رگولیشن

April 9, 2024
12:39 سه شنبه، 21ام فروردینماه 1403
کد خبر: 163977

آیین‌نامه توزیع دارو به امضای وزیر ارتباطات و بهداشت رسید

آیین‌نامه اجرایی «توزیع دارو از طریق سکوها و کسب و کارهای اینترنتی» به امضای وزیر ارتباطات و بهداشت رسید.

به گزارش پیوست، پیش‌نویس این آیین‌نامه اجرایی پیش از جلسه روز گذشته (۲۰ فروردین) کمیسیون اصل ۹۰ که قرار بود وضعیت آیین نامه اجرایی توزیع دارو از طریق پلتفرم‌های آنلاین را بررسی کند نهایی شده و مورد موافقت تمامی اعضای کارگروه اقتصاد دیجیتال قرار گرفته بود و در نهایت به امضای وزیر بهداشت رسید.

وزیر بهداشت نیز درگفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت امضای این پیش‌نویس را تایید کرد و اعلام کرده بود به زودی این آیین‌نامه با امضای دو وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و وزیربهداشت و درمان‌پزشکی نهایی و ابلاغ خواهد شد، وزیر ارتباطات نیز در صفحه ویراستی خود خبر نهایی شدن آیین‌نامه توزیع دارو از طریق پلتفرم‌ها را تایید کرد.

کمیسیون اصل ۹۰ در ۲۹ آبان ماه ۳۰ روز کاری به وزارت بهداشت مهلت داده بود تا آیین‌نامه توزیع دارو را تدوین کند اما تدوین این آیین‌نامه در مهلت مقرر به نتیجه نرسید ودر نهایت پیش‌نویسی آیین‌نامه‌ای از سوی سازمان غذا ودارو در اوایل اسفند ماه تدوین و منتشر شد که آن آیین‌نامه با مخالفت فعالان بخش خصوصی و وزیر ارتباطات قرار گرفت و درنهایت دفتر ریاست جمهوری نیز اعلام کرد که آیین‌نامه توزیع آنلاین دارو باید توسط هر دو وزارتخانه ارتباطات و بهداشت تدوین و ابلاغ شود.

تاخیر در تدوین این آیین‌نامه موجب شد تا کمیسیون اصل ۹۰ جلسه‌ای را برای پیگیری وضعیت تدوین آیین‌نامه تشکیل دهد اما در نهایت وزیر بهداشت مجبور به پذیرش متن پیشنهادی اعضای کارگروه اقتصاد دیجیتال شد.

مهدی خدادادی، مدیرعامل دکتر ساینا و نماینده سازمان نظام صنفی برای شرکت در جلسات کارگروه اقتصاد دیجیتال اعلام کرد: متن در نهایت نهایی شده است و به زودی با امضای وزیر بهداشت و وزیر ارتباطات ابلاغ خواهد شد.

او اعلام کرد هم‌اکنون با تصویب و ابلاغ این آیین‌نامه اجرایی تبصره ۲ ماده ۸ آیین‌نامه حمایت از تولید دانش‌بنیان نهایی خواهد شد. هیئت وزیران خرداد سال ۱۴۰۱ در تبصره ۲ ماده ۸ آیین‌نامه حمایت از تولید دانش‌بنیان در حوزه سلامت، وزارت بهداشت را موظف کرد ظرف دو ماه با همکاری وزارت ارتباطات دستورالعمل توزیع دارو از طریق سکوها و کسب‌وکارهای اینترنتی را با رعایت اصل رقابت و جلوگیری از انحصار تدوین و ابلاغ کند.

طبق گفته مهدی خدادای، ماده ۸ آیین‌نامه حمایت از تولید دانش‌بنیان که نظام اپراتوری و رگولاتوری حوزه سلامت را نیز مشخص می‌کرد پیشتر از سوی کارگروه اقتصاد دیجیتال تدوین شده بود حال فقط نهایی شدن ماده ۲۲ این آیین‌نامه باقی مانده است.

آیین‌نامه اجرایی ماده ۸ آیین‌نامه حمایت از تولید دانش‌بنیان در دهمین جلسه کارگروه اقتصاد دیجیتال به تصویب رسیده‌ اما هنوز این آیین‌نامه ابلاغ نشده است. با این وجود با نهایی شدن ماده ۲۲ این آیین‌نامه می‌توان گفت که تکلیف حوزه سلامت الکترونیکی به صورت کامل مشخص خواهد شد.

طبق ماده ۲۲ آیین‌نامه حمایت از تولید دانش بنیان « وزارت بهداشت مکلف است با همکاری وزارتخانه‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات و امور اقتصادی و دارایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پیش‌نویس آیین‌نامه نحوه فعالیت کسب و کارهای حوزه سلامت رقومی (دیجیتال) و برنامه حمایتی و فرآیندهای اخذ مجوز فناوری‌های حوزه سلامت رقومی (دیجیتال) را ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این آیین‌نامه تدوین و به کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال ارائه کنند.»

خدادادی گفت: حال کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به وزارت بهداشت یک ماه کاری فرصت داد تا این آیین‌نامه اجرایی را نیز تدوین کند با تدوین این آیین‌نامه اجرایی نحوه فعالیت کلیه پلتفرم‌های سلامت مشخص خواهد شد.

هر چند متن پیش‌نویس آیین‌نامه اجرایی به امضای وزیر بهداشت رسیده بود اما در جلسه کمیسیون اصل ۹۰ نماینده انجمن شرکت‌های داروساز باز هم با این متن مخالفت می‌کردند حتی با اجرایی شدن نسخه الکترونیکی نیز مخالفت کردند که در نهایت این گفته نماینده انجمن داروسازان با مخالفت رئیس کمیسیون اصل ۹۰، نصراله پژمان‌فر قرار گرفت. پژمانفر در تذکری به نماینده داروسازان گفت: «اگر با موضوعی مخالف هستیم نمی‌توانیم کارهای خوبی که انجام شده را زیر سوال ببریم.»

در نهایت با حمایت خوب عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات، از این آیین‌نامه پیش‌نویس تدوین شده مورد پذیرش تمامی حاضران درجلسه قرار گرفت.

جزئیات آیین‌نامه اجرایی پلتفرم‌های توزیع دارو
هر چند نسخه رسمی این پیش‌نویس منتشر نشده است اما این پیش‌ نویس به صورت کامل با پیش‌نویس مطرح شده از سوی سازمان غذا و دارو متفاوت است. طبق پیش‌بینی‌های صورت گرفته در این پیش‌نویس پلتفرم‌ها فقط می‌توانند در حوزه نسخه الکترونیکی فعالیت کنند و حمل و تحویل دارو از طریق سکوها برای نسخه کاغذی ممنوع است.

پلتفرم‌ها باید برای ارائه خدمات به صورت کامل کاربر را احراز هویت کنند و احراز هویت کاربران از طریق رمزیکبار مصرف شماره همراه صاحب نسخه صورت خواهد گرفت.

همچنین در صورت نیاز پلتفرم باید بتواند امکان ارتباط کاربر با مسئول فنی داروخانه را فراهم کند و انتشار هر گونه تبلیغات و تشویق برای مصرف فراورده‌های دارویی ممنوع است.

اطلاعات کامل داروخانه باید به صورت دقیق در سکو قرار گیرد و به کاربر نمایش داده شود و هر گونه خرید، فروش یا انبارش دارو توسط سکوهای موضوع این دستورالعمل ممنوع است.

طبق این پیش‌نویس پلتفرم باید اطلاعات مکانی برخط حمل کننده دارو را در اختیار کاربر و داروخانه قرار دهد همچنین سکوها باید کدرهگیری نسخه الکترونیکی را به داروخانه‌های منتخب کاربر ارسال کند. همچنین پلتفرم موظف است مطابق ساعت‌های فعالیت داروخانه درخواست ارائه خدمات غیرحضوری را به کلیه دروخانه‌های فعال در محدوده جستجو در ساعت مربوطه ارسال کند.

در صورت عدم انتخاب داروخانه توسط کاربر، پلتفرم مکلف است کدرهگیری نسخه الکترونیکی را به تمامی داروخانه‌های طرف قرار داد خود با شعاع حداقل ۲ کیلومتری کاربر ارسال کنند.

همچنین سکوها باید مدت زمان تقریبی ارسال فرآورده‌های دارویی را پیش از تایید به کاربر نشان دهند. پیش‌بینی شده‌است که پرداخت هزینه صرفا باید از طریق درگاه پرداخت الکترونیکی یا کیف‌پول الکترونیکی صورت گیرد و سایر روش‌های پرداخت از جمله واریز به حساب بانکی یا پرداخت درمحل ممنوع است.

داروهایی که نیازمند حمل با شرایط خاص هستند از این آیین‌نامه مستثنی شده‌اند و وزارت بهداشت مکلف است فهرست داروهای خاص را به سکوهای توزیع دارو ترجیحا به صورت الکترونیکی اعلام کند.

نسخه پیچی نیز فقط باید از طریق نسخه الکترونیکی و پس از دریافت کدرهگیری توسط داروخانه صورت گیرد. نسخه پیچی در سامانه تخصصی نسخه پیچی داروخانه انجام می‌شود و ارتباطی با سکوهای توزیع دارو ندارد. همچنین بسته ‌بندی برای تحولی دارو باید غیرقابل مشاهده باشد و توسط داروخانه انجام شود و مشخصات دریافت کننده دارو روی بسته درج شود.

همچنین دستور مصرف و فاکتور فروش دارو شامل نام بیمار، هزینه اقلام دارو و خدمات به تفکیک با محاسبه سهم پرداختی سازمان بیمه‌گر و سهم بیمار و شماره رهگیری خرید توسط داروخانه مهر شود و داخل بسته بندی به کاربر ارائه شود. داروخانه باید پرینت نسخه دارو را داخل بسته‌بندی قرار دهد تا کاربر بتواند اقلام را تطبیق دهد.

سازمان غذا و دارو در این پیش‌نویس موظف شده تا لیست داروخانه‌های دارای مجوز فعالیت یا تایید به روز مجوز داروخانه‌های دارای درخواست را در اختیار سکوها قرار دهند. سازمان غذا و دارو موظف به بررسی شکایت‌های وارده در خصوص تخلفات داروخانه در زمینه نسخه‌پیچی است. همچنین داروخانه‌ها می‌توانند با چند سکو عقد قرارداد کند و ایجاد انحصار در این زمینه ممنوع است.

هر گونه فروش اینترنتی مستقیم دارو از سوی پلتفرم‌ها و وبگاه‌ها ممنوع است.

در این آیین‌نامه اجرایی پیش‌بینی شده است با راه‌اندازی اپراتورهای سلامت موضوع ماده ۸ آیین‌نامه حمایت از تولید دانش‌بنیان ضوابط و اصول حاکم بر اپراتورهای سلامت دیجیتال مصوب جسه دهم کارگروه اقتصاد دیجیتال، پلتفرم‌ها موظف به فعالیت در بستر کاروران سلامت دیجیتال هستند.

سکوها دراین آیین‌نامه موظف شده‌اند امکان ثبت شکایت و پیگیری برخط کاربران را تحت نظارت سازمان غذا و دارو در خصوص تخلفات داروخانه‌ها فراهم کنند و وزارت ارتباطات مسئولیت نظارت بر سکوها را طبق برنامه هفتم برعده دارند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.