اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

October 25, 2023
14:13 چهارشنبه، 3ام آبانماه 1402
کد خبر: 150924

هوش مصنوعی ‌به تشخیص منابع نادرست ‌ویکی‌پدیا کمک می‌کند

ویکی‌پدیا مکانی است که میلیون‌ها نفر در سراسر جهان می‌توانند اطلاعات تقریباً همه چیز را در اینترنت جستجو کنند. این سازمان غیرانتفاعی هزاران داوطلب دارد که مرتباً صحت و اعتبار منابع ذکر شده در وب‌سایت را بررسی می‌کنند، اما برخی از آنها دارای نقص، حاوی اطلاعات نادرست یا پیوند به منابعی هستند که قابل اعتماد نیستند.
 
 
پژوهشگران معتقدند که با هوش مصنوعی ‌می‌توان صحت و اعتبار محتوای ارائه‌شده در ویکی‌پدیا را بررسی و در صورت نیاز اصلاح کند. 
 
بر اساس مطالعه‌ای که در نشریه Nature Machine Intelligence به چاپ رسیده، هوش مصنوعی ‌می‌تواند با تجزیه و تحلیل دقیق اطلاعات در صفحات ویکی پدیا، منابع و اطلاعات نادرست و حتی ناقص را حذف کند. 
 
این ابزار هوش مصنوعی مبتنی بر فناوری شبکه عصبی، تحت عنوان SIDE شناخته ‌می‌شود و توسط محققان شرکت Samaya AI طراحی شده، ‌می‌تواند به صورت خودکار منابع ذکرشده در صفحات ‌ویکی‌پدیا را تحلیل و مشخص کند که آیا محتوای ارائه‌شده با واقعیت همخوانی دارند یا خیر.
 
همچنین این هوش مصنوعی می‌تواند پیشنهادهایی را برای بالا بردن اعتبار و صحت مطالب ذکر شده، اراه کند. به گفته محققان، SIDE بر اساس مجموعه نسبتا گسترده‌ای از داده‌های حاصل از منابع موثق آموزش دیده و نتایج نشان داد که این ابزار هوش مصوعی در ۵۰ درصد از موارد، به منابع ذکر شده در مطالب چراغ سبز نشان داد و در ۵۰ درصد دیگر نیز مراجع و منابع بهتری را پیشنهاد داد.  
 
از طرفی دیگر، زمانی که نتایج حاصل از بررسی‌های هوش مصنوعی به تعدادی از کاربران ویکی‌پدیا نشان داد، ۲۱ درصد از این افراد اعلام کردند که با ارجاعات ارائه‌شده توسط هوش مصنوعی موافق هستند. در حالی که ۱۰ درصد گفتند که منابع موجود را ترجیح می‌دهند.
 
اگرچه به نظر ‌می‌رسد که هوش مصنوعی ‌می‌تواند در بررسی ادعاهای طرح شده در ‌ویکی‌پدیا موثر باشد، اما محققان بر این باورند که این ابزار از محدودیت‌‌هایی نیز برخوردار است. بدین معنی که SIDE تنها به مراجع موجود در صفحات وب متکی است اما صفحات ‌ویکی‌پدیا به کتاب‌‌ها، مقالات علمی، محتوای رسانه‌‌ها و حتی فراتر از متن همانند تصاویر و ویدیوها نیز استناد ‌می‌کنند. 
 
با این حال، هرچه این ابزارهای هوش مصنوعی با منابع و داده‌‌های بیشتری آموزش ببینند، قطعا قادر به ارائه نتایج بهتر و دقیق‌تری خواهند بود.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.