فناوری جدید برای رفع نیاز اینترنت اشیا به شارژ انرژی
فناوریهای مدرن مقادر زیاد انرژی را به عنوان گرمای هدر رفته ساطع میکنند. ولی هم اکنون گروهی از محققان ژاپنی فرآیند تبدیل این گرما به انرژی الکتریسیته مفید را به میزان چشمگیر بهبود بخشیدهاند که به گفته آنها، این روش جدید میتواند به تقویت اینترنت اشیا (IoT) کمک کند.
چشم اندازهای بلندپروازانه برای توسعه اینترنت اشیا تقریبا در تمامی دستگاههای پیرامون ما با قابلیت سنجش و تحلیل داده به چشم میخورد. با این وجود فناوریهای کنونی مربوط به باتری دستگاههای الکترونیکی به اندازه کافی پیشرفت نکردهاند تا بتوانند انرژی مورد نیاز دستگاههای بیشماری کوچکی که در اطراف ما وجود دارد را بدون نیاز به شارژ مجدد تامین کنند.
تحقیقات پیشین نشان داده بود که برخی از مواد دوبُعدی فوق نازک میتوانند راهکاری را در این زمینه ارایه دهند و تا دو برابر عملکرد بهتری در مقایسه با مواد ترموالکتریک سهبعدی ایجاد کنند. ولی محققان ژاپنی هم اکنون در بررسی که نتایج آن در آخرین شماره از نشریه «نِیچر کامیونیکیشنز» منتشر شده است، یک گام فراتر رفتهاند و عملکرد مواد ترموالکتریک دوبُعدی را چهار برابر افزایش دادهاند.
محققان ژاپنی میگویند که این پیشرفت میتواند رویای تامین انرژی اینترنت اشیا را با تمرکز بر گرمای هدر رفته در محیط محققان کند تا دستگاههای کوچک هوشمند پیرامون ما نیاز به شارژ مجدد انرژی نداشته باشند.
«یوشیاکی ناکامورا» از دانشگاه اوزاکا در این خصوص گفت: «در سراسر جهان منابع گرمای اتلاف زیادی وجود دارد که از آنها استفاده بهینه نمیشود. سطح انرژی برداشت شده از این منابع بسیار کم است و حداکثر حدود 10 درصد انرژی گرمایشی مذکور مورد استفاده قرار میگیرد. ولی حسگرهای اینترنت اشیا میتوانند با تمرکز بر مقدیر بسیار کم انرژی از این منابع بهره حداکثری ببرند».
منبع: spectrum.ieee.org