ تیر ۱۴۰۲): چین صادرات گالیم و ژرمانیم، دو مورد از فلزات مهم در صنایع نیمه‌هادی، ارتباطات، انرژی خورشیدی و خودروی برقی را محدود کرده است. این اقدام از سوی چین، تنش تجاری با ایالات متحده و اروپا را تشدید می‌کند و احتمالاً بخشی از قانون سیاست خارجی جدید چین است؛ قانونی که دولت شی جین‌پینگ را قادر می‌سازد «اقدامات متقابل و اقدامات محدودکننده‌ی متناظر» را در مواقع نیاز انجام دهد.
 
بر اساس گزارش خبرگزاری بلومبرگ، تحولات جدید بدین معنی است که شرکت‌های چینی باید از تاریخ ۱ آگوست ۲۰۲۳ (۱۰ مرداد ۱۴۰۲) به بعد، برای صادرات فلزهای گالیم و ژرمانیم به کشورهای خارج از چین و محصولات حاوی این فلزات مجوز رسمی از دولت دریافت کنند. چین می‌گوید صادرات این نوع فلزات به برخی از کشورها ممکن است امنیت ملی را به خاطر بیاندازد.
 
چین بزرگ‌ترین تولیدکننده‌ی گالیم و ژرمانیم در دنیا محسوب می‌شود، چون مقدار قابل‌توجهی از ذخایر این دو فلز را دارد و بخش قابل‌توجهی از نیازهای جهانی را برطرف می‌کند. چین تقریبا ۹۴ درصد از تولیدات گالیم دنیا را در اختیار دارد، به‌همین‌دلیل محدودسازی صادرات گالیم می‌تواند تأثیر بسزایی روی بسیاری از صنایع ازجمله قطعات نیمه‌هادی، LED و انرژی خورشیدی بگذارد. البته این محدودیت‌ها همزمان به شرکت‌های چینی نیز آسیب خواهند رساند.
 
محدودسازی صادرات گالیم نمی‌تواند اثر شدیدی روی تولید قطعات رده‌بالا نظیر پردازنده‌ی مرکزی، پردازنده‌ی گرافیکی و حافظه بگذارد؛ بااین‌حال گالیم نیترید (GaN) و گالیم آرسنید (GaAs) در تراشه‌های مربوط‌ به مصرف انرژی، امپلی‌فایرهای فرکانس رادیویی، چراغ‌های LED و شماری از حوزه‌های دیگر استفاده می‌شوند.
 
یک تحلیلگر می‌گوید اقدام جدید چین بسیار «مخرب» خواهد بود چون ژرمانیم و گالیم در صنایع مبتنی‌بر فناور‌ی‌های پیشرفته، حیاتی هستند.
 
گالیم و ژرمانیم جزو عناصر کمیاب نیستند، اما قیمتشان توسط چین پایین نگه داشته شده و استخراج آن‌ها در سایر نقاط دنیا نسبتاً پرهزینه است. اقدام جدید چین ممکن است در مرحله‌ی اول باعث افزایش قیمت این فلزات شود؛ اما احتمالاً در گذر زمان استخراج گالیم و ژرمانیم در سایر نقاط دنیا افزایش می‌یابد تا سهم چین از بازار جهانی افت کند.
 
محدودسازی صادرات گالیم و ژرمانیم از سوی دولت چین احتمالاً اقدام‌ متقابل علیه تحریم‌هایی است که ایالات متحده از سال گذشته برای صنعت تراشه‌ی این کشور در نظر گرفته است. دولت‌های هلند و ژاپن نیز پذیرفته‌اند که چین را تحریم کنند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.