اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

January 17, 2024
15:47 چهارشنبه، 27ام دیماه 1402
کد خبر: 158326

مدیرعامل بازار: گزارش کیفیت اینترنت زنگ خطری برای امنیت گوشی کاربران است

منبع: دیجیاتو

با توجه به گزارش وضعیت اینترنت که از سوی انجمن تجارت الکترونیک تهران منتشر شد، یکی از مباحث مهم و حائز اهمیت که در این گزارش نیز به آن اشاره شد، عدم امنیت گوشی کاربران است.

«شهاب خدابخش»، مدیرعامل شرکت کافه‌بازار، درخصوص میزان آسیبی که این مسئله می‌تواند به کاربران وارد کند، گفت: «گزارش انجمن تجارت الکترونیک درباره کیفیت اینترنت در ایران حاکی از آن است که اینترنت ایران در مقایسه با کشورهای دیگر بی‌کیفیت است یا بهتر است بگوییم که یکی از بی‌کیفیت‌ترین اینترنت‌ها را از سه بُعد سرعت، اختلال و فیلترینگ گسترده و بی‌قاعدگی داریم.»

او بر پیامدهای این مسئله مثل افزایش کلاه‌برداری‌ها تأکید کرد و گفت: «امنیت گوشی کاربران به‌دلیل عدم دسترسی به ابزارها، خدمات و برنامه‌های ضروری تأمین‌کننده امنیت و حذف‌کننده برنامه‌های مخرب نظیر گوگل پلی، به‌شدت در خطر است. نتیجه قطع دسترسی به بسیاری از ابزارهای تأمین‌کننده امنیت، گسترش آسیب‌های امنیتی مختلف در دستگاه کاربران و افزایش کلاهبرداری‌ها به‌وسیله‌ برنامه‌های مخرب است؛ چنان‌که در ماه‌های گذشته خبرهای زیادی از جعل همراه‌بانک‌ها و نصب بدافزارها در گوشی کاربران در رسانه‌های ایرانی و خارجی منتشر شد.»

خدابخش افزود: «یک مصداق مهم دیگر این است که تعداد زیادی سرویس داخلی خصوصاً بانکی و دولتی، ایران اکسس هستند؛ به این معنی که دسترسی به آن‌ها صرفاً با آی‌پی ایران مقدور است؛ احتمالاً به این دلیل که مسئولان خواسته‌اند کاربران را مجبور کنند که با آی‌پی داخلی وصل شوند و از وی‌پی‌ان استفاده نکنند. اما همه می‌دانیم که کاربران زیادی از فیلترشکن استفاده می‌کنند. بنابراین وقتی کاربران در گوگل جستجو می‌کنند، چون گوگل نمی‌تواند این سرویس‌ها را ببیند، جایگاه این سرویس‌ها در سئو از دست می‌رود و سودجویان از همین حفره استفاده می‌کنند. به این شکل که سایت یا سرویس فیشینگ و درواقع نسخه تقلبی و آلوده آن سرویس اصلی را با بهره‌گیری از تکنیک‌های سئو بالا می‌آورند و از این طریق کلاهبرداری می‌کنند.»

او درخصوص میزان آسیب فیلترینگ گوگل‌ پلی و سایر پلتفرم‌ها برای توسعه‌دهندگان و بازی‌سازان گفت: «همان‌طور که بازار پیش‌تر هم اعلام کرده است، نه بازار و نه هیچ اپ‌استور و محصول دیگری توانایی و دسترسی‌های فنی لازم به سیستم‌عامل اندروید جهت حذف برنامه‌های مخرب از گوشی کاربران را ندارد و نبود ابزارهایی مثل گوگل پروتکت، آسیب جدی به امنیت دستگاه‌های کاربران ایرانی وارد می کند.»

مدیرعامل کافه بازار معتقد است که اینترنت هم ابعاد امنیتی و هم غیرامنیتی دارد. او در پاسخ به این پرسش که چقدر اعتقاد دارد مقوله اینترنت یک موضوع امنیتی است؟ اعلام کرد: «اشکال اینجاست که موضوعی که یک وجه امنیتی دارد، تبدیل به موضوعی شده که پاسخگویی درمورد آن به صفر نزدیک شده است. به عنوان مثال، مدت‌هاست که هیچ‌کس نمی‌داند از چه شخصی یا نهادی باید بپرسد که چرا دسترسی به سایت وردپرس توسط برخی اپراتورها مسدود شده و چه کسی پاسخگو است؟ به نظرم می‌بایست نهادهای مسئول به‌صورت منطقی و اصولی و با بهره‌گیری از نظرات خبرگان و کارشناسان، سازوکاری برای پاسخگویی و بازنگری در این موضوع ارائه کنند.»

مشکلات اینترنت مانع جدی بر سر راه توسعه صنعت است
او درمورد تأثیر چالش‌ها و موانع موجود مثل فیلترینگ، سرعت، کیفیت و اختلالات گسترده اینترنت در روند فعالیت‌ها به دیجیاتو گفت: «کندی و اختلال اینترنت و فیلترینگ تبدیل به مانعی جدی بر سر راه توسعه صنعت ما شده است؛ صنعتی که این همه برای زندگی روزمره کاربران و تولید محصول برای توسعه‌دهندگان ضرورت دارد. زندگی ایرانیان هم مثل زندگی باقی مردم جهان، به اینترنت و کیفیتش وابستگی مطلق دارد. در گذشته، کیفیت جاده‌ها، تعدد مسیر و دسترسی و سرعت دسترسی به نقطه‌های مختلف از اصلی‌ترین شاخص‌های توسعه‌یافتگی جوامع بود و حالا بدون‌شک دسترسی بهتر و باکیفیت‌تر به اینترنت را باید اصلی‌ترین شاخص توسعه‌یافتگی به‌حساب آورد. بااین‌حساب، خوب است بررسی کنیم و ببینیم که در کجای جهان ایستاده‌ایم و کیفیت زندگی مردم را چقدر بهبود داده‌ایم و به نظرم این گزارش به‌خوبی این موضوع را روشن می‌کند.»

خدابخش در پاسخ به این پرسش که آیا اختلالات اینترنت سبب ناامیدی نیروهای ماهر شده است؟ گفت: «اینترنت باکیفیت و پایدار یکی از مهم‌ترین نیازهای روزمره برای افرادی است که در این صنعت کار می‌کنند. در شرایطی که تقریباً نیمی از کل اینترنت روی کاربران ایرانی فیلتر و یا تحریم است، مهاجرت نیروها خبر عادی محسوب می‌شود. در گفت‌وگو با بازی‌سازان و سایر توسعه‌دهندگان ایرانی، از مهاجرت نیروهایشان زیاد می‌شنویم و خود ما هم با این پدیده هر روز مواجه هستیم و نیروهای زیادی را از دست داده‌ایم.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.