از نگاه انگلستان هم اختراعات هوش مصنوعی حق اختراع نمیگیرند
یک پژوهشگر کامپیوتر آمریکایی روز چهارشنبه (۲۰ دسامبر) در دادگاهی برسر حق ثبت اختراع آنچه یک سیستم هوش مصنوعی ساخته او اختراع کرده است، در بریتانیا شکست خورد. دیوان عالی ایالات متحده نیز پیشتر درخواست او برای بررسی این مساله را رد کرده است و بنابراین در حال حاضر و براساس قوانین فعلی حق اختراعی به اختراعات یک سیستم خودکار تعلق نمیگیرد.
به گزارش پیوست به نقل از رویترز، استفن تالر سعی داشت دو حق اختراع مربوط به اختراعاتی که توسط «ماشین خلاقی» به نام DABUS انجام گرفته را به ثبت رساند.
اداره مالکیت ذهنی بریتانیا بر این اساس که مخترع باید یک انسان یا یک شرکت باشد، با درخواست تالر مخالفت کرد.
تالر سپس برای تجدید نظر به سراغ دیوان عالی انگلستان رفت و نهایتا روز چهارشنبه این دادگاه نیز با اجماع درخواست تجدید نظر او را براساس قانون حق اختراع انگلستان که «مخترع باید یک انسان طبیعی باشد» رد کرد.
با این حال قاضی دیوید کیچین، در متن حکم صادره گفت: «این درخواست تجدید نظر به سوال بزرگتری که آیا پیشرفتهای فنی زاده ماشینهایی که به صورت خودکار یا به پشتوان هوش مصنوعی عمل میکنند را میتوان ثبت اختراع کرد پاسخ نمیدهد.»
«همچنین این حکم ارتباطی با این پرسش ندارد که مفهوم عبارت مخترع را باید توسعه داد… تا ماشینهای هوش مصنوعی را شامل شود که محصولات جدید و غیر واضح و فرایندهایی مفید برای محصولات و فرایندهای امروزی تولید میکنند.»
وکلای تالر در بیانیه خود گفتند: «حکم صادره نشان میدهد که قانون حق اختراع انگلستان در حال حاضر به هیچ عنوان برای محافظت از اختراعات خودکار برآمده از ماشینهای هوش مصنوعی آماده نیست.»
تالر اوایل سال جاری در ایالات متحده نیز در پروندهای مشابه شکست خورد و دیوان عالی ایالات متحده نیز با شنیدن درخواست او درمورد امتنای اداره حق اختراع و نشان تجاری آمریکا برای صدور حق اختراع مخالفت کرد.
گلیز پارسون، یکی از وکلای شرکت حقوق Browne Jacobson، که البته دخالتی در این پرونده نداشته است، میگوید رای دیوان عالی انگلستان تعجبآور نیست.
او میگوید: «این تصمیم در حال حاضر، تاثیر چشمگیری بر سیستم حق اختراع ندارد. زیرا فعلا هوش مصنوعی یک ابزار است و نه یک عامل. من انتظار ندارم که در میان مدت شاهد تغییری باشیم اما در صورت بروز مشکل میتوان با آن مقابله کرد.»