5G, 6G, vRAN, OpenRAN

اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

September 16, 2023
10:43 شنبه، 25ام شهریورماه 1402
کد خبر: 149661

از نسل‌های جدید وای فای چه می‌دانید؟

نسل ششم وای فای از جمله تکنولوژی‌های جدید در حوزه اینترنت است که در یک تعریف ساده می‌تواند اتصال و انتقال داده به طور همزمان بین چندین دستگاه را فراهم کند و این کار سبب افزایش سرعت و کیفیت همه کاربران در محیطی یکسان خواهد شد.
 
به گزارش ایسنا، زمانی دسترسی به اینترنت خانگی به‌شدت وابسته به اتصال‌های سیمی بود و تنها یک رایانه می‌توانست در یک زمان آنلاین شود یا تنها دانلود یک ترک Mp۳ یک ساعت به طول می‌انجامید و بقیه نمی‌توانستند هم‌زمان از خط تلفن هم استفاده کنند. وای‌فای ۶ «Wi-Fi ۶» نسل بعدی تکنولوژی Wi-Fi‌ است که همچنان همان کار قبلی یعنی اتصال دستگاه‌های مختلف به اینترنت را انجام می‌دهد اما تفاوت آن اضافه شدن فناوری‌های جدید برای اتصال سریع‌تر، بهینه‌تر و با کارآیی بیشتر است. توسعه این فناوری که هم‌زمان با ۵G‌ شکل گرفته است، باعث گسترش سنسورهای اینترنت اشیاء و همچنین تجربه‌های بیشتر در زمینه واقعیت افزوده می‌شود.
 
یکی از مهم‌ترین تغییرات وای‌فای ۶ سیستم نام‌گذاری جدید است؛ استفاده از یک توالی ساده از اعداد، ردیابی استانداردها و اطمینان از تنظیمات سازگار را امکان‌پذیر می‌سازد و عبارت تخصصی‌تر برای وای‌فای ۶، ۸۰۲.۱۱ ax است.
 
سرعت وای ‌فای ۶ چقدر است؟
 
پاسخ  سریع این سوال می‌شود ۹.۶ گیگابیت بر ثانیه (۹.۶)  Gbps در حالی که در وای‌فای ۵ این عدد روی ۳.۵ گیگابیت بر ثانیه (۳.۵)Gbps بود. اما این جواب کامل نیست و این اعداد روی کاغذ و در حالت آزمایشگاهی به دست آمده‌اند، اما در عمل هم وای‌فای ۶ سرعت بسیار بیشتری نسبت به نسل قبلی خود دارد، چرا که در وای‌فای ۶ لازم نیست تمام این سرعت از یک دستگاه عبور کند و می‌توان آن را در کل شبکه تقسیم کرد و این یعنی سرعت بالقوه بیشتری برای تمامی دستگاه‌ها فراهم می‌شود؛ درواقع این را هم باید گفت که اهمیت وای‌فای ۶ فقط در افزایش سرعت یک دستگاه نیست، بلکه همه چیز درباره بهبود سرعت و کیفیت اتصال به شبکه برای چندین دستگاه همزمان متصل است.  
 
مهم ترین ویژگی های وای فای ۶
 
سیگنال قدرتمندتر: گوشی‌های هوشمند مجهز به فناوری WiFi ۶ می‌توانند سیگنال‌هایی با ۶ دسی‌بل توان بیشتر را به مودم یا روتر ارسال کنند. همچنین سیگنال‌های مودم نیز قدرتمندتر بوده و به راحتی می‌تواند از اجسام سخت مانند دیوارها و پله‌ها عبور کند؛ پس کاربر هیچ‌گاه نگران آنتن‌دهی ضعیف وای‌فای در خانه یا دفتر کار نخواهد بود.
 
برخورداری از امنیت بالاتر: مدتی پیش وای‌فای، بزرگ‌ترین به‌روزرسانی امنیتی یک دهه اخیر خود را با پروتکل امنیت جدیدش به نام WPA۳ آغاز کرد.  این پروتکل جدید حدس زدن مداوم پسوردها را برای هکرها سخت‌تر می‌کند و حتی اگر هکرها موفق به انجام این کار شوند، داده‌ها را به‌گونه‌ای غیرقابل استفاده می کند تا چیزی گیر هکرها نیاید.
 
دستگاه‌ها و روترهای فعلی می‌توانند از WPA۳ استفاده کنند اما این یک گزینه اختیاری است، درحالی که دستگاه‌های وای‌فای ۶ برای دریافت مجوز مجبورند از پروتکل امنیتی جدید WPA۳ استفاده کنند. این کار باعث می‌شود تا بعد از رایج شدن استفاده از وای‌فای ۶، امنیت دستگاه‌ها افزایش چشم‌گیری داشته باشد.
 
 امکان اتصال دستگاه‌های بیشتر با سرعت بالاتر: اتصال یک لپ تاپ که دارای وای‌فای ۶ است به یک روتر نسل ششمی ممکن است فقط کمی سریع‌تر از اتصال یک لپ‌تاپ دارای وای‌فای ۵ به یک روتر نسل پنجمی باشد اما وقتی دستگاه‌های بیشتری به یک روتر متصل می‌شود اهمیت وای‌فای ۶ خود را نشان می‌دهد.
 
طبق تکنولوژی که تا پیش از آمدن وای‌فای ۶ وجود داشت، هرچه تعداد دستگاه‌های متصل به مودم بیشتر بودند، سرعت و کیفیت اینترنت برای هر دستگاه به میزان قابل توجهی پایین می‌آمد از طرفی، اگر یک دستگاه در حال دانلود یا بارگذاری فایل بود، از کیفیت و سرعت دیگر دستگاه‌ها کاسته می‌شد، اما فناوری وای‌فای ۶ طوری طراحی شده که می‌تواند همه دستگاه‌های متصل را در بالاترین کیفیت و سرعت اتصال نگه‌ دارد.
 
 لازم به ذکر است وای‌فای ۶ در میان گوشی‌های هوشمند هم  نفوذ کرده و برخی از گوشی‌های پرچمدار به لطف پردازنده اسنپدراگون ۸۵۵ از وای‌فای ۶ پشتیبانی می‌کنند. نسل جدید این پردازنده یعنی اسنپدراگون ۸۵۵ پلاس، اسنپدراگون ۸۶۵ و اسنپدراگون ۸۸۸ هم به مودم‌های وای‌فای مجهزاند.
 
در کنار فناوری وای فای ۶ و توجه به مزیت‌های آن گفته شده وای فای ۷ به زودی از راه می رسد و انتظار می رود روترهای وای فای ۷ اواخر امسال عرضه شوند اما آینده ارتباطات بی سیم ممکن است وای فای ۷ نباشد، بلکه یک فناوری بی سیم مبتنی بر نور به نام لای فای باشد.
 
لای فای" (Li-Fi) که مخفف "لایت فیدلیتی" (light fidelity) است، یک فناوری شبکه نوری بی‌سیم است که از نور مادون قرمز به جای سیگنال‌های رادیویی (وای فای) برای انتقال داده، استفاده می‌کند. استاندارد ارتباطات سبک ۸۰۲.۱۱bb جدید موسسه IEEE، برای فناوری لای فای عرضه شده است. این استاندارد از این نظر مهم است که یک چارچوب جهانی شناخته شده برای تولیدکنندگان به منظور تولید محصولات لای فای منطبق با یکدیگر را تعیین می‌کند.   
 
طراح شبکه‌های ارتباطی موبایل و نوری، یکی از مزایای لای فای، امکان نصب فرستنده‌های لای فای در لامپ روشنایی است. به نظر می‌رسد یکی دیگر از مزایای آن، این است که لای فای مانند وای فای، از دیوارها نشت ندارد و از این رو، می‌تواند امنیت را بهبود دهد.
 
در حال حاضر، محصولات زیادی که از استاندارد جدید لای فای پشتیبانی کنند، وجود ندارند. نخستین دستگاهی که از این استاندارد پشتیبانی می‌کند، تازه امسال معرفی شده است؛ هرچند دستگاه‌های تجاری هنوز وجود ندارند اما مزایایی که لای فای وعده می‌دهد، خیلی امیدبخش هستند. گویا لای فای سرعتی بالغ بر ۲۲۴ گیگابیت بر ثانیه دارد، در حالی که میانگین سرعت وای فای ۷، به طور میانگین ۴۰ گیگابیت بر ثانیه پیش بینی شده است. سرعت انتقال داده برای کارهایی مانند بازی یا واقعیت افزوده و واقعیت مجازی، بسیار مفید خواهد بود.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.