بنیانگذار مداریو معتقد است دولت، پروژه نسخه الکترونیکی را با محوریت رفع نیازهای بیمهها اجرا کرده است و در این میان، نیاز بیمار و پزشک نادیده گرفته شده است.
به گزارش پیوست، شاهین طبری، بنیانگذار مداریو در مورد گذشته پروژه سلامت الکترونیکی میگوید: از همان ۲۰ سال پیش در طرح تکفا کمکم وزارتخانه به بلوغی رسید که با بخش خصوصی رقابت نکند. سامانهای درست شد به نام سامانه سپاس. مرکز دیتایی در وزارتخانه فراهم شد که از سامانههای بیمارستانها به آن منتقل شدند و هر کسی تراکنشی انجام میداد در سپاس ثبت میشد. این مساله تبعاتی داشته مثل اینکه شما نمیتوانستید بفهمید چند نفر دیابت دارند اما میتوانست نشان دهد به چند نفر داروی دیابت دادهایم.
او ادامه میدهد: اما اشکال استراتژیک این بود محوریت این سیستم درمان نبود بلکه مدیریت بود. نظرشان این بود سیستمی درست شده که به افراد تصمیمگیر گزارش دهد. این خلا که محوریت سیستم، درمان نبود باعث میشود وقتی فعل درمانی در بیمارستان اتفاق میافتد، من درمانگر نتوانم اطلاعاتش از جاهای دیگر را نیز بگیرم.
طبری میگوید: اصولا فعل درمان اینطور است که شما وقتی پیش پزشکی میروید پزشک شرح حال شما را میگیرد اما برای یک سری بیماریها سابقه بیماری نیز مهم است.
او معتقد است قانونگذار باید برای ارائه اطلاعات پرونده سلامت، الزام به وجود آورد.
طبری اضافه میکند: حداقل با پروژه وزارت بهداشت، اطلاعات بیمار در اختیار پزشک قرار نگرفت. الان شرایط تغییر کرده و نقطه ضعف خیلی مهمی که قبلا پزشکها به سامانه وصل نبودند برطرف شده است. با وارد بازی شدن پزشک شکلی شده که میتوانیم ببینیم چند پزشک یک دارو را تجویز کردهاند.
نسخه الکترونیکی برای بیمهها بود
بنیانگذار مداریو همچنین میگوید: سامانه وزارت بهداشت با نیاز تصمیمگیران دیده است اما نیاز کل نظام سلامت را تامین نمیکند. سامانه نسخه الکترونیکی نیز مبتنی بر نیازهای بیمهها بوده است. حتی در ابتدای شروع این پروژه، داروهای آزاد در سامانه نسخه الکترونیکی نبود اما الان تعدادشان کم شده است.
او از شیوه اجرای نسخه الکترونیکی نیز انتقاد کرده و میگوید: برخوردی که با پزشک در این ماجرا انجام شده است قهری بوده است. وقتی مسئولیت جدیدی بر عهده کسی میگذارید باید به چند نکته توجه کنید. اول اینکه چک میکنید سختافزار، نرمافزار و ارتباط با شبکه متناسباش را دارد یا خیر، آیا آموزش دیده یا نه و اینکه اگر شرایط جدید وقت بیشتری از وی میگیرد باید این را در نظر گرفت. اینها واقعا در نظر گرفته نشده است.
طبری ادامه میدهد: ما تنها اپلیکیشن پزشکان را داشتیم اما میتوانم بگویم دولت در این خصوص رقابت ناسالمی با بخش خصوصی دارد. هر دوی ما به یک مخاطب سرویس میدهیم اما دولت با APIهای بیشتر میتواند سرویس بهتری ارائه کند. قرار بود بخش خصوصی هابی باشد که سامانههای مختلف وصل شود و سرویس دهد اما هنوز وصل نشدهاند.
او در مورد مشکلات دیگر میگوید: ما سازمانی داریم به نام غذا و دارو که پزشکان باید در چارچوب آن فعالیت کنند. ولی جالب است که کدینگ واحد در سیستمها نداریم و این کدینگ مرتبا عوض میشود.
طبری همچنین میگوید: بیشتر از ۱۰۰ شرکت مجوز نسخهنویسی و نسخهپیچی را دریافت کردهاند که پزشکان میتوانند از همهشان استفاده کنند اما بعضا فشارهایی از سمت بیمه، پزشکان را به سمت پلتفرمهای خاصی سوق میدهد. در حوزه سلامت کشور نباید نیاز تصمیمگیر را کمرنگ کنیم ولی فکر میکنیم باید در لایهای راجع به منفعت سلامت مردم صحبت کنیم بعد سامانهها را بچینیم.
بنیانگذار مداریو در مورد اهمیت توجه به پیشگیری نیز توضیح میدهد: در کشور ما هزینه زیادی روی بخش درمان میشود و فکر میکنم باید ذهنیتمان همیشه درمان نباشد و به پیشگیری هم فکر کنیم تا بودجهای به آن اختصاص یابد. از آن مهمتر باید پایگاههای تایید شدهای داشته باشیم تا مردم اطلاعات ضروری خود را دریافت کنند. اگر کسری از این هزینهها صرف پیشگیری شود خیلی از هزینههای درمان پایین میآید اما تمرکز افراد تصمیمگیر بیشتر روی درمان است.