سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع گفت: در ادامه نقشه فضایی کشور و در امتداد ماهوارهبرهای سیمرغ و ذوالجناح، ماهوارهبر سریر، یک تغییر لیگی در حوزه پرتاب ایجاد خواهد کرد و در 3 سال آینده، پرتابهای اولیه این ماهوارهبر آغاز میشود.
سیداحمد حسینیمونس؛ سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در یک برنامه تلویزیونی به مناسبت هفته صنعت دفاعی اظهار کرد: سازمان صنایع هوا و فضا، زاییده انقلاب اسلامی است و کاملاً برپایه توان بومی داخل کشور و زحمات دانشمندان گمنام پیشرفت کرده است.
حسینی مونس در ابتدا با اشاره به اهمیت حوزه هوا و فضا گفت: ما از زمین که حرکت کرده و از ارتفاع 80 تا 100 کیلومتری که عبور میکنیم دیگر جوی وجود ندارد و از ارتفاع 200 کیلومتری، مدارات فضایی تعریف میشوند و اگر شیای را در این ارتفاع با سرعت 7.5 کیلومتر بر ثانیه برسانید، این شی در مدار قرار میگیرد و تحت عنوان ماهواره یا فضاپیما انواع کاربردها را دارد.
وی ادامه داد: امروز زندگی بشر در ابعاد مختلف به فناوری فضایی گره خورده است. انواع کاربردهای سنجشی از تصاویر فضاپایه در حوزههای کشاورزی، مقابله با بلایای طبیعی، موضوعات هواشناسی و انواع استفادههای امنیتی و تجاری و علمی از این تصاویر میشود؛ همچنین در حوزههای مخابرات و فضاپایه مباحث مرتبط با ماهوارههای رادیو تلویزیونی یا اخیراً اینترنت فضاپایه و ارتباطات پهنباندی که توسعه پیدا میکند و منظومههای پرتعدادی که در حال توسعه هستند.
وی گفت: در حوزههای ناوبری مثل ماهوارهها یا منظومههای تعیین موقعیت به نوعی کل فرایند ناوبری در حوزههای مختلف به اینها وابسته بوده است، کاربردهای متنوعی دارد که لازمه آن دسترسی به فضا است و این دسترسی به فضا با ماهوارهبرها و محصولاتی است که در سازمان صنایع هوا و فضا کار میشود و این امکان را فراهم میکند که درواقع فضاپیما یا ماهواره را در مدار قرار بدهیم.
حسینی مونس با اشاره به کشورهایی که قادر به ساخت ماهواره یا ماهوارهبر هستند، تصریح کرد: نزدیک 100 کشور در دنیا ماهواره دارند که 60 کشور از آن، خودشان سازنده ماهواره هستند و مابقی به کشورهای صاحب فناوری سفارش میدهند و از این تعداد 10 کشور خودشان توان پرتاب دارند و مابقی به کشورهای صاحب فناوریِ پرتاب، سفارش داده و خدمات دریافت میکنند. ایران در سال 1387 با اولین پرتاب بومی توسط ماهوارهبر سفیر به عنوان نهمین کشور توانست به جرگه کشورهای با توانایی پرتاب ماهوارهبر بپیوندد.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح گفت: مجموعه وزارت دفاع، زنجیره کامل صنایع فضایی را در درون خود دارد و اگر بخواهیم به صورت کلی به این زنجیره کامل دفاعی بپردازیم شامل ماهواره و ایستگاههای زمینی است که قرار است با ماهواره ارتباط برقرار کنند، ماهوارهبر و پایگاههای پرتابی که ماهوارهبر از آن پایگاه بایستی پرتاب شود و همه این موضوعات در مجموعه وزارت دفاع توسعه داده شده و سازمان هوا و فضا به عنوان متولی ماهوارهبر و پایگاه پرتاب و شرکت صاایران که درحوزه ماهوارهها فعال هستند و توسعه ایستگاههای زمینی و حوزههای کاربردی و سازمان جغرافیایی در دستور کار است.
وی گفت: در حوزه پرتابگرهای فضایی، اولین ماهوارهبر ما سفیر است که 4 ماهواره را در طول سالهای مختلف توانست در مدار قرار بدهد. به خاطر اینکه ظرفیت حمل ماهوارهبر سفیر محدود بود و حداکثر توان حمل سفیر قراردادن 50 کیلوگرم ماهواره در ارتفاع 350 الی 450 کیلومتری بود و خیلی برای ماهوارههای عملیاتی مناسب نبود! لازم بود که توسعه پیدا کند که منجر به تعریف ماهوارهبرهای سیمرغ و ذوالجناح شد.
حسینی مونس با بیان اینکه شورایعالی فضایی مرجع بالادستی امور مربوط به فضا در کشور است، تصریح کرد: این شورا که ریاست آن با رئیس جمهور است در دولت سیزدهم احیا شده و تاکنون دو بار تشکیل شده است. این درحالی است که در دولت گذشته تشکیل جلسه نداده بود. برنامه 10 ساله دوم صنعت فضایی در این شورا تصویب و ابلاغ شده است. صنعت فضایی روی ریل خوبی است و به زودی نتایج خوبی را شاهد خواهیم بود.
وی ادامه داد: دبیری این شورا را رئیس سازمان فضایی ایران ذیل وزارت ارتباطات بر عهده دارد. همچنین متولی راهبری کلان برنامه فضایی نیز پژوهشکده فضایی وزارت ارتباطات است که درحوزه توسعه ماهوارهها کار میکند. شبکه دانشی کشور، دانشگاهها و شرکتهای خصوص نیز در حوزه ماهواره فعال هستند.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اظهار کرد: در نیروهای مسلح نیز شورای فضایی نیروهای مسلح را داریم که با ریاست رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را داریم که به صورت هماهنگ با شورایعالی فضایی کشور حرکت میکند. متولی حوزه پرتاب نیروهای مسلح و به صورت ویژه سازمان صنایع هوا و فضا و در بخشهایی نیز نیروی فضایی سپاه پاسداران است که تفکیک وظایف شفافی بین همه آنها صورت گرفته است و در قالب آن حرکت روبه جلویی اتفاق خواهد افتاد.
حسینی مونس ادامه داد: ما به زودی پرتابهای سیمرغ و ذوالجناح را خواهیم داشت. ما از گذشته هیچ ارتباطی با کشورهای صاحب فناوری نداشتیم و کاملاً بر پایه توان داخلی پیش میرویم. بسیاری از آزمایشگاههای که کشورهای صاحب فناوری دارند را نداریم و به همین دلیل بسیاری از عدم قطعیتها در پروازها مشخص میشود.
وی اضافه کرد: در ادامه نقشه فضایی کشور و در امتداد ماهوارهبرهای سیمرغ و ذوالجناح، ماهوارهبر سریر را خواهیم داشت که این ماهوارهبر یک تغییر لیگی در حوزه پرتاب ایجاد خواهد کرد و ما را به تراز ماهوارهبرهای روز دنیا، ماهوارهبرهای متوسط و سنگین که پرتابهای عملیاتی مهم دنیا را انجام میدهند، میرساند. این ماهوارهبر هم در حوزه ارتقای فناوری و هم در حوزه کاهش هزینههای پرتاب مؤثر است.
حسینی مونس درباره ماهوارهبر سریر گفت: مصوبه بالادستی آن ابلاغ و با سازمان فضایی هماهنگ هستیم. انشالله در 2 الی 3 سال آینده، پرتابهای اولیه این ماهوارهبر آغاز خواهد شد. مراحل طراحی اولیه این ماهوارهبر تمام شده و نمونههای تحقیقاتی آن درحال ساخت است.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بیان کرد: هیچ ماهوارهبر دیگری به جز سریر قادر به قرار گرفتن در مدار 36 هزار کیلومتری نیست و جزو ماهوارههای مخابراتی و رادیو تلویزیونی قرار میگیرد که انشاالله با پرتابگر بومی خودمان پرتاب شوند. ماهوارههای دقیق سنجشی که وزنهای بالای 200 تا 250 کیلوگرمی دارند و میخواهند در ارتفاعات بالا و مدارات خورشید آهنگ قرار بگیرند، مستلزم استفاده از ماهوارهبر سریر است.
حسینی مونس با بیان اینکه در کنار ماهوارهبر سریر، بلوک انتقال مداری را کار میکنیم، تصریح کرد: بلوک انتقال مداری با سوخت جامد در وزارت ارتباطات و سوخت مایع هم در سازمان صنایع هوا و فضا کار میشود . حوزه هوا و فضا پیچیدگیهای خاص خودش را دارد. ماهوارهبر که وظایفش به اتمام میرسد تازه کارهای بلوک انتقال مداری و ماهوارهها آغاز میشود.