ابزارهای هوش مصنوعی نهتنها میتوانند سرعت شما را در کدنویسی بهبود ببخشند؛ بلکه کیفیت و امنیت کدها را نیز افزایش میدهند.
پیشرفت چشمگیر ابزارهای مبتنی بر AI در طی ماههای اخیر، موجب شده است تا شاهد ظهور سرویسهای متنوع در زمینههای مختلفی باشیم که میتوانند به کاربران در انجام سریعتر و بهینهتر امور کمک نمایند. برنامهنویسی نیز یکی از همین حوزهها بهشمار میرود و گزینههای گوناگونی برای کمک به توسعهدهندگان در دسترس قرار دارند. در ادامه به معرفی بهترین ابزارهای هوش مصنوعی برای برنامه نویس ها و معرفی مزایای آنها، پرداخته خواهد شد.
هوش مصنوعی برای برنامه نویس ها چه کاربردی دارد؟
ابزارهای هوش مصنوعی برای برنامه نویس ها به منظور نوشتن سریعتر و دقیقتر کدها پدید آمدهاند. چنین سرویسهایی معمولاً میتوانند براساس دستورات ورودی، کدهای خروجی را در اختیار کاربر قرار دهند یا به شکل همزمان، اقدام به تکمیل کردن کدهای نوشته شده توسط توسعهدهندگان نمایند. بسیاری از آنها، با ادیتورها و محیطهای توسعه محبوب مثل ویژوال استودیو، تعامل دارند و قادر به تشخیص اشتباهات، باگها و حتی آسیبپذیریهای امنیتی در موارد خاص هستند.
مشخصاً با توجه به ویژگیهای گفته شده، مهمترین مزیت استفاده از هوش مصنوعی برای برنامه نویس ها، داشتن وقت آزاد بیشتر خواهد بود. همچنین با افزایش دقت و نیاز کمتر به رفع ایرادات کدها، میتوانید بهرهوری خود را افزایش داده و زمان بیشتری را به توسعه محصولات جدید یا انجام امور دیگر، اختصاص دهید. شایان ذکر است که اگر درحال کار با زبانی هستید که تسلط بالایی به آن ندارید، سرویسهای مذکور میتوانند راهنمای فوقالعادهای نیز باشند.
پیش از انتخاب یک ابزار بهتر است به قابلیتها و امکانات تخصصی آن دقت داشته باشید. برای مثال، برخی از آنها در زمینه یافتن ایرادات و بررسی کدها، تبحر دارند؛ درحالی که بعضی دیگر، میتوانند به منظور نوشتن خودکار کد نیز مورد استفاده قرار بگیرند. همچنین توصیه میشود از تعامل سرویس مورد نظر با محیط توسعه دلخواه خود، اطمینان کسب کنید. ناگفته نماند که هر ابزار، در نگارش کدهای زبان خاصی، تخصص دارد؛ در نتیجه پیش از انتخاب، حتماً این موضوع را در نظر بگیرید.
۱. سرویس گیتهاب کوپایلوت (GitHub Copilot)
یکی از بهترین ابزارهای هوش مصنوعی برای برنامه نویس ها، GitHub Copilot است که به منظور نوشتن بهینهتر کدهای باکیفیت کاربرد دارد. این سرویس از مدل زبانی OpenAI Codex بهره میگیرد که میتواند منابع مورد نیاز را از طیف وسیعی کدهای در دسترس، فراخوان کند. از جمله قابلیتهای آن میتوان به نوشتن چندین خط کد، کامل کردن توابع، بررسی و نظر دادن درباره کدها، کمک به رفع باگها و مشخص کردن ایرادات امنیتی اشاره کرد.
سرویس گیتهاب کوپایلوت از اغلب محیطهای توسعه محبوب پشتیبانی به عمل میآورد و دارای افزونه اختصاصی برای برخی از آنها مثل ویژوال استودیو و JetBrains است. کاربر میتواند به چندین پیشنهاد ارائه شده از سوی AI برای تکمیل هر بخش دسترسی داشته باشد و گزینه دلخواه خود را انتخاب نماید. شایان ذکر است که به منظور استفاده از این ابزار، باید وارد حساب کاربری گیتهاب خود شده باشید. استفاده از آن برای توسعهدهندگان فردی، رایگان است؛ اما طرحهای پولی نیز درنظر گرفته شده است.
۲. سرویس آمازون CodeWhisperer
ابزار CodeWhisperer شرکت آمازون قادر به نوشتن و تکمیل همزمان کدها است و به لطف بهرهگیری از یادگیری ماشینی، دقت بالایی در انجام امور از خود نشان میدهد. ابزار گفته شده برمبنای حجم وسیعی از کدهای متنباز، تمرین یافته است و میتواند سادهترین امور تا پیچیدهترین توابع را براساس دستورات ورودی و کدهای نوشته شده از قبل، تکمیل کند. همچنین از انواع محیطهای توسعه مثل ویژوال استودیو، JetBrains و AWS Cloud9 پشتیبانی میکند. اشخاص میتوانند به رایگان از این سرویس استفاده نمایند؛ اما دسترسی به سطوح بالاتر و امکانات بیشتر، نیازمند پرداخت حق اشتراک است.
۳. ChatGPT – هوش مصنوعی برای برنامه نویس ها
سرویس ChatGPT قابلیتهای متنوعی را درون خود جای داده است و میتوان از آن به منظور انجام امور گوناگون از جمله بهینهسازی کدها استفاده نمود. کاربر میتواند سوالات خود را از این AI بپرسد و ایدههای متنوعی را دریافت نماید. نهتنها میتوان از سرویس مذکور برای یافتن ایرادات کدها استفاده کرد؛ بلکه قادر به برنامهریزی برای کل مسیر توسعه یک محصول نیز خواهد بود. مدل زبانی GPT-4 در مقایسه با نسل قبلی خود، میتواند دستورات پیچیدهتری را تشخیص دهد و مسائل دشوارتری را حل نماید.
ابزار ChatGPT از انعطافپذیری بالایی برخوردار است و امکان بررسی کدها به زبانهای مختلف و یافتن اشکالات آنها را دارد. البته قابل پیشبینی است که سرویسهای تخصصی در برنامهنویسی و بهبود کدها، میتوانند عملکرد بهتری از خود نشان دهند. همچنین برخی از کاربران پیرامون دریافت پاسخهای مشابه در شرایط مختلف یا محدودیت در طول مکالمه و فراموش کردن سوالات و پاسخهای قبلی توسط AI گلهمند هستند.
۴. هوش مصنوعی CodeT5 برای برنامه نویس ها
سرویس CodeT5 دارای مدل اینکودر و دیکودر داخلی است که امکان ترجمه زبانهای گفتاری به کد و بالعکس را امکانپذیر میکند. در نتیجه کاربر نه تنها میتواند به آن دستور دهد تا یک کد را بنویسید؛ بلکه از آن بخواهد عملکرد بخشی از یک کد را توضیح دهد. بدیهی است که چنین ویژگی، کاربرد زیادی برای برنامهنویسان درحال یادگیری خواهد داشت و میتواند به آموزش در حین کدنویسی، کمک شایانی نماید.
دانشمندان داده هنگام توسعه CodeT5 تمرکز ویژهای روی محدودیتهای سرویسهای مشابه داشتهاند و تلاش کردهاند تا آنها را در محصول خود از بین ببرند. خلاصه کردن کدها، نوشتن خودکار، ترجمه و اصلاح کدها از جمله ویژگیهایی است که کاربران به کمک ابزار مذکور به آنها دسترسی خواهند داشت. خوشبختانه این محصول به شکل رایگان و متنباز در اختیار علاقهمندان قرار دارد و نیازی به پرداخت هزینه برای بهرهگیری از امکانات آن نیست.
۵. سرویس Codiga
اگر تمرکز ویژهای روی کیفیت و امنیت کدهای خود دارید، ابزار هوش مصنوعی Codiga برای برنامه نویس ها، میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. این سرویس بیشتر روی بررسی کدها تاکید دارد و قابلیتهای کمتری در مقایسه با رقبا در زمینه نوشتن یا تکمیل کدها، ارائه میکند. اگرچه با استفاده از آن، میتوان قطعاتی از کدها را نوشت؛ اما نمیتواند چندین خط کامل را به تنهایی، ایجاد نماید. رفع خودکار ایرادات یافت شده، از دیگر ویژگیهای مهم آن محسوب میشود. نسخه پایه به شکل رایگان توسط علاقهمندان قابل استفاده است.
کاربران قادر هستند تا دستورات خاصی را برای هوش مصنوعی Codiga تعریف کنند تا در هنگام بررسی کدها، آنها را درنظر بگیرند و از یافتن ایرادات تکراری یا غیرضروری، جلوگیری به عمل آورند. شخصیسازیهای صورت گرفته با سایر اعضای تیم هم قابل اشتراک است تا تمامی افراد از استاندارد یکسانی، بهرهمند شوند. متاسفانه سرویس مذکور از محیطهای توسعه محدودی پشتیبانی میکند؛ اگرچه موارد محبوبی مثل ویژوال استودیو، JetBrains، گیتهاب و گیتلب در لیست دیده میشوند. همچنین برخی از افراد نسبت به عملکرد آن در زبان PHP شکایت داشتهاند.
۶. سرویس OpenAI Codex
ChatGPT تنها محصول شرکت OpenAI در این لیست نیست و گزینه دیگری تحت عنوان OpenAI Codex هم در اختیار توسعهدهندگان قرار دارد. این ابزار توانسته است قابلیتهای پردازش زبان در کنار میلیونها خط کد را با هم ترکیب کند تا بتواند دستورات کاربران را به کد تبدیل نماید. با این حال توصیه نمیشود از آن برای نوشتن کدهای طولانی استفاده کرد؛ بلکه راهحل مناسبی برای نوشتن سریع و بیدردسر قطعههای کوتاه از کد بهشمار میرود. خوشبختانه استفاده از آن، هزینهای در پی نخواهد داشت.
استفاده از Codex نسبتاً سریع و آسان است؛ زیرا نیازی به وارد کردن کدهای آماده و آشنایی آن با محصول یا پروژه وجود ندارد. از معایب آن میتوان به زبانهای مورد پشتیبانی محدود اشاره کرد که شامل پایتون، جاوا اسکریپت، Go، پرل، PHP، روبی، سوئیفت، تایپ اسکریپت و Shell میشود. البته بهترین عملکرد در زبان پایتون به چشم میخورد و ممکن است در سایر زبانها با خطایی مواجه شوید. همچنین کدکس یک ابزار مولد است؛ در نتیجه امکانات چندانی در زمینه بررسی کدها و ارائه پیشنهادات به منظور بهبود آنها درون خود ندارد.
۷. هوش مصنوعی PolyCoder برای برنامه نویس ها
PolyCoder به عنوان یک سرویس متنباز و به عنوان رقیب اصلی برای OpenAI Codex شناخته میشود که شیوهای متفاوت در مقایسه با رقبای خود را در پیش گرفته است. استفاده از ابزار گفته شده، نهتنها برای تمامی کاربران رایگان است؛ بلکه آنها میتوانند به دادههای مورد استفاده برای تمرین دادن AI نیز دسترسی داشته باشند. به همین دلیل مشارکتکنندگان قادر خواهند بود دادههای جدیدی را برای بهبود عملکرد سرویس به آن اضافه نمایند.
محققان دانشگاه Carnegie Mellon سرویس مذکور را براساس مدل زبانی GPT-2 شرکت OpenAI توسعه دادهاند و ادعا دارند که محصول آنها در نوشتن کدهای زبان C عملکرد بهتری در مقایسه با سایر ابزارها از خود نشان میدهد. البته ۱۱ زبان برنامهنویسی دیگر نیز توسط آن مورد پشتیبانی قرار میگیرد.
۸. Tabnine؛ هوش مصنوعی برای برنامه نویس ها
یکی دیگر از بهترین ابزارهای هوش مصنوعی برای برنامه نویس ها، سرویس Tabnine است که میتواند به عنوان یک دستیار مجازی به تکمیل کدها و افزایش سرعت توسعهدهندگان در پیشبرد پروژهها، کمک نماید. این ابزار قادر به تشخیص خودکار ادامه کدها و ارائه پیشنهادات براساس کدهای قبلی است و حتی امکان نوشتن کدهای کامل را نیز دارد. البته پیشنهادات ارائه شده همیشه مطابق با هدف برنامهنویس نخواهد بود؛ اما کاربر میتواند به راحتی آن را رد کرده تا پیشنهاد دیگری را از سوی AI دریافت کند. استفاده از ویژگیهای پایه ابزار مذکور برای اشخاص رایگان است؛ اما طرحهای پولی برای دسترسی به قابلیتهای پیشرفتهتر یا استفادههای سازمانی هم درنظر گرفته شدهاند.
یکی از مزیتهای مهم Tabnine، یادگیری در طول زمان است؛ بهطوری که پس از مدتی، قادر خواهد بود الگوهای مورد استفاده توسط کاربر را فرا بگیرد تا نتایج دقیقتری را در اختیار وی قرار دهد. میزبانی انعطافپذیر آن نیز موجب شده است تا دسترسی به این سرویس از طریق رایانه، سرورهای ابری و سایر محیطهای توسعه امکانپذیر باشد؛ اگرچه پروتکلهای امنیتی مورد استفاده نیز در این میان، نقش مهمی ایفا میکنند. ناگفته نماند که به گزارش برخی از کاربران، Tabnine ممکن است میزان زیادی از حافظه رم را در مقایسه با گزینههای مشابه اشغال کند؛ اما این مقدار معمولاً بیشتر از ۱ گیگابایت نخواهد بود.
۹. سرویس Snyk Code
ابزار هوش مصنوعی Snyk برای برنامه نویس ها، توسط شرکتی ساخته شده است که تمرکز ویژهای روی بهبود امنیت برنامهها دارد؛ در نتیجه همانطور که انتظار میرود، میتواند به رفع ایرادات امنیتی کدها در زبانهای برنامهنویسی مختلف، کمک کند. البته برخلاف رقبا، خبری از نوشتن خودکار کد یا انجام امور به شکل اتوماتیک وجود ندارد؛ اما ارزیابی همزمان سطح امنیت کدها توسط آن صورت میگیرد. تشخیص سریع و لحظهای مشکلات، مزیت اصلی سرویس گفته شده است که نیاز به ارزیابیهای ثانویه و زمانبر آتی را کمرنگتر میکند.
استفاده از Snyk Code بسیار آسان است و کاربران میتوانند با صرف زمان کوتاهی، با اغلب قابلیتهای آن آشنا شوند. همچنین افزونههای جانبی برای محیطهای توسعه محبوب از جمله JetBrains، ویژوال استودیو و Eclipse نیز در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد تا دسترسی آسانتری به ویژگیهای مبتنی بر AI داشته باشند. با این حال، توصیه میشود از سایر گزینهها، مخصوصاً ابزارهای مولد نیز در کنار این سرویس استفاده نمایید، تا تجربه بهتری را هنگام نوشتن کدها داشته باشید. ناگفته نماند که هنگام نگارش این متن، تنها ۱۰ زبان مورد پشتیبانی قرار میگیرند که شامل عناوین مشهور مثل C، جاوا، جاوا اسکریپت، PHP، پایتون، روبی و تایپ اسکریپت میشود و خبری از زبانهای کمتر شناخته شده در لیست پشتیبانی نیست.
۱۰. سرویس Replit Ghostwriter
اگر علاقه دارید خودتان یا تیم تحت هدایت شما، زمان بیشتری را به انجام امور خلاقانه بپردازند، میتوانید وظایف کدنویسی را تاحدودی به ابزار Replit Ghostwriter بسپارید. این چتبات قادر به نوشتن کدها است و میتواند دستورات زبانی را به کد تبدیل نماید یا عملکرد و هدف کدها را تشریح کند. همچنین به مرور زمان قادر است تا با پروژه و نیازهای کاربر بیشتر آشنا شود تا نتایج دقیقتر و بهتری را ارائه نماید. استفاده از آن رایگان نیست و کاربران Replit باید مبلغ ۱۰ دلار به صورت ماهانه، در کنار حق اشتراک پایه خود برای بهرهمندی از این قابلیت، پرداخت نمایند.
هم اکنون Replit Ghostwriter از ۱۶ زبان برنامهنویسی مانند جاوا اسکریپت، پایتون، C، جاوا، CSS، HTML، روبی، PHP، راست و… پشتیبانی میکند و احتمالاً در آینده، موارد بیشتری هم به آنها افزوده خواهد شد. مدت زمان میانگین ارائه پاسخ توسط ابزار گفته شده، حدود ۵۰۰ میلی ثانیه است که در مقایسه با گزینههای دیگر، نسبتاً سریع و قابل قبول محسوب میشود. یکی از قابلیتهای منحصربهفرد آن، تبدیل صوت به کد است که در شرایط خاصی، میتواند بسیار کاربردی واقع شود. طبق گفتههای کاربران، دقیقترین عملکرد در زبانهای پایتون و جاوا اسکریپت به چشم میخورد و متاسفانه تنها امکان استفاده از آن در محیط توسعه Replit وجود دارد؛ در نتیجه خبری از افزونه اختصاصی برای ویژوال استودیو، Xcode یا سایر محیطهای توسعه نیست.
۱۱. سرویسهای Codey و Studio Bot گوگل
اگرچه گوگل در مقایسه را رقبا، نسبتاً دیرتر اقدام به ارائه عمومی ابزارهای هوش مصنوعی برای برنامه نویس ها کرد؛ اما با دست پر وارد میدان شد و دو سرویس Codey و Studio Bot را در اختیار علاقهمندان قرار داده است. علاقهمندان میتوانند از Codey به عنوان یک دستیار هوشمند مجازی در محیط Colab گوگل استفاده نمایند که امکانات و قابلیتهای نسبتاً مشابه با Copilot X گیتهاب را ارائه میکند؛ از میان آنها میتوان به نمایش پیشنهادات برای تکمیل کدها، نوشتن خودکار کد، دیباگ کردن و رفع ایرادات اشاره نمود. البته فعلاً کاربران تمامی کشورها امکان دسترسی به سرویس مذکور را ندارند و شاید نیاز به استفاده از ابزارهای خاص برای بهرهمندی از آن، داشته باشید.
ابزار Codey براساس مدل زبانی Palm 2 گوگل توسعه یافته است و فعلاً تنها از زبان برنامهنویسی پایتون، پشتیبانی به عمل میآورد. برای استفاده از آن تنها کافی است تا وارد محیط Colab گوگل شوید و پس از ایجاد یک فایل جدید، به دنبال کلید Generate در گوشه بالایی صفحه بگردید. اگر کلید مذکور را پیدا نکردید، احتمالاً این سرویس هنوز برای شما فعال نشده است. استفاده از این ابزار برای علاقهمندان رایگان است؛ اما کاربران پولی سرویس Colab گوگل زودتر از بقیه به آن دسترسی خواهند داشت.
Studio Bot ابزار دیگر معرفی شده از سوی گوگل است که میتواند به برنامهنویسان اپلیکیشنهای اندرویدی کمک کند. امکان استفاده از آن در محیط توسعه اندروید استودیو فراهم شده است؛ اما فعلاً در حالت آزمایشی قرار دارد و کاربران تمامی کشورها نمیتوانند به آن دسترسی داشته باشند. از جمله قابلیتهای کنونی آن میتوان به تولید کد و بهروزرسانی API اشاره کرد؛ ولی گوگل وعده داده است که ویژگیهای جدید و پیشرفتهتری به زودی اضافه خواهند شد.
۱۲. گوگل بارد – ابزار هوش مصنوعی برای برنامه نویس ها
سرویس بارد (Bard) پاسخ دیرهنگام گوگل به ChatGPT و بینگ مایکروسافت بود که هنوز نتوانسته است جایگاه مناسبی را در میان کاربران بدست آورد. با این حال ابزار چندکاره گوگل، عملکرد قابل قبولی در کدنویسی از خود نشان داده است و آپدیتهای جدیدتر آن نیز توانستهاند ویژگیهای مرتبط را بهبود ببخشند. درحال حاضر بارد بیش از ۲۰ زبان برنامهنویسی را مورد پشتیبانی قرار میدهد که از مهمترین آنها میتوان به C، پایتون و جاوا اسکریپت اشاره کرد.
کاربران میتوانند از بارد به منظور ترجمه کدها از یک زبان به زبان دیگر هم کمک بگیرند و ویژگی خاصی، امکان اجرای کدها در پسزمینه به شکل همزمان و نمایش خروجی دقیق آنها را ممکن ساخته است. طبق گفته گوگل، این قابلیت جدید توانسته است عملکرد بارد را در دستورات پردازشی، حدود ۳۰ درصد ارتقاء دهد. همچنین در صورت علاقه، امکان ارسال کدها به شکل مستقیم به محیط Colab گوگل نیز وجود خواهد داشت تا جنبههای دیگر را مورد ارزیابی قرار دهید. البته متاسفانه، فعلاً امکان استفاده از چتبات گوگل برای کاربران تمامی کشورها، وجود ندارد.