امنیت

فناوری اطلاعات

August 28, 2023
9:44 دوشنبه، 6ام شهریورماه 1402
کد خبر: 149050

از کار افتادن چند رصدخانه به دلیل حمله سایبری

یک حمله سایبری عجیب و غریب و در عین حال بزرگ، تلسکوپ‌های رصدخانه‌ها در هاوایی و شیلی را از کار انداخته و کار پژوهشگران دنیای نجوم را متوقف کرده است.
 
به گزارش ساینس، یک حمله سایبری بزرگ، اتصال از راه دور را به تلسکوپ‌های فضایی برجسته بنیاد ملی علوم(NSF) در سراسر جهان قطع کرده است.
 
۱۰ تلسکوپ در حال حاضر بیش از دو هفته است که تحت تاثیر قرار گرفته‌اند و نیروهای عملیاتی در محل تنها توانسته‌اند برخی از این تلسکوپ‌ها را عملیاتی نگه دارند، البته در حال حاضر کارایی کمتری دارند.
 
این اختلالات و از کار افتادن‌ها موجب هرج و مرج در حوزه نجوم می‌شود و بسیاری از فرصت‌های ضروری برای رصدهای فضایی از دست می‌روند.
 
این اتفاق برای پژوهشگرانی که برای پژوهش‌های خود به تلسکوپ‌ها تکیه دارند، بسیار ناامیدکننده است، اما کارشناسان هنوز در مورد علت هدف قرار گرفتن تلسکوپ‌ها گنگ هستند.
 
مرکز هماهنگی NSF برای نجوم زمینی(NOIRLab) در یک به‌روزرسانی مطبوعاتی توضیح داد: ما به تلاش‌های خود برای بررسی و حل و فصل حادثه امنیت سایبری که در تاریخ ۱ اوت رخ داده است، ادامه می‌دهیم. این حادثه منجر به خاموش شدن موقت تلسکوپ‌های جمینی جنوبی و شمالی و همچنین برخی از تلسکوپ‌های کوچکتر در Cerro Tololo در شیلی شد.
 
در ادامه‌ این بیانیه آمده است: تلسکوپ‌های کیت پیک(Kitt Peak) در آریزونا تحت تأثیر قرار نگرفته‌اند. وب‌سایت Gemini.edu نیز در حال حاضر آفلاین است. کارکنان ما با کارشناسان امنیت سایبری همکاری می‌کنند تا همه تلسکوپ‌های آسیب‌دیده و وب‌سایت ما را در اسرع وقت آنلاین کنند و از پیشرفت‌های تاکنون محقق ‌شده دلگرم شده‌اند.
 
حمله سایبری و ایجاد هرج و مرج
با توجه به این تعطیلی ادامه‌دار، گروه‌های تحقیقاتی برای یافتن جایگزین‌هایی با هم همکاری می‌کنند، زیرا پنجره‌های مهم رصدی، دست نیافتنی می‌شوند.
 
ساینس توضیح می‌دهد از آنجایی که کنترل از راه دور بسیاری از تلسکوپ‌ها دیگر در دسترس نیست، برخی از گروه‌ها ممکن است اکنون مجبور شوند دانشجویان فارغ‌التحصیل را به مکان‌هایی در شیلی بفرستند تا کارکنان خسته در محل را که دو هفته گذشته را مستقیماً با ابزارها کار کرده‌اند، فراغت بخشند.
 
گاوتام نارایان، ستاره‌شناس دانشگاه ایلینوی اوربانا-شمپین که گروهش در تلاش است تا شانس خود را برای رصد ابرنواخترهای جدید با استفاده از یکی از تلسکوپ‌های آسیب دیده مستقر در شیلی حفظ کند، توضیح داد: ما همه با هم هستیم. جامعه نجوم عزم سختی دارد که با وجود این شرایط دشوار به کار ادامه دهد.
 
مرکز هماهنگی بنیاد ملی علوم برای نجوم زمینی(NOIRLab) در تاریخ اول اوت ۲۰۲۳ اعلام کرد که تلسکوپ Gemini North در هاوایی مورد اصابت یک حمله سایبری قرار گرفته است. این مرکز در واکنش به این حادثه، عملیات رصدخانه بین‌المللی جمینی، محل تلسکوپ هیلو و دوقلوی آن، جمینی جنوبی واقع در کوه سرو پاچون در شیلی را تعطیل کرد. خوشبختانه، دومی قبل از از این حمله برای یک قطع برنامه‌ریزی شده آفلاین شده بود.
 
مرکز هماهنگی بنیاد ملی علوم برای نجوم زمینی همچنین شبکه رایانه‌ای خود را از شبکه رصدخانه‌های مقیاس متوسط(MSO) در Cerro Tololo و Cerro Pachón در شیلی قطع کرده است. این امر رصد از راه دور را در تلسکوپ‌های مختلف از جمله تلسکوپ‌های ۴ متری ویکتور ام. بلانکو و SOAR غیرممکن کرده است. در نتیجه، NOIRLab رصدهای ۸ تلسکوپ دیگر وابسته در شیلی را متوقف کرده است.
 
انگیزه ناشناخته مهاجمان
مرکز هماهنگی بنیاد ملی علوم برای نجوم زمینی هیچ اطلاعات بیشتری در مورد این حادثه حتی برای کارکنان خود منتشر نکرده است. کارشناسان امنیت سایبری متحیر هستند که چرا مهاجمان، Gemini North را هدف قرار داده‌اند.
 
فون ولش، سرپرست بازنشسته مرکز عالی امنیت سایبری NSF می‌گوید مهاجم ممکن است حتی متوجه نباشد که به یک رصدخانه حمله کرده است.
 
اخترشناسان با وجود فقدان اطلاعات در مورد نحوه به خطر افتادن سیستم‌های Gemini North و NOIRLab، انگیزه دارند تا اقدامات امنیت سایبری را برای ایمن کردن امکانات خود تقویت کنند.
 
گاوتام نارایان به تمام جامعه نجومی پیشنهاد کرد در نحوه مدیریت هویت و دسترسی به نرم‌افزارها تجدید نظر کنند و آسیب‌هایی را که چیزی به سادگی گم شدن رمز عبور می‌تواند ایجاد کند، در نظر بگیرند.
 
پاتریک لین، سرپرست امنیت سایبری NSF در دانشگاه ایالتی پلی تکنیک کالیفرنیا می‌گوید: اگر فراموش کنید حتی یک در یا پنجره را قفل کنید، قوی‌ترین و غیرقابل نفوذترین قلعه جهان را نیز بسازید، کمکی نمی‌کند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.