مدیرفنی هاست ایران معتقد است بزرگترین چالشی که برنامهنویسان در ایران با آن مواجه هستند، دسترسی به اینترنت آزاد است. به نظر او بیشتر برنامهنویسانی که به مهاجرت فکر میکنند با مشکلاتی از جمله وضعیت اینترنت، محدودیتهای قانونی و عدم حمایت از استارتآپها دست و پنجه نرم میکنند.
به گزارش پیوست، پنل «چاشهای حال حاضر برنامهنویسان ایرانی» به مناسبت روز برنامهنویس و در جریان رویداد مشترک «سیاسفیفتی ایران» و کمپین «من برنامه نویسم» برگزار شد.
محسن علیزاده، مدیر فنی هاست ایران از مشکلات اصلی برنامهنویسان ایرانی به دسترسی نداشتن به اینترنت آزاد اشاره کرد و از نبود بستر لازم برای انجام باکیفیت کارهایشان گفت. رضا دفاعی، مدیر فنی بقراط نیز در این باره اضافه کرد: «یکی از اولین مشکلاتی که برنامهنویسان در زندگی خود میبینند همان لحظهای است که لپتاپ را روشن و شروع به نوشتن میکنند. آنها بعد از مدتی احتمالا با یک برنامه مواجه میشوند که ۷-۸ تا خطا و ده تا هشدار داده.»
به گفته او از دیگر مشکلاتی که در این حوزه گریبان برنامهنویسان ایرانی را گرفته دسترسی به منابع است: «با توجه به شرایطی که در وضع اینترنت داریم بیشترین زمان ما برای وصل شدن به سیستم جهانی و رعایت استانداردهای آن تلف میشود. ما باید زمان زیادی بگذاریم تا از چنین سیستمهایی استفاده کنیم. بزرگترین مشکل شاید دسترسی به اینترنت آزاد باشد.»
علی لشنی، مدیر فنی الانوس، دیگر سخنرن این پنل علاوه بر مشکلات مربوط به اینترنت، زبان انگلیسی و مهارتهای نرم را از اصلیترین مشکلات در حوزهی برنامهنویسی دانست: «ما در مجموعه خودمان افرادی را داشتیم که به خاطر مهارتهای نرم نتوانستد پیشرفت کنند یا با اینکه خیلی باهوش بودند و فرصتهای خوبی داشتند، به خاطر زبان انگلیسی نتوانستند خودشان را برسانند و در فضای کار ایران عقب ماندند. مهمترین چالش این حوزه مهارت ارتباط با کارفرما و زبان انگلیسی است.»
آینده از آن هوش مصنوعی است
در ادامه پنل و در خصوص چالشهای پیشروی برنامهنویسان، صحبت از هوش مصنوعی یا همان AI به میان آمد. مدیر فنی بقراط معتقد بود نه تنها برنامهنویسان بلکه صاحبان خیلی از مشاغل دیگر نیز باید نگران باشند. به گفته او الان بهترین فرصت برای استفاده از هوش مصنوعی است تا برنامهنویسان خودشان را قویتر کرده و در بازار کار پیشرفت کنند. او در این خصوص گفت: «برنامهنویسی که از هوش مصنوعی کمک میگیرد نسبت به کسی که کمک نمیگیرد خیلی قویتر است. برنامهنویسهای آماتور بازار کار سختتری خواهند داشت چون کارهایی که چتباتها، جیپیتی و به طور کلی هر چیزی که به وجود میآید انجام میدهند، میتواند جایگزین برنامهنویسهای ابتدایی شود. اما اگر بخواهیم به سمت موضوعات کمی پیچیدهتر برویم به نظر هوش مصنوعی هنوز خیلی جا دارد تا جایگزین انسان شود.»
محسن علیزاده نیز باور داشت آینده قطعا از آن هوش مصنوعی است و برنامهنویسها برای ماندن در بازار کار باید از آن استفاده کنند. به نظر او خود برنامهنویسی هیچوقت قطع نمیشود اما برنامهنویسان برای حفظ جایگاهشان در بازار کار، باید بتوانند خودشان را بهروز نگه دارند.
هوش مصنوعی چرخ خیاطی صنعت برنامه نویسی است
مدیر فنی الانوس در ادامه صحبتها در مورد هوش مصنوعی و در خصوص جایگاه آن اضافه کرد: «هوش مصنوعی مثل چرخ خیاطی در صنعت برنامهنویسی است. زمانی که چرخ خیاطی اختراع شد، خیاطها نگران بودند که قرار است بیکار شوند. اما یک پارادایم شیفت و تغییر اساسی اتفاق افتاد. هوش مصنوعی هم که تازه نسخههای ابتدایی آن آمده، همان تغییر را در حوزهی نرمافزار و سختافزار به وجود میآورد و شاهد نرمافزارهای بزرگتر و جالبتری خواهیم بود. طبیعتا نرمافزارهای کوچکتر کمکم از بین میروند و از پیش تولیدشده میشوند. توسعهدهندگان نرمافزار هم حذف میشوند و باید خلاقیت داشته باشند تا فارغ از استفاده از هوش مصنوعی بتوانند از آن کمک بگیرند».
۲۰ تا ۳۰ سالگی وقت اشتباه کردن است
در ادامه این پنل، در مورد مهارتهای موردنیاز یک برنامهنویس برای حرفهای شدن صحبت شد و محسن علیزاده، مدیرفنی هاست ایران به برنامهنویسان توصیه کرد روی یک حوزه تمرکز داشته باشند: «اینکه اطلاعاتتان به اندازهی یک اقیانوس به عمق یک سانت باشد از چالشهایی است که در چند سال گذشته و در ایران خیلی دیده میشد. افراد زیادی در رزومهشان مهارتهای مختلفی قرار میدهند که در هر کدام مقدار کمی اطلاعات دارند اما من پیشنهاد میکنم حداقل یک حوزه را انتخاب کنید و در آن ثابت قدم باشید. ۲۰ تا ۳۰ سالگی وقت اشتباه کردن است اما در همان اشتباهات آدم کمکم راهش را پیدا میکند و به مسیر درست بازمیگردد».
مدیر فنی بقراط نیز در این خصوص افزود: «مهمترین چیز در زمینه برنامهنویسی بحث حل مساله است.» از نظر او برای برنامهنویس شدن حتما لازم نیست به دانشگاه رفت یا دوره خاصی را گذراند، برنامهنویسان اگر بتوانند توانایی حل مساله ریاضی را به خوبی جلو ببرند، در حرفه خود قوی خواهند شد.
در پایان، هر سه سخنران آیندهی برنامهنویسی در ایران را روشن ارزیابی کردند. دفاعی درباره بازار کار این رشته در ایران گفت: «من ۳-۴ سال آینده را برای ایران خیلی روشن میبینم. بازار کار در ایران خیلی عالی خواهد بود. دلیل آن هم مهاجرت زیاد است و رقابت تقریبا کمتر خواهد بود.»