لبه تکنولوژی

هوش مصنوعی

December 17, 2023
10:18 یکشنبه، 26ام آذرماه 1402
کد خبر: 154727

این ابرکامپیوتر قدرتی در حد مغز انسان دارد

منبع: zoomit

ابررایانه‌ی DeepSouth با قدرتی در حد مغز انسان می‌تواند در درک جنبه‌های علمی جدید و کاربردی به ما کمک کند.

مغز انسان به‌طرز چشمگیری در مصرف انرژی کارآمد عمل می‌کند و فقط با استفاده از ۲۰ وات توان، به قدرت پردازشی معادل یک اگزافلاپ عملیات ریاضی در ثانیه می‌رسد.

اکنون محققان استرالیایی درحال ساخت اولین ابررایانه‌ی جهان هستند که می‌تواند شبکه‌ها را در مقیاسی مشابه مغز انسان شبیه‌سازی کند. دانشگاه وسترن سیدنی مسئولیت ساخت ابرکامپیوتر مذکور را برعهده دارد؛ دستگاهی که با نام DeepSouth شناخته می‌شود.

وقتی سال آینده DeepSouth آنلاین شود، قادر به انجام ۲۲۸ تریلیون عملیات سیناپسی در هر ثانیه خواهد بود که با نرخ تخمینی توان پردازشی مغز انسان رقابت می‌کند.

امید این است که DeepSouth درک بهتری از عملکرد مغز انسان ارائه دهد و از چنین قدرتی برای پردزاش حجم عظیمی از اطلاعات استفاده کند. اگر محققان بتوانند این موضوع را حل کنند، روزی می‌توانند مغز سایبورگی بسیار قدرتمندتری از مغز ما ایجاد و علاوه‌بر این درک بشر از روش عملکرد مغز را متحول کنند.

آندره ون شایک، مدیر مرکز بین‌المللی سیستم‌های نورومورفیک دانشگاه وسترن سیدنی می‌گوید: «پیشرفت در درک ما از نحوه‌ی محاسبه‌‌ی مغز با استفاده از نورون‌ها به‌دلیل ناتوانی در شبیه‌سازی شبکه‌های شبیه مغز در مقیاس بزرگ، با مشکل مواجه می‌شود.»

شایک همچنین اظهار داشت: «شبیه‌سازی شبکه‌های عصبی مغز انسان روی رایانه‌های استاندارد با استفاده از پردازنده‌های گرافیکی و سی پی یوهای چندهسته‌ای، بسیار کند و انرژی‌بر است و سیستم ما این شرایط را تغییر خواهد داد.»

ایجاد خاطرات ساختگی توسط مغز
زالف اتین کامینگز از دانشگاه جان هاپکینز می‌گوید DeepSouth تغییر چشمگیری در مطالعه‌ی علوم اعصاب ایجاد خواهد کرد. او اشاره کرد: «اگر می‌خواهید مغز را درک کنید، این ابر کامپیوتر بهترین ابزار خواهد بود.»

آتین کامینگز می‌گوید دو دسته از محققین به فناوری DeepSouth علاقه خواهند داشت؛ کسانی که در حوزه‌ی علوم اعصاب مطالعه می‌کنند و افرادی که قصد دارند با هوش مصنوعی، به شبیه‌سازی راهکارهای مهندسی جدید بپردازند.

همان‌طور که بیزنس‌اینسایدر اشاره می‌کند، DeepSouth تنها یکی از پروژه‌هایی تحقیقاتی است که با هدف ایجاد کامپیوتری برای رقابت با مغز انسان توسعه داده می‌شود.

محققان دیگر در تلاش‌اند تا با ایجاد «رایانه‌های بیولوژیکی» که ازطریق سلول‌های واقعی مغز تغذیه می‌شوند با همین مشکل مقابله کنند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.