سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

October 17, 2023
15:59 سه شنبه، 25ام مهرماه 1402
کد خبر: 150655

کروم بوک چیست و چه مزیت‌ها و معایبی درمقایسه‌با لپ‌ تاپ دارد؟

با شنیدن نام کروم‌ بوک، بسیاری این محصولات را مشابه لپ‌تاپ می‌دانند؛ اما مزیت اصلی کروم‌ بوک چیست و چه تفاوت‌هایی با لپ‌تاپ‌های استاندارد دارد؟
 
 
چه دانشجو باشید چه کاربر حرفه‌ای، هنگام خرید کامپیوتر جدید انتخاب بین لپ‌تاپ استاندارد و کروم‌بوک می‌تواند دشوار باشد. این دو دستگاه شباهت‌های زیادی به یکدیگر دارند و در بسیاری از مواقع، قابلیت‌های مشابهی ارائه می‌دهند؛ اما برخی از ویژگی‌های مهم آن‌ها مثل سیستم‌عامل، قابلیت‌ حمل، قیمت و حتی عمر باتری تفاوت دارد.
 
شاید در نگاه اول برخی افراد کروم‌بوک را درمقایسه‌با لپ‌تاپ استاندارد برنده‌ی در نظر بگیرند؛ زیرا این محصولات بسیان مقرون‌به‌صرفه‌تر از همتایان لپ‌تاپی خود هستند. نکته‌ی بسیار مهم هنگام مقایسه‌ی کروم‌بوک با لپ‌تاپ این است که لپ‌تاپ‌ها معمولاً توان پردازشی بیشتری دارند و به سیستم‌عامل کاربردی‌تر مجهز شده‌اند.
 
کروم بوک چیست و با لپ تاپ چه تفاوتی دارد؟
کروم‌بوک‌ها درواقع لپ‌تاپ‌های مبتنی‌بر وب هستند که از سیستم‌عامل کروم گوگل بهره می‌برند. این پلتفرم حول‌ محور مرورگر نام‌آشنای کروم ساخته شده است و برنامه‌های تحت‌وب مثل جیمیل و گوگل داکز و تعداد زیادی اپلیکیشن شخص‌ ثالث را اجرا می‌کند.
 
اکثر کروم‌بوک‌ها برنامه‌ها و بازی‌های اندروید را نیز می‌توانند اجرا کنند. رویکرد مذکور باعث شده است تا تعمیر و نگه‌داری از این دستگاه‌ بسیار آسان باشد و همه‌ی برنامه‌های کاربردی کاربر به‌راحتی به‌روزرسانی شوند و بدین‌ترتیب، امنیت آن‌ها افزایش یابد. ازآن‌جاکه سیستم‌عامل کروم مبتنی‌بر وب است، امکان پشتیبان‌گیری آسان از داده‌ها و تنظیمات ازطریق سرویس ابری گوگل دردسترس شما خواهد بود.
 
نکته‌ی مهم دیگر درباره‌ی کروم‌بوک این است که به منابع پردازشی قدرتمند یا فضای ذخیره‌سازی چشمگیر نیاز ندارند؛ زیرا بسیاری از پردازش‌های برنامه‌ها روی سرورهای ابری انجام می‌شود و درنتیجه، این امر باعث می‌شود قیمت کروم‌بوک‌ها بسیار ارزان‌تر از قیمت لپ‌ تاپ‌ ویندوزی یا قیمت مک‌ بوک باشد.
 
کروم‌ بوک درمقابل لپ‌ تاپ
برای اینکه راحت‌تر تصمیم بگیرید بین کروم‌بوک و لپ‌تاپ کدام را انتخاب کنید، درادامه این دو نوع محصول را با یکدیگر مقایسه می‌کنیم.
 
طبق آمارهای Statista، در سال ۲۰۲۲ حدود ۳۰ میلیون کروم‌بوک در جهان فروخته شد که درمقایسه‌با ۳۷٫۳ میلیون دستگاه عرضه‌شده در سال ۲۰۲۱ درحدود ۲۱ درصد کاهش یافته است. البته تعداد کروم‌بوک‌های فروخته‌شده در سال ۲۰۱۹ نیز حدود ۱۵ میلیون دستگاه بود.
 
ناگفته نماند که در سال ۲۰۲۰، حدود ۲۲۲٫۵ میلیون لپ‌تاپ فروخته شد و پیش‌بینی می‌شود این عدد تا سال ۲۰۲۵ افزایش یابد به ۲۷۲ میلیون دستگاه برسد.
 
 

مشخصات

کروم‌بوک

لپ‌تاپ

قیمت

مقرون‌به‌صرفه

معمولاً گران‌تر از کروم‌بوک

قابلیت‌حمل

قابلیت حمل مناسب و امکان جابه‌جایی به هر مکان

لپ‌تاپ‌ها به‌دلیل توان پردازشی بیشتر، معمولاً وزن سنگین‌تری دارند و قابلیت‌حمل آن‌ها کمتر از کروم‌بوک است

عملکرد

عموماً عملکرد مناسبی دارند و سیستم‌عامل آن‌ها به‌سرعت اجرا می‌شود و میزان لگ هنگام انجام کارها بسیار کم است

عملکرد لپ‌تاپ‌ها به‌دلیل بهره‌گرفتن از پردازنده و گرافیک قدرتمندتر، بسیار بهتر از کروم‌بوک‌ها است

سیستم‌عامل

کروم‌بوک‌ها سیستم‌عامل کروم را اجرا می‌کنند که به سادگی استفاده شناخته می‌شوند

لپ‌تاپ‌ها معمولاً ویندوز یا macOS را اجرا می‌کنند و سیستم‌های پیچیده‌تر با ویژگی‌های پیشرفته‌تر و گزینه‌های سفارشی‌سازی بیشتری دارند

نرم‌افزار

کروم‌بوک‌ها برای استفاده از برنامه‌های تحت‌ مرورگر کروم طراحی شده‌اند؛ بنابراین، نرم‌افزارهای محدود‌تری دردسترس کاربر قرار می‌دهند

لپ‌تاپ‌ها معمولاً روی سیستم‌عامل‌های مختلفی کار می‌کنند که به‌معنی طیف وسیع‌تری از نرم‌افزار است

 
عوامل مهمی مثل سیستم‌عامل و مشخصات سخت‌افزاری و قابلیت‌ حمل کروم‌بوک را از لپ‌تاپ متمایز می‌کند؛ بنابراین، برای درک بهتر تفاوت بین این دو محصول بخش‌های دیگر را بررسی می‌کنیم.
 
قیمت‌گذاری
یکی از تفاوت‌های مهم بین کروم‌بوک و لپ‌تاپ، قیمت این محصولات است. به‌طور‌کلی، کروم‌بوک‌ها بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر از لپ‌تاپ‌ها هستند و بسیاری از مدل‌های این محصول با قیمت ارزان‌تر از ۳۰۰ دلار عرضه می‌شوند. درمقابل، اقتصادی‌ترین لپ‌تاپ‌ها معمولاً قیمتی درحدود ۵۰۰ دلار دارند.
 
ارزان‌تربودن قیمت کروم‌بوک‌ها باعث می‌شود به محصولاتی جذاب برای دانش‌آموزان و افراد دارای بودجه‌ی محدود تبدیل شوند. این نکته را نیز باید مدنظر گرفت که هرچقدر پول بدهید، همان‌قدر امکانات دراختیارتان خواهد بود و قیمت گران‌تر لپ‌تاپ نشان‌دهنده‌ی دسترسی به قدرت پردازشی و ویژگی‌های بیشتر و بهتر است.
 
قابلیت‌ حمل
یکی دیگر از تفاوت‌های مهم کروم‌بوک و لپ‌تاپ، قابلیت‌ حمل آن‌ها است. از‌آن‌جا‌که کروم‌بوک‌ها سبک و جمع‌وجور هستند، معمولاً ابعاد کوچک‌تری دارند؛ بنابراین، حمل‌و‌نقل آن‌ها راحت‌تر از لپ‌تاپ‌ها است. این ویژگی باعث شده است تا کروم‌بوک برای کاربرانی گزینه‌ای عالی باشد که به جابه‌جایی زیاد بین محل‌ کار و خانه نیاز دارند یا مدام در حال مسافرت هستند.
 
گفته می‌شود که حتی فشرده‌ترین کروم‌بوک‌ها می‌تواند درمقایسه‌با لپ‌تاپ‌های بسیار نازک مثل مک‌بوک ایر یا دل XPS 13 حجیم‌ باشند؛ بنابراین، اگر به‌دنبال قابلیت حمل مناسب درکنار قدرت پردازشی زیاد هستید، احتمالاً چنین لپ‌تاپ‌هایی بهترین گزینه برای شما خواهد بود.
 
کارایی
 
 
 
لپ‌تاپ‌ها درمقایسه‌با کروم‌بوک‌ها سرعت و قدرت بیشتری دارند و این ویژگی باعث می‌شود تا برای کارهایی مثل ویرایش ویدئو یا بازی مناسب‌تر باشند؛ زیرا انجام چنین کار‌های روی کروم‌بوک‌ها به‌دلیل سخت‌افزار محدود، معمولاً بسیار دشوار یا حتی غیرممکن است.
 
به‌هر‌حال، برخی مدل‌های کروم‌بوک پرچم‌دار امروزی عملکرد راضی‌کننده‌ای درمقایسه‌با لپ‌تاپ‌ها ارائه می‌دهند. به‌عنوان مثال، پیکسل کروم‌بوک گو یکی از مدل‌های سریع موجود در بازار است که به پردازنده اینتل Core i7 و ۱۶ گیگابایت رم مجهز شده است.
 
ما در زومیت مقاله‌ای با عنوان ۶۵ ترفند برای افزایش کارایی کروم بوک منتشر کرده‌ایم که درصورت تمایل، می‌توانید آن را مطالعه نمایید.
 
سیستم‌عامل
یکی دیگر از تفاوت‌های مهم کروم‌بوک و لپ‌تاپ، سیستم‌عامل این محصولات است. کروم‌بوک‌ها به‌طور پیش‌فرض سیستم‌عامل کروم را اجرا می‌کنند؛‌ پلتفرمی که برپایه‌ی هسته‌ی لینوکس توسعه یافته است و از برنامه‌های مبتنی‌بر وب بهره می‌برد. درمقابل، لپ‌تاپ‌ها با سیستم‌عامل ویندوز یا macOS عرضه می‌شوند که قابلیت‌های پیشرفته‌تر و بیشتری ارائه می‌دهند و تعداد بسیار زیادی نرم‌افزار و بازی برای‌ آن‌ها منتشر شده است.
 
تفاوت سیستم‌عامل می‌تواند عامل تعیین‌کننده‌ای برای انتخاب بین کروم‌بوک و لپ‌تاپ باشد. اگر به برنامه‌های خاصی برای محل کار یا مدرسه نیاز دارید، احتمالاً لپ‌تاپ گزینه‌ی بهتری خواهد بود؛ اما درصورتی‌که که از کامپیوتر برای وب‌گردی و مرور و ویرایش اسناد اداری و تماشای فیلم استفاده می‌کنید، کروم‌بوک می‌تواند انتخاب بهتری باشد.
 
گفتنی است که با مطالعه‌ی مقاله‌ی آموزش نصب لینوکس روی کروم بوک، می‌توانید از مزیت‌های لینوکس روی کروم‌بوک خود بهره ببرید.
 
دردسترس‌بودن نرم‌افزار
یکی دیگر از تفاوت‌های مهم بین کروم‌بوک و لپ‌تاپ، دردسترس‌بودن نرم‌افزارها است. از‌آن‌جا‌که هر محصول روی سیستم‌عامل متفاوتی اجرا می‌شود، برنامه‌های موجود برای هرکدام کاملاً متفاوت هستند. ویندوز و macOS طیف گستره‌ای از نرم‌افزارهای قدرتمند را برای انجام کارهای مختلف دراختیار کاربر قرار می‌دهند که نمونه‌ی آن‌ها برای کروم‌بوک وجود ندارد.
 
به‌عنوان مثال، نرم‌افزارهای خاصی مثل فوتوشاپ و اتوکد یا مایکروسافت آفیس، عوامل بسیار مهمی برای انتخاب بین کروم‌بوک و لپ‌تاپ هستند.
 
امنیت
 
 
 
سیستم‌عامل کروم درمقایسه‌با بسیاری از سیستم‌عامل‌های دیگر ازجمله ویندوز و macOS کمتر درمعرض حمله‌ها آسیب‌پذیر قرار دارد. کروم که گوگل آن‌ را توسعه می‌دهد، با بهره‌گرفتن از اقدامات امنیتی متعدد، حداکثر محافظت را دربرابر نفوذ هکرها ارائه می‌کند.
 
نکته‌ی دیگر اینکه بسیاری از مهاجمان از نرم‌افزارهای مخرب، بدافزار، ویروس و سایر تهدیدهای امنیتی را برای سیستم‌عامل ویندوز ارائه می‌دهند. ازآن‌جاکه ویندوز بسیار پیچیده‌تر از کروم است، دربرابر حمله‌های هکرها آسیب‌پذیرتر است.
 
علاوه‌براین، تعداد کاربران ویندوز بیشتر از کروم است؛ به‌همین‌دلیل، هکرها تمرکز بیشتری روی نفوذ به سیستم این‌ افراد دارند. بدین‌ترتیب، اگر امنیت برایتان در اولویت قرار دارد، انتخاب کروم‌بوک می‌تواند گزینه‌ی بهتری از لپ‌تاپ باشد.
 
مزایا و معایب کروم‌بوک
اگرچه مهم‌ترین تفاوت‌ بین لپ‌تاپ و کروم‌بوک به سیستم‌عامل این محصولات ارتباط دارد، هر دو مزیت‌ها و معایب خاص خود را دارند.
 
مزیت‌های کروم‌بوک
مزیت‌های مهم‌ کروم‌بوک‌ ازاین‌قرارند:
 
۱. کروم‌بوک‌ها ارزان‌تر از لپ‌تاپ‌ها هستند
قیمت ارزان یکی از مزیت‌های اصلی کروم‌بوک دربرابر لپ‌تاپ است. قیمت مدل پایه‌ی کروم‌بوک‌ها بسیار ارزان‌تر از لپ‌تاپ‌ تعیین می‌شود. به‌عنوان مثال، این محصولات با برچسب ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار عرضه می‌شوند.
 
۲. وزن سبک‌تر و قابلیت‌ حمل بیشتر از لپ‌تاپ
از‌آن‌جاکه کروم‌بوک‌ها کوچک‌تر و نازک‌تر از لپ‌تاپ‌ها هستند، قابلیت‌ حمل بیشتری دارند و وزنشان نیر کمتر است. بدین‌ترتیب، اگر قابل‌حمل‌بودن برای شما در اولویت قرار دارد، کروم‌بوک انتخاب بهتری از لپ‌تاپ خواهد بود.
 
۳. راه‌اندازی و استفاده‌ی آسان
راه‌اندازی و استفاده از کروم‌بوک‌ها بسیار آسان است. این محصولات معمولاً به پیکربندی یا نصب سیستم‌عامل نیازی ندارند و همه‌ی ابزارهای موردنیاز شما ازطریق فروشگاه وب کروم دردسترس هستند. درواقع، کروم‌‌بوک‌ها رابط‌ کاربری کاربرپسندتری دارند؛ به‌همین‌دلیل، برای افراد تازه‌کار یا کسانی مناسب است که به‌دنبال کامپیوتر ساده و بی‌دردسر هستند.
 
۴. عمر باتری طولانی
یکی دیگر از مزیت‌های اساسی کروم‌بوک‌ها، عمر باتری طولانی آن‌ها درمقایسه‌با اکثر لپ‌تاپ‌ها است. این یعنی با هربار شارژ کروم‌بوک‌ خود می‌توانید بدون نگرانی از خاموش‌شدن، ساعت‌ها از آن استفاده کنید.
 
۵. بهترین گزینه برای فعالیت‌های آنلاین
کروم‌بوک‌ها برای انجام کارهای مختلف آنلاین ازجمله مرور وب، بررسی ایمیل، فعالیت در رسانه‌های اجتماعی، تماشای ویدئو و گوش‌دادن به موسیقی بسیار مناسب هستند. بدین‌ترتیب، اگر زمان زیادی را در اینترنت می‌گذرانید یا به انجام سریع کارهای آنلاین بدون نصب نرم‌افزارهای اضافه نیاز دارید، کروم‌بوک گزینه‌ای ایدئال است.
 
معایب کروم‌بوک
کروم‌بوک‌ها درکنار مزیت‌های زیاد، معایبی هم دارند. برخی از این معایب عبارت‌اند از:
 
۱. عملکرد محدود درمقایسه‌با لپ‌تاپ
ازآن‌جاکه کروم‌بوک‌ها برای استفاده‌های مبتنی‌بر وب طراحی شده‌اند، به رایانش ابری بسیار متکی هستند و درمقایسه‌با لپ‌تاپ‌ها از پردازنده و رم و پردازنده گرافیکی بسیار ضعیف‌تر بهره می‌برند. به‌عنوان مثال، انجام کارهایی که به سخت‌افزار قدرتمند نیاز دارند، روی کروم‌بوک‌ها امکان‌پذیر نیست.
 
۲. برای کاربران حرفه‌ای یا گیمرها مناسب نیست
کروم‌بوک‌ها برای کاربرانی که به قدرت پردازشی زیاد نیاز دارند و نیز گیمرها مناسب نیستند. اگر به‌دنبال کامپیوتری هستید که بتواند کارهای سختی مثل ویرایش ویدئو یا اجرای بازی را انجام دهد، احتمالاً خرید لپ‌تاپ گزینه‌ی مناسب‌تری است.
 
۳. اتصال به اینترنت برای انجام اکثر کارها ضروری است
یکی از ضعف‌های مهم کروم‌بوک‌ها نیاز به اتصال دائمی به اینترنت است. اگرچه برخی عملکردها روی این محصولات به اتصال اینترنتی نیاز ندارد، برای انجام اکثر کارهای خود باید آنلاین باشید؛ زیرا ماهیت کروم‌بوک‌ها برپایه‌ی اتصال به فضای ابری طراحی شده است.
 
۴. فضای ذخیره‌سازی محدود
کروم‌بوک‌ها درمقایسه‌با لپ‌تاپ‌ها فضای ذخیره‌سازی بسیار کمتری دارند. این محصولات معمولاً با هارد ۱۶ یا ۳۲ گیگابایت عرضه می‌شوند و بدین‌ترتیب، اگر به فضای زیاد برای ذخیره‌سازی فایل‌های خود نیاز دارید، کروم‌بوک انتخاب چندان ایدئالی نیست. ناگفته نماند که برخی از کروم‌بوک‌ها از اسلات کارت حافظه‌ی SD پشتیبانی می‌کنند؛ ازاین‌رو، می‌توان ظرفیت ذخیره‌سازی آن‌ها را افزایش داد.
 
جمع‌بندی
درمجموع، اگرچه کروم‌بوک‌ها برای همه‌ی مناسب نیستند، مزیت‌هایی دارند که برای برخی کاربران بسیار مفید خواهد بود. به‌خصوص اگر بودجه‌ی محدودی دارید و به قابلیت‌ حمل اهمیت می‌دهید، کروم‌بوک می‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد.
 
قبل‌ از اقدام به خرید کروم‌بوک، حتماً مشخصات مدل‌های مدنظرتان را به‌دقت بررسی کنید؛ زیرا امکان دارد هرکدام ویژگی‌های خاصی داشته باشند که در سایر مدل‌ها وجود نداشته باشد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.