کنگره بینالمللی موبایل یا به اختصار MWC، یکی از مراسمهای مهم صنعت ارتباطات و تولیدکنندگان محصولات دیجیتالی است و امسالها برندهای مختلف با دست پر به این مراسم آمدند.
به گزارش پیوست، مراسم امسال که در شهر بارسلون برگذار شد میزبان محصولات متنوعی بود. از گوشی باربی گرفته تا یک لپتاپ شفاف و گوشی هوشمندی که خم میشود و روی مچ قرار میگیرد، تیتر خبرهای بسیاری از این مراسم بیرون آمد که در ادامه برترینهای این مراسم را از نگاه مجله وایرد مشاهده میکنید.
تغییر برند HMD و گوشی باربی
در کنگره سال ۲۰۱۷ قرار بود تا HMD تولد دوباره گوشیهای نوکیا باشد اما کمی بعد مشخص شد که برند نوکیا دیگر توان رقابت با بزرگانی مثل سامسونگ و اپل را ندارد و این روند خیلی زود پایان یافت. HMD حال در چند سال گذشته تمرکز خود را روی گوشیهای اندرویدی ارزانقیمت و گوشی کاری گذاشته است. این شرکت در سال مراسم سال MWC 2023 اعلام کرد که برای اولین بار به سوددهی رسیده و حالا با یک تغییر برند به دنبال عوض کردن شرایط است. اول از همه تمرکز برند روی نام است به جای اختصار HMD، نام کامل «Human Mobile Devices» هدف برندینگ شرکت است. شرکت امسال چند دستگاه از جمله یک گوشی HMD، یک گوشی نوکیا و یک گوشی تاشو باربی را روانه بازار میکند.
بله این برند پس از چند سال همکاری با نوکیا، حالا با همکاری شرکت سرگرمی Mattel قرار است یک گوشی تاشو باربی را روانه بازار کند که در تابستان امسال و با رنگ صورتی عرضه میشود. اما جزئیاتی و اطلاعاتی در این باره منتشر نشده و تنها تصویر ارائه شده هم شترنجی است.
گوشی مچی موتورولا و قابلیت اسمارت کانکت
موتورولا امسال با یک گوشی خم شونده، که البته برای اولین بار سال ۲۰۲۳ به نمایش در آمده بود، توجه بسیاری را به خود جلب کرد. این گوشی با یک بند مخصوص روی مچ شما قرار میگیرد و از گوشی به ساعت هوشمند و بالعکس تبدیل میشود.
اگر حالت خم شوندگی را فاکتور بگیرید، در واقع با یک دستگاه اندرویدی روز مواجه هستید که طراحی متفاوتی دارد و پشتش با پارچه پوشانده شده. البته که این گوشی یک طرح مفهومی است و شاید هیچگاه روانه بازار نشود اما جدای از اینکه روی مچ شما مثل ساعت (البته یک ساعت عجیب و تمام صفحه)، جا میگیرد، روی میز هم روی پای خودش میایستد که شاید برای تماشای فیلم جالب باشد.
موتورلا همچنین در MWC از توسعه قابلیت اسمارت کانکت خبر داد. این قابلیت که امکان اتصال به صفحه نمایشهای اطراف را فراهم میکند و متوان از گوشیهای موتورولا با استفاده از آن به عنوان وبکم استفاده کرد، حالا از طریق فروشگاه مایکروسافت به لپتاپهای ویندوزی هم اضافه میشود. شما حتی میتوانید از کیبورد و موس لپتاپ روی تبلت و گوشی استفاده کنید و اپلیکیشنها را بین صفحه جابجا کنید.
بازگشت دوباره وانپلاس با وانپلاس واچ ۲
اولین ساعت هوشمند وانپلاس نمره خوبی از تحلیلگران دریافت نکرد. اما وان پلاس واچ ۲ بسیار متفاوت است و به گفته خبرنگار وایرد این ساعت نسبت به نسل قبلی عملکرد بسیار بهتری دارد.
این ساعت همچنین یک برتری جالب نسبت به رقبا دارد: دو سیستم عامل که دو پردازنده آن را اجرا میکنند. اولین سیستمعامل Wear OS از گوگل که با چیپ اسنپدراگون W5 نسل ۱ اجرا میشود و سپس سیستمعامل Real -Time یا به اختصار RTOS که با چیپ بسیار کممصرف BES2700 پشتیبانی میشود.
عملکرد ساعت درست شبیه به یک ساعت هوشمند مجهز به Wear OS است که وظایف سنگین مثل استفاده از گوگل مپ، پخش موسیقی و استفاده از اپلیکیشنها را چیپست اسنپدراگون برعهده میگیرد. چیپ RTOS اما صفحه نمایش همیشه روشن، فعالیت پس زمینه و برخی از وظایف دیگر مثل تماسها و هشدارها را پشتیبانی میکند. شما متوجه هیچ تغییری در عملکرد ساعت نمیشوید.
همین ترکیب جالب باعث شده تا ساعت وانپلاس چند روز شارژ باتری خود را نگه دارد. در حالت فعال بودن صفحه همیشه روشن، این ساعت تا سه روز بازدهی باتری داشت که فوقالعاده است. وانپلاس واچ ۲ در حال حاضر با قیمت ۳۰۰ دلار برای پیش سفارش عرضه شده و از ۴ مارس عرضه میشود. به گفته شرکت شما میتوانید با تحویل هر ساعتی (حتی ساعتهای آنالوگ) یک تخفیف ۵۰ دلاری بگیرید.
لپتاپ صفحه شفاف لنوو
لنوو نیز با یک طرح مفهومی به کنگره بینالمللی موبایل آمد. یک لپتاپ شفاف که پروژه کریستال نامیده شده و یک محصول واقعی (حداقل فعلا) نیست. لنوو با این محصول قصد داشته تا ظاهر آیندهنگرانه یک لپتاپ شفاف را به رخ بکشد.
صفحه نمایش شفاف میکرو الایدی به شما اجازه میدهد تا پشت صفحه را ببینید اما به لطف روشنایی بالای صفحه، شما میتوانید به خوبی از اپلیکیشنها استفاده کنید. البته این قابلیت به این معنا است که متاسفانه افرادی که پشت لپتاپ نشستهاند هم صفحه شما را مشاهده میکنند. لنوو میگوید شما میتوانید میزان شفافیت صفحه نمایش را به تنظیم کنید تا در صورت نیاز از پشت صفحه چیزی دیده نشود اما چنین چیزی در مراسم به نمایش گذاشته نشد.
گلگسی رینگ سامسونگ
غول کرهای که ماه گذشته در مراسم گلگسی آنپکت این محصول را بدون هیچ جزئیاتی معرفی کرده بود، حالا گلگسی رینگ را پیش چشم حاضران MWC گذاشت.
این حلقه هوشمند در ابتدا قابلیتهایی مثل تشخیص خودکار ورزش را نخواهد داشت اما امکان ردیابی دوره قاعدگی و چیزی به نام My Vitality Score دارد که به میزان هوشیاری یا آمادگی ذهنی و بدنی شما امتیاز میدهد. هنوز قیمت و زمان عرضه این محصول مشخص نشده است اما به گفته سامسونگ در سال جاری میلادی باید در انتظار این محصول باشیم.
کنترل چشمی با گوشی آنر
آنر امسال در کنفرانس خبری چندین مرتبه به هوش مصنوعی اشاره کرد. بسیاری از قابلیتهای جدیدی که آنر از آنها صحبت میکند مربوط به سختافزارهای جدید این شرکت یعنی گوشیهای هوشمند مجیک ۶ پرو یا مجیک V2 RSR یا لپتاپ مجیکبوک پرو ۱۶ هستند که البته به معنای واقعی کلمه هوش مصنوعی به حساب نمیآیند.
یکی از معدود دموهایی که خبرنگار وایرد بررسی کرده قابلیت ردیابی چشم روی مجیک ۶ پرو است. این گوشی که به زودی برای فروش جهانی آماده میشود با یک بروزرسانی نرمافزاری به این قابلیت مجهز خواهد شد و اساسا به شما اجازه میدهد تا هشدارها را تنها با زل زدن به آنها باز کنید و این قابلیت مثلا در مواردی که دستتان پر از وسایل باشد به کار می آید.
عجیب اینکه آنر تصمیم گرفت تا این قابلیت ردیابی چشم را با یک خودرو آلفا رومئو به رخ بکشد. اپلیکیشنی روی گوشی چهار گزینه استارت، توقف، حرکت به جلو و عقب را در اختیار شما میگذارد. با نگاه کردن به هر دکمه، خودرو دستور شما را انجام میدهد. البته که برای امنیت کاربران یک سری محدودیتها برای سرعت خودرو در این حالت در نظر گرفته شده و تنها مسافت مشخصی را به عقب و جلو میرود.
آنر همچنین نگران است که به دلیل آموزش قابلیت ردیابی چشم براساس چشمهای آسیای شرقی، شاید این قابلیت در مناطق دیگر جهان با مشکلاتی مواجه شود. با این در تجربه خبرنگار وایرد مشکلی گزارش نشده است. با این حال این قابلیت قرار نیست در همکاری با خودروها عرضه شود اما شاید برای نمایش آنر این تنظیمات گزینه جذابی بود.
جمنای به بخشهای بیشتری از اندروید نفوذ میکند
هوش مصنوعی جمنای که پیشتر با نام بارد شناخته میشد از این پس به بخشهای بیشتری از اکوسیستم گوشیهای گوگل وارد میشود. مهمترین قابلیت جدید اندروید شاید ورود جمنای به Android Messages، یا اپلیکیشن پیامک گوگل، باشد که در نوشتن پیام به شما کمک میکند.
شما میتوانید پیامهایی را به صورت خودکار تولید کنید، سبک آن را به معمولی و رسمی تغییر دهید و به طور کلی دیگر نگران نوشتن پیام نباشید. هوش مصنوعی همچنین به سیستم عامل خودرو یا Android Auto نیز اضافه میشود و کارهایی مثل خلاصه پیام، پشتیبانی از چتهای گروهی و پیشنهاد متن پاسخ یا اقدامات لازم را برایتان انجام میدهد.
گوگل همچنین قابلیت تولید توضیحات خودکار برای تصاویر در اپلیکیشن Lookout را به تمام جهان توسعه میدهد اما زبان این قابلیت تنها به انگلیسی است. این امکان به ویژه برای کسانی که با مشکل بینایی مواجه هستند کاربرد دارد. قابلیت دیگری هم با استفاده از Android Talkback، اطلاعات پیش روی دوربین را برای شما میخواند و میتوانید از محیط اطراف به زبان گوگل مطلع شوید. با استفاده از لنز در اپلیکیشن نقشه هم میتوانید به اطلاعاتی مثل ساعت کاری دسترسی پیدا کنید. گوگل داکس نیز از این پس امکان اضافه کردن متن دستنویس با انگشت یا قلم را فراهم میکند* اسپاتیفای کانکت را میتوانید بین صفحه نمایشهای مختلف جابجا کنید و Health Connect هم دادههای سلامتی بیشتری را از منابعی مثل Qura و MyFitnessPal گرفته و به اپلیکیشن Fitbit منتقل میکند.
چند تغییر جدید برای سیستمعامل پوشیدنیها یا Wear OS نیز امکان استفاده از جوازهای گوگل والت برای بلیط، اشتراک باشگاه و غیره را مستقیما از طریق ساعت هوشمند فراهم میکند و شما بالاخره میتوانید آدرسهای حمل و نقل عمومی نقشه گوگل را مستقیما روی ساعت مجهز به Wear OS دریافت کنید و دیگر نیازی به درآوردن گوشی از جیب نیست.
تبلت سه بعدی بدون عینک و گوشی نوبیا فلیپ از ZTE
برند نوبیا که تلاش روابط عمومی بسیاری برای فاصله گرفتن از ZTE داشت در مراسم MWC محصولات خود را در غرفه ZTE ارائه کرد. اولین گوشی تاشدنی این برند که از برند نوبیا فلیپ نام دارد.
در حالت باز شده یک گوشی معمولی ۶.۹ اینچی با صفحه نمایش 120 Hz پیش روی شما است که البته میتواند در ابتدا کوچکی تا شود. در حالت بسته اما به جای یک صفحه نمایش مربع یا مستطیل، یک نمایشگر دایرهای با حاشیههای زخیم پیش روی شما است که در یک جفت دوربین در آن جا گرفته و نوبیا از آن با نام «50 MP AI dual camera» یاد میکند. منظور از هوش مصنوعی در اینجا چند حالت جالب است که در تصویربرداری سلفی به شما کمک میکند و نمایی از تصویر روبروی شما به نمایش گذاشته میشود.
با توجه به چیپ اسنپدراگون ۷ نسل ۱، این گوشی در رده قدرتمندان نیست اما قیمت نسبتا مناسب ۵۹۹ دلاری دارد. در حالی که این صفحه نمایش دایرهای کاربرد جندانی ندارد اما یک با یک پت سه بعدی تعاملپذیر تزئین شده که با چند امکان شخصیسازی جلب توجه میکند.
دیگر عرضه مهم این شرکت هم نوبیا Pad 3D II بود. این تبلت یک تصویر سه بعدی را بدون نیاز به پوشیدن عینک و تنها از طریق ردیابی چشمان شما و نمایش تصویری متفاوت به هر چشم تشکیل میدهد که به نظر میرسد واقعا از صفحه نمایش بیرون آمده است.
تفاوت این نسل با نسل قبیل نوبیا Pad 3D، اتصال 5G و چند مفهوم مبهم «هوش مصنوعی» است. یک جفت دوربین این تبلت در پشت دستگاه نیز امکان ثبت تصویر و ویدیو سه بعدی دارند و قابلیت هوش مصنوعی داخل آن نیز قرار است تصاویر ۲ بعدی را به سه بعدی تبدیل کند. هنوز قیمتی برای این تبلت مشخص نشده است.
چندین محصول از شیائومی در غیاب پیشتازان بازار
سامسونگ و گوگل گوشیها را در مراسمها خاص خود معرفی میکنند، LG و سونی هم که رو به رکود هستند و هواوی نیز به تازگی برای بازگشت به بازار آماده شده و همین مساله باعث شد تا شرایط خوبی برای درخشش شیائومی در MWC امسال فراهم شود. تولید کننده چینی با گوشی ۹۹۹ یورویی شیائومی ۱۴، مدل شیائومی ۱۴ اولترا ۱۲۹۹ یورویی، تبلت شیائومی Pad 6S Pro (۶۹۹ یورو)، ساعت هوشمند Smart Band 8 Pro به قیمت ۶۹ یورو و ساعت S3 به قمیت ۱۴۹ یورو در این مراسم حاضر شد که شرکت قرار است عرضه جهانی آنها را (به جز در آمریکا) کلید بزند.
از بین مدلهای عرضه شده شیائومی ۱۴ اولترا بیشتر از همه جلب توجه شد. سیستم دوربین چهار لنزی با چهار دریچه ۵۰ مگاپیکسلی با همکاری شرکت Leica طراحی شده است. اما این یک لنز اصلی از دیافراگم متغییری برخوردار است که به طور خودکار بین f/1.63 تا f/4.0 تنظیم میشود و مقدار نور مناسبی را به داخل راه میدهد. همچنین گوشی از یک لنز تلهفوتو با دیافراگم f/1.8 برخرودار است که امکان زوم اوپتیکال ۳.۲ برابری را فراهم میکند و لنز تلهفلتو پریسکوپ دیگری هم با دیافراگم f/2.5، زوم اوپتیکال ۵ برابری را ممکن میکند. یک لنز فوقعریض با دیافراگم f/1.8 و میدان دید ۱۲۲ درجه این مربع را تکمیل میکند. شیائومی کیفیت ویدیو HDR را نیز افزایش داده است.
این شرکت همچنین از یک قابلیت هوش مصنوعی رونمایی کرد که تصاویر شما را اسکن کرده و سپس با استفاده از پرامپتهای متنی تصاویر تازهای برایتان تولید میکند.
این مجموعه را یک صفحه نمایش فوق العاده با کمی خمیدگی و بدنه محکم، باتری بهتر و شارژر بیسیم سریع ۸۰ واتی تکمیل میکند که به قلب تپندهای از جنس اسنپدراگون سال مجهز است و از وایفای ۷ نیز پشیتبانی میکند.
البته که تمام این سختافزارها با قیمت پایه ۱۴۹۹ یورو آغاز میشوند و HyperOS نیز کمی اصلاح شده و با اینکه همچنان از iOS تقلید میکند اما جذابتر به نظر میرسد. شما میتوانید یک کیت عکسای به قیمت ۱۹۹ یورو را نیز برای کنترل فیزیکی بهتر برای عکاسی و باتری اضافه تهیه کنید.
تبلت امسال شیائومی (Pad S6 Pro) هم بزرگترین تبلت این شرکت با صفحه نمایش ۱۲.۴ اینچی است. اسمارت بند ۸ پرو هم یک ردیاب سلامتی ارزان است و Watch S3 هم با یک صفحه نمایش آمولد ۱.۴۳ اینچی روانه بازار میشود.
شیائومی همچنین از عرضه Watch 2 با قیمت ۱۹۹ یورو خبر داده که ظاهری مشابه دارد اما از برخلاف Watch 3 که از HyperOS استفاده میکند، به سیستمعامل پوشیدنیهای گوگل یا Wear OS مجهز است.
هوش مصنوعی به لپتاپ شما میآید
همانند هرجای دیگری که همه محصولات با یک چاشنی هوش مصنوعی عرضه می شوند، در MWC نیز این روند به لپتاپها رسید. سری لپتاب Tecno Megabook T16 همگی با یک سری قابلیتهای هوش مصنوعی معرفی شدند. نسخه Pro و گرانقیمت این لپتاپها به یک باتری 99.99-Wh با بازدهی ۲۲ ساعته مجهز است. از قلب تپنده Core Ultra اینتل (۵ یا ۷) بهره میگیرد و از هوش مصنوعی کوپایلوت مایکروسافت در مجموعه اپلیکیشنهای خود برخوردار است. تکنو همچنین از یک مولد تصویر هوش مصنوعی برخوردار است که با دریافت پرامپت متنی تصویر تولید میکند.
شرکت آنر نیز با MagicBook Pro 16 به سراغ هوش مصنوعی رفته است. این لپتاپ هم از Core Ultra اینتل برخوردار است و از کوپایلوت مایکروسافت نیز پشتیبانی میکند. اما آنر میگوید هوش مصنوعی نقش کلیدی در پنجره میان اشتراک میاندستگاهی این شرکت دارد و شما میتوانید یک پنجره اپلیکیشن را از گوشی هوشمند اندروید یا تبلت به کامپیوتر یا لپتاپ منتقل کنید و برعکس که البته به نظر نمیرسد نیاز چندانی به هوش مصنوعی داشته باشد. آنر همچنین به چند ویژگی هوش مصنوعی مانند دیگر مثل جستجوی هوشمند تصاویر، چکیدهسازی مستندات، درک متن و زیرنویس هوش مصنوعی نیز اشاره کرده است.
لنوو هم امسال به قطار هوش مصنوعی پیوست و این لپتاپ هم همانند دیگر گزینهها از کوپایلوت مایکروسافت پشتیبانی میکند و به پردازنده Core Ultra اینتل مجهز است. در دمویی که از این لپتاپ به نمایش درآمده هوش مصنوعی یک پس زمینه تار تصویر را شفاف و کیفیت تصویر در تماس ویدیوی را تقویت میکند. اما جذابترین قابلیت هوش مصنوعی در لپتاپ مفهومی لنوو است که از دوربین برای شفاف به نظر رسیدن استفاده میکند. شما همچنین میتوانید از دوربین لپتاپ برای تصویربرداری از اشیا استفاده کنید و بپرسید این چیست یا اطلاعات دیجیتال آن برای شما زنده به نمایش گذاشته میشود. البته که این کار را خیلی راحتتر با گوشیهای هوشمند میتوان انجام داد اما به نظر قابلیت جذابی است.