گزارش جدیدی نشان میدهد که بزرگترین صرافی رمزارز جهان با وجود پایان دادن به فعالیتهای رسمی خود در روسیه، همچنان از طریق شرکتهای واسطهای به دور زدن تحریمهای این کشور کمک میکند. بایننس پس از حمله روسیه به اوکراین از فعالیتهای خود را در پیروی از تحریمهای غربی متوقف کرد.
با وجود توقف فعالیت رسمی این صرافی در روسیه، بایننس از طریق شرکتهای واسطهای و پلتفرم P2P به دور زدن تحریمها کمک میکند. مردم روسیه که در حال حاضر به دلیل تحریمهای اروپا و آمریکا به شبکه بانکی جهانی دسترسی ندارند، از رمزارزهای پایدار و کریپتو برای انتقال دارایی، تبدیل روبل و معاملات استفاده میکنند.
دردسر دیگر برای بزرگترین صرافی جهان
چانگ پنگ ژائو و صرافی تحت مدیریتش مدتی است که زیر ذرهبین رگولاتورهای آمریکایی قرار گرفتهاند. SEC و CFTC، رگولاتور بورس و اوراق بهادار و کالاهای ایالات متحده، هردو اتهاماتی از جمله پولشویی و کمک به دور زدن تحریمها را متوجه بایننس میدانند.
وزارت دادگستری آمریکا حالا در حال بررسی این شرکت و بنیانگذار مشهور آن است. شاخه آمریکایی این صرافی هم در پی اتهامات مشابه و کمک به روند پولشویی تقریبا دسترسی خود به سیستم بانکی آمریکا را از دست داد و حالا به دنبال جایگزین میگردد. این صرافی در حال حاضر تنها با استفاده از کریپتو فعالیت میکند.
وضعیت بایننس در کشورهای متحد آمریکا هم تعریف چندانی ندارد. اواسط ماه آگوست، چکاوت، یکی از ارائه دهندگان خدمات مالی انگلستان که بخش مهمی از بازار خود را مدیون تراکنشهای رمزارزی بایننس بود، با اشاره به اقدامات رگولاتوری به همکاری خود با این صرافی پایان داد. شرکت اروپایی دیگری هم به دلایل مشابه رابطه خود با بایننس را قطع کرده است.
از آنجایی که تحریمهای روسیه از اهمیت بالایی برای جامعه و رگولاتورهای غربی برخوردار است، انتظار میرود که یافتههای اخیر والاستریت ژورنال به فشار بیشتری رگولاتورهای غربی منجر شده و عرصه را برای فعالیت این صرافی تنگتر کند.
استفاده از پلتفرم همتا-به-همتا و شرکتهای واسطهای
گزارش والاستریت ژورنال میگوید با اینکه صرافی اصلی بایننس با بانکهای تحت تحریم روسیه ارتباط مستقیم ندارد اما پلتفرم همتا-به-همتا (P2P) بایننس تراکنشهایی از مبدا و به مقصد بانکهای روسی را پردازش میکند.
بررسی وبسایت این خدمت P2P بایننس نشان میدهد که کاربران روسی میتوانند از حداقل پنج بانک تحت تحریم این کشور برای پرداخت و دریافت دارایی خود استفاده کنند.
فروشندگان در این پلتفرم اطلاعات حساب بانکی خود را در اختیار خریدار گذاشته و در این بین بایننس هم رمزارز مورد نظر را تا تایید دریافت وجه نگهداری میکند. تنها در یک روز از ماه جولای، Rosbank روسیه با استفاده از این پلتفرم، تراکنش صدها معاملهگر روسی برای خرید یا فروش روبل در ازای تتر را به ارزش حدود یک میلیون دلار پردازش کرده است.
افزون بر این، شرکت اطلاعاتی CCData، میگوید با وجود ریزش اولیه معاملات روسیه در صرافی بایننس، در ماههای اخیر حجم این تراکنشها افزایش یافته است. بایننس تنها در ماه جولای ۸ میلیارد دلار معامله را که عمدتا روبل به تتر بودند، انجام داده است.
یکی از روشهایی که کاربران روسی از آن برای انتقال دارایی به بایننس استفاده میکنند، شرکت پرداختی به نام Advanced Cash است. این شرکت که در بلیز، کشور در آمریکای مرکزی، به ثبت رسیده امکان دسترسی به کاربران روسی اجازه میدهد تا از طریق سیستم مالی سنتی هم به کریپتو دسترسی پیدا کنند. این شرکت برای پرداخت روبل به کاربران، از حساب بانکی نمایندههای بومی در بانکهای روسیه استفاده میکند.
گزارشها نشان میدهد که کارکنان بایننس مدتها است درمورد همکاریهایی از این قبیل اظهار نگرانی کردهاند اما همکاری این دو شرکت که از سال ۲۰۱۹ آغاز شده همچنان ادامه دارد.
با این حال، شرکت Advanced Cash میگوید مقررات ضد پولشویی و مشتری خود را بشناس (KYC) را به طور جدی رعایت میکند و به گفته سخنگوی این شرکت، Advanced Cash از ماه مارس ۲۰۲۲ دیگر هیچ ارتباطی با بانکهای روسیه نداشته و از تاسیسات پردازش روبل خودش استفاده نکرده است.