یک واحد تکنولوژی شرکت هواوی در حال ارسال چیپهای دوربین نظارتی است و به نظر غول چینی راهکار تازهای برای دور زدن تحریمهای آمریکا یافته است. هواوی که پیش از این هم از گوشی جدید میت ۶۰ پرو رونمایی کرد به نظر راهکاری برای دور زدن تحریمهای آمریکا پیدا کرده است.
تحلیلگران مطمئن نیستند که هواوی یا تامینکننده چیپ این شرکت (SMIC) به تکنولوژیهای روز تولید چیپ دست یافتهاند یا راهکاری برای دور زدن تحریمهای آمریکا پیدا کردهاند. تولید گوشی جدید هواوی با استقبال رسانههای دولتی چین روبرو شد و بازگشت این شرکت به بازار دوربینهای نظارتی نیز نشانه دیگری از حیات مجدد هواوی است.
رویترز به نقل از یک منبع مطلع میگوید، ارسال چیپ به تولیدکنندگان دوربینهای نظارتی از سوی HiSilicon، واحد طراحی چیپ هواوی، امسال از سر گرفته شده و بعضی خریداران این شرکت چینی هستند.
هواوی همچنین چند هفته پیش از گوشیهای هوشمند جدیدی با چیپهای پیشرفته رونمایی کرد که به گفته برخی تحلیلگران ساخته چین است. پیشرفتهای اخیر نشانگر غلبه غول چینی بر محدودیتهای صادرات آمریکا است که از سال ۲۰۱۹ دسترسی این شرکت به قطعات آمریکایی را محدود کرده است.
یکی از منابع مطلع از زنجیره عرضه صنعت دوربینهای نظارتی با اشاره به بازگشت HiSilicon به این بازار و تاثیر مهم این اتفاق، گفت: «تولید این چیپهای نظارتی در مقایسه با پردازندههای گوشی هوشمند به نظرساده است.»
یکی از موضوعات مهم این است که هواوی به نظر راهکاری برای دور زدن محدودیتهای آمریکا پیدا کرده است. هواوی در ماه مارس از پیشرفتهایی در ابزارهای طراحی چیپ ۱۴ نانومتری و بالاتر خبر داد- چیپهایی که البته دو سه نسل از پیشرفتهترین نسخههای بازار عقب هستند.
هایسیلیکون عمدتا به عرضه تجهیزات هواوی مشغول است اما مشتریان دیگری نیز دارد. پیش از محدودیتهای صادرات آمریکا، این شرکت بزرگترین عرضه کننده در بخش دوربینهای نظارتی بود و طبق برآوردها حدود ۶۰ درصد از بازار را در سال ۲۰۱۸ در اختیار داشت.
اما طبق دادههای شرکت اطلاعاتی Frost & Sullivan، در سال ۲۰۲۱، سهم هایسیلیکون از بازار جهانی به تنها ۳.۹ درصد سقوط کرد.
به گفته یکی از منابع، هایسیلیکون از سال ۲۰۱۹ به عرضه چیپهای سادهتر مشغول بوده اما برای تسخیر بازار چیپهای پیشرفته تلاش میکند. بازار چیپهای پیشرفته عمدتا در اختیار شرکتهایی مثل Novatek Microelectronics Corp تایوان است.
ابزارهای پیشرفته هواوی
هواوی در اواخر ماه آگوست و با عرضه میت ۶۰ پرو، گوشی هوشمندی مجهز به چیپ پیشرفته و برخورداری از سرعت 5G، توجه جهانیان را به خود جلب کرد. مراسم عرضه این محصول با استقبال فراوان رسانه دولتی چین همراه بود و جامعه این کشور نیز پس از تحریمهای آمریکا بار دیگر به سمت هواوی رفت.
شرکت تحقیقاتی TechInsights که میت ۶۰ پرو را بررسی کرده میگوید این گوشی از یک چیپ جدید به نام Kirin 9000S استفاده میکند و این چیپ پیشرفته را احتمالا شرکت چینی SMIC برای هواوی تولید کرده است.
هواوی هنوز درمورد توانمندیهای 5G این گوشی یا روند تولید این چیپ اظهارنظری نکرده است. سری Kirin را در گذشته شرکت هایسیلیکون طراحی میکرد و پیش از تحریمهای آمریکا، تولید آن برعهده TSMC تایوان بود.
عرضه این محصول باعث شد تا قانونگذاران آمریکایی خواستار فشار و محدودیتهای بیشتری برای فروش چیپ به هواوی و SMIC چین شوند.
ژینا ریموندو، وزیر بازرگانی ایالات متحده، روز سه شنبه گفت، شواهدی وجود ندارد که نشان دهد هواوی میتواند چیپهای پیشرفته را در مقیاس بزرگ تولید کند.
تحریمهای آمریکا دسترسی هایسیلیکون به نرمافزار خودکارسازی طراحی الکترونیک (EDA) را که شرکتهایی مثل Cadence Design Systems و Synopsys و Mentor Graphic تولید میکنند محدود کرده است. این سه شرکت بیشترین سهم را از بازار طراحی چیپ دارند و پیش از تولید عمده، نقشه و طراحی آن را ارائه میکنند.
با این حال، دن هاکسون، تحلیلگر شرکت TechInsights، میگوید بررسی میت ۶۰ پرو و دیگر اجزای موجود در چیپ رادیویی این گوشی نشان میدهد هواوی به ابزارهای پیشرفته EDA دسترسی داشته که در واقع نباید اینطور باشد.
او میگوید: «نمیدانیم مخفیانه به آنها دسترسی پیدا کردهاند یا اینکه شاید چین ابزارهای EDA خود را تولید کرده است.»