بیتکوین ۶۴ هزار دلاری صرافیها را خاموش کرد
افزایش قیمت بیتکوین در روز چهارشنبه (۹ اسفند) بسیاری از بازیگران لایههای مختلف بازار را شگفتزده کرد. در بازار ارزهای دیجیتال ایران، برخی صرافیها با مشکلاتی مانند عدم دسترسی کاربران به پلتفرم مواجه شدند و فرصتها در جلوی چشم بسیاری از کاربران از بین رفت. اما در بازار جهانی و درست در زمانی که همه انتظار ثبت رکورد قیمتی جدید از بیتکوین را داشتند، بزرگترین صرافی آمریکا، کوینبیس با قطعی مواجه و موجودی کاربران را صفر نمایش داد.
دوسال طول کشید تا بیتکوین به رکورد قیمتی خود برگردد و در همین روز، کاربران اعلام کردند قادر به استفاده از پلتفرمهای داخلی نیستند. موضوعی که نشان میدهد به دلیل حجم بالای مبادلات، پلتفرمها قادر به پاسخگویی به این حجم از تقاضا نیستند. در دسترس نبود پلتفرمهای ایرانی موجب شد تا انتظار سود کاربران پلتفرمها محقق نشود. آنان برای رسیدن به سقف قیمتی بیتکوین دوسال صبر کرده بودند اما این فرصت را از دست دادند. روندی که در نهایت پلتفرمها را مجبور به اطلاعرسانی و حتی عذرخواهی کرد.
سوختن فرصتها با از دسترس خارج شدن پلتفرمها
در دسترس نبودن پلتفرمهای داخلی در شرایطی اتفاق افتاده که مدیران صرافیهای رمزارزی مدعی آمادهسازی زیرساختهای خود را برای میزبانی چند برابری کاربران شدهاند. اما به محض اینکه کوینبیس اعلام کرد به دلیل افزایش تقاضا از دسترس خارج شده است، در پلتفرمهای داخلی هم این رویکرد مشاهده شد. در روز چهارشنبه صرافی ارزدیجیتال کوینبیس از دسترس خارج و موجودی کاربران را صفر نمایش میداد و همین موضوع باعث کاهش چند هزار دلاری قیمت بیتکوین شد.
یکی از مهمترین ویژگیهای ارزهای دیجیتال به نسبت بازارهای سنتی، ۲۴ ساعته بودن آنها معرفی میشود و به همین دلیل لحظه لحظه بازار برای معاملهگران مهم است و هر ثانیه اختلال یا عدم دسترسی به پلتفرم معاملاتی میتواند زیانهای قابل توجهی برای کاربران به بار آورد و معلوم نیست جبران خسارت کاربران در زمان ناپایداری پلتفرم معاملاتی برعهده کیست.
کاربران ایرانی تاکنون بارها به دلیل اختلال در اینترنت، مشکلات زیادی را برای دسترسی به خدمات آنلاین تجربه کردهاند. اختلالهایی عمومی و زیرساختی که از عهده پلتفرمها خارج بوده و حتی در مواردی پلتفرمها برای مشتری مداری، اقدام به جبران خسارت در اختلالات شدید اینترنت کردهاند. اما در زمانی که کوینبیس به دلیل از دسترس خارج شدن توسط کاربران متهم میشود اقدامات کافی را انجام نداده، صرافیهای داخلی هم با مشکل دسترسی کاربران مواجه شدند و مدیرعامل بیتپین، امیرحسین مردانی در ویدیویی از کاربران عذرخواهی کرد.
مردانی در این ویدیو افزایش چند هزار دلاری قیمت بیتکوین را دلیل اختلال در پلتفرمهای داخلی و خارجی عنوان کرد و گفت: ما تا چند برابر افزایش فشار معاملات را امسال تست و مدلسازی کرده بودیم اما افزایش تقاضا بیش از حد انتظار ما بود. به گفته مردانی با این وجود، بیتپین بیشتر از ۵ برابر میانگین ماهانه معامله موفق را ثبت کرده است.
نوبیتکس هم یکی دیگر از صرافیهایی بود که اختلالهایی را تجربه کرد و براساس اطلاعرسانیهای این پلتفرم، این مشکلات مربوط به ارائه دهنده زیرساخت (ابرآروان) بوده که موجب اختلال در دسترسی به وبسایت نوبیتکس شده است.
باتوجه به صحبتهای مردانی و نظرات کاربران در شبکههای اجتماعی، به نظر میرسد اختلال در عملکرد پلتفرمهای زیادی وجود داشته است. با این حال اطلاعرسانیهای رسمی و عمومی از طرف بسیاری از پلتفرمها صورت نگرفته است.
رکورد جدید بیتکوین در برابر ریال
گذشتن ارزش بازار از ۲ تریلیون دلار و رسیدن قیمت بیتکوین به مرزهای روانی مهم ۵۸ هزارتا و بالاتر در حالی اتفاق میافتد که آخرین سابقه این اعداد به سال ۲۰۲۱ برمیگردد. زمانی که هر واحد بیتکوین در اوج و با قیمت حدود ۶۵ هزار دلار، حدود ۱.۸ میلیارد ارزش داشت امروزه قبل از اینکه بیتکوین به رکورد سابق خود برسد، هر واحد آن از سه میلیارد تومان هم فراتر رفته است.
دلار ۲۸ هزار تومانی سال پاییز ۱۴۰۰ که امروز با با قیمت بیشتر از ۵۷ هزار تومان در حال معامله است، دلیل این این رکورد جدید است. رکوردی که چندماه پیش هم با افزایش قیمت دلار شکسته شد. افزایش قیمت بیتکوین در مقابل ریال که به واسطه تورم ایجاد شده است، انگیزه اصلی بسیاری از کاربران برای حفظ ارزش سرمایه عنوان میشود و حتی به پذیرش بیتکوین و رمزارزها به عنوان ابزار پرداخت کمک کرده است.
پترنی که در کشورهای مختلف با اقتصاد تورمی مانند ترکیه هم دیده میشود. روندی که در دیگر کشورها با اقتصادی باثباتتر مانند ژاپن، کره و نروژ با نسبت کمتر ثبت شد و فارغ از تورم افسار گسیخته برخی کشورها، نشان دهنده تورم ارزهای فیات (پول ملی کشورها) و کاهش ارزش آنها در مقابل رمزارزها است.
خروج صد میلیارد دلار در ۱۵ دقیقه
در ابعاد جهانی، طولی نکشید که مشکل کوینبیس باعث زیان ۱۰۰ میلیارد دلاری بازار، به گزارش نشریه اقتصادی The Kobeissi Letter شد و قیمت از ۶۴ هزار دلار به ۵۹ هزار دلار کاهش پیدا کرد. مدیرعامل کوینبیس، برایان آرمسترانگ دلیل این مشکل را جریان ورودی بیسابقه به بازار ارزهای دیجیتال اعلام کرد و گفت، ما برای افزایش ۱۰ برابری حجم معاملات آماده بودیم. با این حال بسیاری از کاربران از این اظهار نظر قانع نشدهاند و معتقدند این پلتفرم اقدامات کافی را برای جلوگیری از بروز مشکلات انجام نداده است.
بروز مشکل در کوینبیس در حالی اتفاق میافتد که پیشتر این صرافی از مدیریت ۹۰ درصد داراییهای ETF بیتکوین خبر داده بود و در روزهای گذشته آمار جریان ورودی به این صندوقها در حال ثبت رکوردهای جدید ۶۰۰ و ۷۰۰ میلیون دلاری را نشان میداد.
ورود نقدینگی با برداشته شدن سد رگولاتوری به واسطه ETF در آمریکا و انتظار افزایش قیمت به دلیل نصف شدن عرضه بیتکوین تا ۵۰ روز آینده به واسطه هاوینگ، از جمله دلایل افزایش قیمتها و ارزش بازار ارزهای دیجیتال اعلام میشود. در چند ماه اخیر این دو کلیدواژه بسیاری از افراد را که آخرین مواجه آنها با ارزهای دیجیتال به بازار صعودی سال ۲۰۲۱ برمیگشت را دوباره به سمت این بازار کشاند.