اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

September 3, 2023
15:47 یکشنبه، 12ام شهریورماه 1402
کد خبر: 149341

ناسا محل سقوط ماه‌نشین لونا ۲۵ روسیه را پیدا کرد

فضاپیمای لونا ۲۵ روسیه درحالی‌که درتلاش برای فرود نرم در نزدیکی قطب جنوب ماه بود، سقوط کرد و دهانه‌ای تقریبا ۱۰ متری را روی سطح قمری به‌وجود آورد.

به‌نظر می‌آید که آرامگاه نهایی ماه‌نشین شکست‌خورده‌ی لونا ۲۵ روسیه پیدا شده است. این فضاپیما که اولین کاوشگر قمری روسیه در ۴۷ سال گذشته بود، ۲۹ مرداد درجریان تلاش برای فرود در قطب جنوب ماه، روی سطح قمری سقوط کرد. اکنون به‌گفته‌ی مقام‌های ناسا، این سقوط دهانه‌ای را روی ماه به‌وجود آورده و مدارگرد شناسایی ماه (LRO) آن را پیدا کرده است.

اپراتورهای مدارگرد شناسایی ماه با استفاده از محل برخورد تخمینی ارائه‌شده از سوی روسکاسموس، آژانس فضایی روسیه به‌دنبال یافتن آرامگاه لونا ۲۵ رفتند. تیم مدارگرد با استفاده از دوربین این فضاپیما، از منطقه عکس‌برداری و سپس عکس‌های جدید را با آخرین عکس‌های گرفته‌شده از همان مکان در ژوئن ۲۰۲۰ مقایسه کرد. درنهایت معلوم شد که دهانه‌ای روشن و جدید روی سطح ماه ظاهر شده است.

دهانه احتمالا ایجادشده دراثر سقوط لونا ۲۵ روی ماه

مقایسه تصاویر گرفته‌شده از محل سقوط لونا ۲۵ در ۲۴ اوت ۲۰۲۳ و ۲۷ ژوئن ۲۰۲۰. دهانه جدید در مرکز عکس به چشم می‌خورد.

مقام‌های ناسا ۹ شهریور در بیانیه‌ای گفتند: «از آنجایی که دهانه‌ی جدید نزدیک به نقطه‌ی برخورد تخمینی لونا ۲۵ است، تیم مدارگرد شناسایی ماه بدین نتیجه رسیده که آن دهانه نه دراثر برخورد جسمی طبیعی، بلکه سقوط فضاپیمای روسیه ایجاد شده است.» این دهانه تقریبا ۱۰ متر قطر دارد و درحدود عرض ۵۸ درجه‌ی جنوبی، در لبه‌ی داخلی دهانه‌ی پونتکولنت به چشم می‌خورد. محل برخورد از مکان برنامه‌ریزی‌شده برای فرود لونا ۲۵ در عرض ۶۹٫۵ درجه جنوبی، تقریبا ۴۰۰ کیلومتر فاصله دارد.

لونا ۲۵ در ۲۱ مرداد پرتاب شد و اولین ماموریت روسیه به ماه از سال ۱۹۷۶ محسوب می‌شد. نام ماموریت جدید تلاشی برای یادآوری آن روزهای پرافتخار گذشته بود؛ وقتی که روسیه به‌عنوان اتحاد جماهیر شوروی فضاپیماهای متعددی را در قالب برنامه لونا به ماه ارسال می‌کرد. این کشور در آخرین ماموریت موفق به نام لونا ۲۴، نمونه‌های سنگ و خاک ماه را با موفقیت به زمین آورد.

نیم‌قرن بعد، لونا ۲۵ قصد داشت به اولین کاوشگری تبدیل شود که در نزدیکی قطب جنوب ماه به‌طور نرم فرود می‌آید. گمان می‌رود این منطقه سرشار از آب یخ‌زده‌ای است که به‌طور بالقوه می‌تواند از حضور پایدار انسان روی ماه پشتیبانی کند. اما شکست روس‌ها، فرصت را برای فضاپیمای هندی چاندرایان ۳ فراهم کرد تا دو روز بعد عنوان اولین فاتح منطقه قطب جنوبی ماه را از آن خود کند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.